top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Flugzeug


Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Joël van Roode

Wanneer een zaakvoerder spontaan reageert op een oproep, dan moet je die winkel gewoon opnemen, al betekent het even sporen van Oostende naar Leuven. Koppel daar een lunch met een oude buddy aan, een bezoek aan een tweede platenwinkel én erg leuke babbels en zo'n tripje is de moeite méér dan waard.


Flugzeug dus. Neen, geen 'museum' over de luchtvaart of een winkel bomvol modelbouw vliegtuigjes. Wel de uiterst gezellige zaak van Lien Tallon en Joël (spreek uit: Jowèl) van Roode. Deze laatste ontvangt me met een hartelijke en welgemeende 'goedemorgen' en we zijn vertrokken voor een gezellig praatje. Meteen het handelsmerk van Flugzeug: Joël houdt van persoonlijk contact, is oprecht geïnteresseerd in jouw verhaal én speelt hier alert maar subtiel op in. Een voorbeeld? De klant die net binnenkomt na mij snuistert door de collectie jazz platen en plots hoor je deze muziek ook door de speakers.Flugzeug was oorspronkelijk een experimenteel recyclageatelier. Toen Joël er op 2 juni 2018 bij kwam, groeide de winkel uit tot een volwaardige record store. Het recyclage idee werd wel behouden en dat zie je aan de leuke vintage design stukken die her en der opgesteld zijn. Achterin is er ook nog een héél klein beetje plaats voor Lien haar atelier, maar wegens plaatsgebrek zal dit nog deze maand verhuizen naar de Scheutsite in Kessel-Lo. Daar wordt het dan een volwaardig kostuum-, recyclage- en kunstaltelier. De workshops die er zullen plaatsvinden houdt ze tot zover nog op verplaatsing.


Joël en Lien runnen geen doorsnee platenwinkel. Naast een ruime selectie aan nieuwe en tweedehands platen en cd's in alle genres, mikken ze toch vooral op jazz, funk, soul en psychedelische muziek. Veelal van kleinere labels en in beperkte oplages beschikbaar. Platen dus die je niet zomaar overal kan vinden.


Alles, ook de gesealde lp's, mag je trouwens beluisteren. Wel even vooraf vragen a.u.b. Waar kan dit tegenwoordig nog?Om de anderhalve maand wordt er een nieuwe tentoonstelling georganiseerd. De vernissages gaan wel eens gepaard met een intiem concert. Zo werden bv. The Blassics (Finland) uitgenodigd en trok men samen richting de Sojo voor een optreden met de Leuvense funkband Alpacas. Tip Op 31 juli kan je de vernissage van Ambrose bijwonen. Deze selfmade man die van vele markten thuis is (dichter, schrijver, performer) stelt er zijn schilderijen voor.

"Hij heeft een psychische kwetsbaarheid die weerspiegelt in zijn werk. . De kleuren die hij gebruikt zijn fantastisch en zijn beelden lijken dromen." geeft Lien ons nog mee. Heb je zelf een leuk idee voor een try-out bij Flugzeug, neem dan even contact op met Lien of Joël. Ze staan er zeker open voor.Maar wat met die naam dan? "Onze naam komt van lang geleden, toen Lien en ik een jaar of 16 waren. Lien sprong op mijn rug en dan deden we alsof we een vliegtuig waren. Dat heette flugzeugen. Het was dus eerst een werkwoord." verduidelijkt Joël.


Flugzeug is een zaak met een ziel, met karakter. Het stof ligt er zelfs nog op de oude grammofoonspeler. Of die het nog doet? Luister en kijk gerust mee.Praktische info

  • locatie: Diestsestraat 208, 3000 Leuven (vlakbij het station)

  • website


Lien Tallon

Gekocht: Triumph, Allied Forces (tweedehands)


#rawreports #recordstoresinraw #recordstores #platenzaak #johnvandemergel #flugzeug #leuven

bottom of page