top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Kinsum


Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Dave

Hoe is Kinsum Records ontstaan, en met welke visie?

Ik speelde jarenlang zelf in een band. Wanneer we op tour waren verkocht ik zelf onze shirts en cd’s na onze shows. Soms kocht ik cd-collecties op en handelde altijd al een beetje in plaatjes. Van jongs af aan al. Vaak verkocht ik dan ook cd’s van andere bands bij onze optredens. Op een gegeven moment liep het zo uit de hand dat ik naar platenbeurzen ging om te verkopen en een website had.

Toen ik het niet mee kon combineren met mijn werk in de Horeca besloot ik 100% voor de muziek te gaan. BTW nummer aangevraagd en jarenlang cd’s en lp’s verkocht op beurzen, shows en Festivals.

Maar op een gegeven moment was ik zo moe van dat slepen en pakketjes inpakken dat ik besloot een winkeltje te beginnen.Wat zijn de sleutelmomenten in de geschiedenis van je store (oprichting, etc)

Ik had rond 2013 / 2014 nogal wat persoonlijke problemen [ Scheiding / Depressie / Geldproblemen ] dat het op een gegeven moment gewoon alles of niets was. Ik had mijn prive collectie noodgedwongen al moeten verkopen en had nog maar 4 bakjes met platen. Hiermee begon ik de winkel. Ergens in een goedkoop kamertje in een achterafstraatje. Daar heb ik dik 3 jaar gezeten en heb in die jaren heel wat mooie collecties aan mijn neus voorbij moeten laten gaan omdat ik het geld niet had om ze in te kopen. Totdat er op een gegeven moment iemand kwam met een hele mooie Jazz collectie. Toen heb ik mijn trots opzij gezet en mijn moeder gevraagd of ze me 400 euro kon lenen. Het begin was moeilijk, maar na 3 jaar besloot ik om een groter pand te huren [ De Rechtstraat 9, waar ik nu zit ] Sinds mijn verhuizing loopt het allemaal wat lekkerder.


Wat is een memorabel (gek/bizar/) moment geweest wat je in je store hebt meegemaakt?

Ik maak iedere dag wel wat leuks mee, maar het gaafste was dat ik de band Therapy? In mijn winkeltje had voor een vrijwel onaangekondigd accoustisch optreden waar maar zo’n 30 man getuige van waren. Toen moest ik mezelf wel effe in mijn arm knijpen.


In je store zag ik een breed scala aan muziekgenres: van pop, ska tot (black) metal en Maastrichtse hardcore. Is dit een besliste keuze of is dit zo ontstaan? Ik ben zelf een liefhebber van de wat hardere genres, maar daar verdien je in Maastricht natuurlijk niet zo heel veel mee. Wanneer ik alleen Metal en Punk zou verkopen had ik na een paar maandjes mijn tent al kunnen sluiten. Inmiddels heb ik flink wat reggae, soul, jazz, blues en pop etc… zodat het voor elke muziekliefhebber interessant genoeg is om eens binnen te wandelen.
Ook krijg je verschillende soorten klanten in de store. Heb je zowel vaste klanten als nieuwe klanten? En wat maak het dat jij anders bent dan andere muziek stores, denk je?

Ik heb inmiddels een aardig leuke vaste klantenkring opgebouwd. Mensen die ook gewoon zomaar binnen lopen om wat te ouwehoeren. Of mensen die echt 3 keer per week binnen lopen omdat ze bang zijn iets te missen.Dus zelfs op dagen dat ik vrijwel niks verkoop is het nog gezellig. Wat mij anders maakt ? Ik zou het niet weten. Dat je bij mij niet kunt pinnen misschien haha.. Hier is alles nog old school.


Je hebt bijzondere krantenartikelen op de muren hangen, zoals het krantenartikel over de dood van oprichter the Devil’s Blood Selim Lemouchi. Is dit iets wat je de klant wil laten zien of heeft het een persoonlijke reden? Het is meer een eerbetoon aan twee goede maten van me waar ik samen mee in een band heb gezeten. Richard [ Ritchie Backfire! ] en Selim [ The Devil’s Blood ] zaten beiden een tijdje in Right Direction ( de band waar ik 30 jaar bij gezongen heb ). Beide jongens hebben zelf een einde aan hun leven gemaakt. Verder hangen er kranten artikelen van muzikale Iconen zoals John Lennon, Andre Hazes, Herman Brood en Keith Moon. Dan hebben mensen wat te lezen terwijl hun partner door de bakken struint.
Welke vinylplaat is je favoriet en waarom is dit jouw favoriet? Oh damn. Mijn favorite plaat ? Dat verschilt per dag. Ik denk Deguello van ZZ top, of Powerage van AC/DC of de eerste Suicidal Tendencies plaat. Dat is moeilijk hoor. Er is zoveel goede muziek gemaakt.

Organiseer je events of neem je deel aan events? Ja ik heb zelf jarenlang platenbeurzen georganiseerd. Eerst in het Theater aan het Vrijthof. Later in gebouw M in het Stadspark.

Ook ga ik zelf nog twee keer per jaar naar de Jaarbeurs in Utrecht. Daar is elke April en November de grootste platenbeurs ter wereld.Zijn er zaken die je ons nog graag zou meegeven? Ja, laat je niet afschrikken door het gerucht dat je hier alleen maar Herrie kunt kopen. We hebben alle genres in de bakken staan. En vergeet niet effe te pinnen voordat je binnenloopt. Alles gebeurt hier nog met Cash . En dat ik graag mooie plaatjes inkoop. Dus mocht je er vanaf willen… Wat met je toekomstplannen, zaken die je nog graag wilt bereiken? Ik wil hier tot mijn 80ste blijven zitten als het effe kan. Het bevalt me wel.

Praktische info

  • locatie: Rechtstraat 9, 6221 EE Maastricht

  • facebookFoto's en interview: Femme Von Steel


#rawreports #recordstoresinraw #recordstores #platenzaak #femmevonsteel #kinsumrecords #maastricht

bottom of page