top of page

RAWreport | Record Stores In RAW: Bob's Vinyl

“De eerste twee maanden waren een gekkenhuis”

- Bob van der Staak


Het zijn harde tijden voor héél de music scene en alles/iedereen eraan verbonden. Bitter weinig kunnen we eraan doen. Blijven publiceren dus: over nieuwe songs/videos en albums, over de prachtige zalen waar we steeds (of toch meestal) welkom zijn en...record stores!

Bob van der Staak.

Midden in het Brabantse dorpje Aarle-Rixtel, een kleine 20 km van Eindhoven verwijderd, vind je tegenover de kerk; Bob’s Vinyl.

Wanneer ik er voor het eerst een stap over de drempel zet, ben ik blij verrast.

Deze platenzaak ziet er aanlokkelijk uit en een fijn muziekje vult de zaak.

Mijn blik valt meteen op platen van verschillende van mijn favorieten: Foo Fighters, Radiohead, Nirvana, ga zo maar door. Vooral de mooie covers vallen op, echte kunstwerkjes.

De zaak is van mooi formaat, overzichtelijk, niet te groot maar zeker ook niet te klein.

En naast alle prachtige platen kun je er ook terecht voor allerlei heerlijke speciaalbieren.


Bob van der Staak, de eigenaar van, hoe kan het ook anders, Bob’s Vinyl, verwelkomt mij vriendelijk en beantwoordt de vragen die ik voor vandaag heb voorbereid.


Eerst maar even een korte introductie:

Ik (Bob van der Staak, 1979) ben vinyl liefhebber in hart en nieren. Ik verzamel al vanaf mijn studententijd (eind jaren 90).

De webshop is ontstaan uit het feit dat ik vaak partijen opkocht. Leuk om muziek te ontdekken maar ook steeds vaker kreeg ik dus 'dubbele' en LP's die simpelweg niet 'my cup of tea' waren. De start voorraad van Bob's Vinyl was dus daar. Door de groeiende populariteit van vinyl zag ik een kans om van mijn hobby mijn beroep te maken en aldus geschiedde!

Sinds 2016 werkt ook mijn vrouw Loes mee in de shop. We verkopen inmiddels tienduizenden LP's per jaar en verzenden over de hele wereld. Op bobsvinyl.nl vind je nieuwe en tweedehands LP's.”


Op je internetpagina is te lezen dat je in de jaren 90 als student in aanraking bent gekomen met muziek op vinyl.

Kun je je nog herinneren wat ervoor heeft gezorgd dat je vinyl bent gaan verzamelen?

Destijds was vinyl een stuk goedkoper in aanschaf, en met een voorliefde voor de ‘oudere muziek’, zoals Bob het omschrijft, kon je voor een habbekrats veel mooie platen krijgen. Deze voorliefde voor ‘oude muziek’ had hij echter niet vanuit zijn ouders gekregen, maar dit was iets wat hij meekreeg vanuit zijn vrienden.

Een andere reden is de art-work van de vinyl, dat spreekt Bob erg aan.


Waar komt de populariteit van vinyl vandaan denk je?

Tegenwoordig wordt er veel muziek gestreamd, maar mensen willen toch graag iets fysieks in handen hebben. Veel mensen kiezen dan voor vinyl, je hebt dan echt iets moois in handen, in plaats van een cd’tje waar je bij wijze van spreken met een vergrootglas de songteksten moet proberen te lezen.Vinyls hebben vaak prachtige covers, welke vinyl heeft voor jou de mooiste cover (en waarom?)

Bob’s voorkeur gaat uit naar lp’s met iets extra’s in de hoes, bijvoorbeeld de plaat van de band “Man” (Be Good To Yourself At Least Once A Day) waarbij je de kaart van Whales opent bij het uitpakken van de lp.

Het gaat dan niet alleen om de muziek, maar ook om de beleving eromheen, dus ook die van het omhulsel.


Je ontvangt regelmatig artiesten in je shop, welke ontmoeting is je het meest bijgebleven en waarom?

Dat is Nona. Nona heeft met haar in-store optreden in de shop iedereen omvergeblazen met haar stem en bij iedereen voor kippenvel gezorgd. Daarnaast is Nona een heel fijn mens.

Eigenlijk is ieder in-store optreden erg bijzonder, heel intiem, met een klein clubje mensen. Het optreden van Tim Akkerman is ook het benoemen waard, sowieso heel speciaal om deze mensen te mogen ontvangen in de winkel. Dit was mede een reden om een fysieke winkel te gaan beginnen.De corona crisis, wat voor effect heeft deze gehad op jouw store? Heeft het je ook dingen gebracht? Buiten eventuele beperkingen?

Vanuit de winkel wordt op het moment minder verkocht, vanwege de beperkte openingstijden, maar sinds het begin van de corona-crisis is er een grote stijging te zien in de verkoop van vinyl en toebehoren via de internetpagina.

Waarschijnlijk doordat mensen meer thuis zitten en meer tijd hebben om te internetshoppen, en mede doordat zij nu ook niet naar concerten kunnen en zo toch van muziek kunnen genieten.

De online verkopen zijn verdubbeld afgelopen periode, “De eerste twee maanden waren een gekkenhuis” aldus Bob.

Hoe zie jij de toekomst voor je? Wat zou je nog graag willen bereiken? Wat zijn je dromen?

Hopelijk blijft deze rage-achtige periode van liefhebberij voor vinyl nog lang duren, deze periode duurt al erg lang en dat geeft goede hoop. Mocht het lot anders beslissen zal Bob altijd werkzaam willen zijn (in een winkel) met muziek.Praktische info

  • locatie: Bob's Vinyl Dorpsstraat 6A 5735 ED Aarle-Rixtel

  • Internetpagina/webshop: Bob's VinylComments


bottom of page