top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Compact Center-Ostensche Ploate

"Wat leuk dat er een nieuwe platenzaak is in Oostende én dat jullie de '80s sfeer zo goed hebben geïntegreerd in het interieur!" (klant/toeriste, 2019)

Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Yves Deckmyn

Platenwinkels, ik heb er me altijd goed gevoeld. Of het nu deze in één of ander vergeten gat in Duitsland was, waar ik mijn allereerste vinyl kocht (1979, Double Platinum van Kiss), de bakken in de kazerne van Essentho, die zaak in de Bondgenotenlaan (Leuven) of uiteindelijk mijn zo goed als tweede thuis, m.n. Compact Center - Ostensche Ploate, ik kom er graag en bijna wekelijks.


Time flies when you're having fun en dus weet ik niet meer juist wanneer ik voor het eerst Yves de oren van zijn kop stond te leuteren. Het moet ergens in 1994 geweest zijn: ik werkte in Oostende en zocht een platenzaak die mijn smaak liggen had of kon bestellen. Ik voelde het meteen: hier zat ik op de juiste plaats en sindsdien koop ik er 90% van mijn muziek. Ligt het er niet, dan duikt Yves even in zijn immense online database en hup, ik weet meteen of het een 'gewone' of een 'import' wordt, wat de prijs zal zijn en wanneer ik het schijfje mag ophalen.Op 11 juni 1988, vier jaar voor ik er voet zette, opende voormalig leerkracht Yves Deckmyn samen met zijn vrouw Ingrid Sanctorum hun Compact Center aan de Vindictivelaan te Oostende. Het tweede deel van de naam komt van de voormalige zaak van Ingrid, die de Ostensche Ploate op 17 september 1976 aan de Christinastraat 147 opende.

De zaak is een vaste waarde voor elke muziekliefhebber aan de kust en ondertussen ver daarbuiten. Je kan er rustig door het aanbod snuffelen en dan je keuze beluisteren indien nodig. Ook al lijkt het op het eerste zicht niet zo, alles is perfect geordend, zowel naar genres als alfabetisch. Blijft natuurlijk de eeuwige vraag of je The Doors bij de 'T' of de 'D' wil zien en een muzikant onder zijn voor- of familienaam. Een zinloze discussie als je het mij vraagt: natuurlijk is Yves er voor het geval je er écht niet uit raakt.


Dat Ingrid en Yves een broertje dood hebben een trends getuigt een uitspraak van een klant/toeriste. Die vond het superleuk dat er een 'nieuwe' platenzaak was in Oostende die bovendien de 80's sfeer prachtig nagebootst hadden in hun interieur. (zie quote bovenaan) Dat was vorig jaar, in 2019 dus. Tja, Compact Center - Ostensche Ploate zag er - voor zover ik me herinner - in 1994 bijna exact zo uit als nu, op de bakken na die een kleurtje hebben gekregen en wat herschikken van het aanbod. Ik kan me dus goed inbeelden dat er sinds de opening 'in de 80's' niet al teveel is veranderd. Niemand die daar rouwing om is.Yves heeft ook een groot hart voor zowel lokaal talent als minder gekende internationale bands, zolang ze maar steengoede muziek brengen. Op 20 april 2013 (RSD) organiseerde hij voor het eerst een optreden in de zaak en wist hiervoor The Delta Saints (Nashville) te strikken. Sindsdien namen o.a. The Black Cadillacs, Piv Huvluv, Van Jets, Marcus King, Samantha Martin, Seth Walker, Hamish Anderson, Kingsborough én de fantastische Goodbye June plaats achter CC's 'tiny desk'.

Kijk even mee: The Delta Saints met Voodoo Walk en Sing To Me Marcus King met Wasted 8 A.M.

Van Jets met Boys To Beastie

Kingsborough met Only Light


Wie weet krijgen we in de nabije toekomst nog meer leuks, want de formule is i.i.g. een succes en op het altijd maar groeiend verlanglijstje van Yves staan o.a. Dylan Leblanc, Chuck Prophet, Miles Nielsen,... en Ray Lamontagne mag vanzelfsprekend ook eens binnenwippen.
Praktische info

  • locatie: Vindictivelaan 10, 8400 Oostende (in de schaduw van de Mercator)bottom of page