top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Music Express


Een zaak met pit!

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Adelheid Vandenbussche

Of het nu om het muziekaanbod gaat, de selectie verfrissende gin en milde huiskoffie, de olijfolie (in decoratieve flessen) en olijven zelf of de innemende Adelheid Vandenbussche, Music Express is een fijne winkel met karakter.


Dat moet ook wanneer je als vrouw overeind wil blijven in wat toch wel een mannenwereld lijkt. Negentien jaar reeds runt Adelheid de zaak in de winkelstraat van Diksmuide. Music Express bestaat echter al véél langer. Opgestart in 1976 door de mama, vanzelfsprekend louter met vinyl, was ME eerst een winkel met muziekinstrumenten.Bij het binnenkomen valt op hoe fris en strak de compacte winkel oogt. Een héél verschil met de vele 'vintage' platenzaken die we hier reeds hebben besproken. In zo goed als één oogopslag kan je het volledige aanbod overzien. Een aanbod dat ditmaal de smaak van de vrouw des huizes weerspiegelt. Adelheid groeide nl. op als ware new waver en dat donkere, weemoedige tintje weet ze tot vandaag enorm te appreciëren. "Ik hou inderdaad nog steeds van - zoals mijn man het omschrijft - 'depressieve' muziek en word daar helemaal niet somber van. Het heeft eerder een soort helende werking, ook iets rustgevends." Ik kan haar daar helemaal in volgen en zo hebben we meteen een raakvlak en zijn we (ook hier) vertrokken voor een erg gezellige babbel.


Het aanbod is vanzelfsprekend ruimer dan de eigen smaak en vindt je iets niet meteen terug, vraag er gewoon naar: even opzoeken, bestellen en voor je het weet mag je jouw favoriete plaat/cd ophalen.


Naast muziek kan je bij Music Express echter ook terecht voor leuke cadeauideetjes. Het gaat dan vooral om originele vondsten die gewoonlijk slechts een korte periode beschikbaar zijn. Retro koffiemolens, traditionele Bialetti &  Bodum koffiemakers, knusse plaids, keramiek, hout, lichthouders, krukjes, … voor elk seizoen is er wel iets passends.


Dat uniek karakter vinden we ook terug in het selecte aanbod dranken - we hadden de vermout met het 'bewegend' etiket nog niet vermeld - : alles is zorgvuldig uitgekozen bij ambachtelijke en/of familiale leveranciers.Wat de hele Corona malaise betreft krijgen we hier plots een andere kijk op de zaak. "Eigenlijk heeft die pandemie ook wel iets positiefs tot stand gebracht: RSD is niet beperkt tot één dag, integendeel, het is dit jaar vier maal feest." meent Adelheid oprecht. Tja, zo hadden we het zelf nog niet bekeken. Glas half vol als je het mij vraagt.


Blijkt dan nog dat de start op 20 juni (BE en NL releases) erg succesvol was. Ook bij ME wordt dus reikhalzend uitgekeken naar de augustus, september en oktober drops. Ook al enthousiast? Mail dan je verlanglijstje naar info@musicexpress.be. De RSD selecties worden volgens het 'first come, first serve' principe gereserveerd.Ben je niet het type dat liefst urenlang door overvolle platenbakken snuistert, maar eerder iemand die gericht en snel tot het gewenste resultaat komt, dan is Music Express de record store voor jou. Heb je je keuze in muziek gevonden, dan blijft voldoende tijd om de 'pit' te ontdekken en je aankopen aan te vullen met leuke curiosa. Jij tevreden en thuis geen gedoe, want ook je partner helemaal happy.Praktische info

  • locatie: Generaal Baron Jacquesstraat 58, 8600 Diksmuide (op een steenworp van 4AD)

  • websiteGekocht: Twee flessen olijfolie en twee vinylkaders


#rawreports #recordstoresinraw #recordstores #platenzaak #johnvandemergel #musicexpress #diksmuide

bottom of page