top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Diggers


Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!


Jaap de Groot

Jaap de Groot begon in 1986 met de verkoop van eerst boeken, dan cd's en vervolgens lp's op de markt. In 2007 verschoof hij zijn activiteit naar 'achterin' de winkel van Sounds om dan in 2015 met zijn eigen record store van start te gaan. Aanvankelijk kon je Diggers terugvinden aan de Korvelseweg 15, maar sinds juni 2020 is het huisnummer 246 (in diezelfde straat) de vaste stek.Diggers specialiseert zich in de verkoop van tweedehands vinyl en biedt een ruim aanbod in diverse genres. Kan je jouw voorkeur niet vinden, dan wordt die graag voor je besteld. Waarom de focus op tweedehands?

Voor Jaap zijn die 'oude' vinyls gewoon beter én ze hebben een verhaal, een geschiedenis eraan verbonden. wat weer de start van een leuk gesprek kan zijn. Hieraan wordt meteen een best unieke service gekoppeld: al het vinyl wordt helemaal 'proper' gemaakt met behulp van Okki Nokki apparatuur. Hierdoor zien de platen er weer als nieuw uit en klinken ze ook als dusdanig. Het 'plaatje' wordt compleet gemaakt door tevens nieuwe binnen- en buitenhoezen te voorzien. Mocht er ondanks de goede zorgen iets toch niet in orde zijn, dan kan er altijd geruild worden, of wanneer dit niet mogelijk is, wordt de aankoopprijs terug betaald.


Naast de verkoop en cleanup vormt de enorme kennis over alles wat met vinyl te maken heeft een derde belangrijke peiler bij Diggers. Na bijna 20 jaar in de business weten ze ginder wel van de hoed en de rand. Ook wat de draaitafels betreft kan je er terecht voor advies, het afstellen ervan en het onderhoud van de naalden etc. Enkel voor het herstellen verwijst Jaap graag door naar een betrouwbaar adresje.


De naam dan? Vanzelfsprekend verwijst die naar 'cratediggers', oftewel de muziekliefhebbers die graag bakken met vinyl doorzoeken naar een collector's item of gewoon hun favoriete plaat.

Er zit echter méér achter die naam! De Diggers was een groep van radicale, anarchistische kunstenaars die in het midden van de jaren ’60 grote invloed had op de opkomende sub-cultuur die zich onder meer uitte in de Summer of Love. Met slogans als 'Do your own thing' en 'Today is the first day of the rest of your life' zijn de Diggers de ultieme inspiratie voor een platenzaak en podium voor jong en levendig Tilburg.Praktische info

  • locatie: Korvelseweg 245 5025JG Tilburg

  • websiteFoto's: Marjolein Tap Tekst: met dank aan Marit Kamp (marketeer en content creator) voor de input.Commentaires


bottom of page