top of page

RAWreport | Muziekmedia: Muzieklab (podcast)


Voor onze vierde reeks bundelen we diverse onderdelen uit de muzieksector. Hier kan in feite alles aan bod komen wat we niet reeds eerder in het daglicht hebben gesteld: platenmaatschappijen, bookers, management, toursupport, opnamestudio's, ... noem maar op. Zolang ze maar Belgisch of Nederlands van oorsprong zijn.

Suggesties of zelf interesse in een reportage? Contacteer ons!


Elias Van Waeyenberge
"Ik zou even goed over muziek kunnen klappen met Niels Destadsbader."

A quick guide to... Naar aanleiding van het eerste jubileum van Muzieklab, spraken we recent met Elias Vanwaeyenberge, oprichter en bezieler van deze podcast. "Hey, eerst en vooral een dikke merci om Muzieklab aandacht te geven op jullie platform! Muzieklab zag vorig jaar het levenslicht op 1 juli met Rubben van Vonnis als allereerste gast. Ik speelde echter al langer met het idee om een podcast te maken. Als masterproef aan de UGent interviewde ik fans van het Marvel Cinematic Universe rond hun ervaringen en belevingen als fan. Tijdens deze interviews merkte ik al snel dat ik er veel plezier in had om met mensen in conversatie te gaan over hun passie. Deze lijn trok ik door en het idee voor een muziekpodcast was geboren. Ervaring met opnameapparatuur en ditto software had ik nog niet, dus dat was even zoeken. Ondertussen heb ik mijn draai hierin gevonden."What's in a name?

"De naam is eigenlijk een flauwe woordspeling. Als je het luidop leest zeg je zowel Muzieklab als 'muziek klap'. En die titel dekt naar mijn mening de lading wel… Ik wil gewoon met mensen klappen over muziek en alles wat erbij komt kijken. Het lab-gedeelte staat dan voor het ‘onderzoeken’ van mijn gasten hun drijfveer, inspiratie, invloeden etc.

Het leuke aan deze naam is ook dat het mij niet vastzet in een bepaald genre. Ik zou met de meest obscure black metal band in gesprek kunnen gaan, maar ik zou even goed over muziek kunnen klappen met Niels Destadsbader (nvdr.: of met Christoff?). Niet dat ik het daarom ook ga doen, al denk ik dat Niels heel wat coole verhalen heeft. Dat ik me niet hoef te beperken tot een bepaald genre, opent volgens mij wel mogelijkheden."

Genrespecifiek of genrefluid?

"Zoals ik in de vorige vraag aanhaalde staat de naam mij toe om breed te gaan wat genres betreft. Al ligt de focus momenteel vooral nog op het zwaardere werk. Toen ik met de podcast startte, ging ik het vooral zoeken binnen eigen kringen. Zo was het pas in aflevering acht met Rotzak dat ik in gesprek ging met total strangers. Alle gasten die vooraf gingen aan deze aflevering, kende ik min of meer of had ik al eens aan het werk gezien.

Naast bands is het ook de bedoeling om andere mensen in de muziekscene aan het woord te laten. Zo vind ik het bijvoorbeeld ook cool om fotografen, labels en bookers hun verhaal te laten doen. Met die laatste heb ik tot nu toe gewacht om de gekende reden, die met de grote C. Als ik dan toch mensen aan het woord laat die shows booken, kunnen ze het moment maar beter even aangrijpen om reclame te maken voor shows die op de planning staan. En dat was afgelopen anderhalf jaar een beetje moeilijk natuurlijk."Welke bands/muzikanten staan bovenaan je wishlist voor een babbel?

"In alle eerlijkheid heb ik niet echt een wishlist. Toen ik begon met de podcast, was de insteek om jonge, kleinere bands een platform te geven om hun verhaal te doen. Na een tijdje leek het me ook leuk om grotere bands te klappen. Op die manier komen er fans van die gevestigde waarden bij de podcast terecht en ontdekken ze misschien een verborgen parel onder eerdere gasten.

Ik ga er niet flauw over doen, er zijn al een aantal gasten gepasseerd waar ik heel hard naar opkijk. Voor een figuur als Marco Roelofs (Heideroosjes) had ik bijvoorbeeld wel gezonde zenuwen, maar die babbel verliep heel gemoedelijk. Het gebeurt niet elke dag dat je één van je jeugdhelden kan bedanken voor muziek die veel voor jou heeft betekend hé. Het was dan ook cool hoe hij tijdens ons gesprek even terugkeerde naar een heel persoonlijke getuigenis van mijn kant en op die manier toonde dat hij ook aandacht had voor wat ik te vertellen had."Staat Muzieklab ook in voor bepaalde organisaties/events of neem je deel aan bepaalde events?

"Sinds kort is er een samenwerking ontstaan in nasleep van de Recordstore Day-aflevering met Mike Keirsbilck van Consouling Sounds. Na deze aflevering kreeg ik van Mike en Nele de vraag of ik geen zin had om podcasts te maken in samenwerking met Consouling. Meer bepaald in het kader van hun 24 Hours of Deep Listening-festival op 1 en 2 oktober in Gent. Kort samengevat is het hun bedoeling om een evenement niet te laten ophouden bij de fysieke kant van het verhaal maar om nog meer content aan te bieden. Ik ga dus in gesprek met een aantal bands van de line-up. Het concept en format van Muzieklab worden behouden, maar het spitst zich toe op artiesten die tijdens dit festival het podium bestijgen. Op dit moment is er al één babbel vastgelegd met het Mechels postrocktrio Pothamus die online komt op 11 augustus, maar voor de rest van de babbels zal je nog even geduld moeten oefenen ..."


"Mijn micro’s en dergelijke kwamen aan op 12 maart 2020 en één dag later mocht je met niemand nog fysiek contact hebben. Dat was ferm balen!"

Muzieklab tijdens de pandemie: een extra uitdaging? Business as usual? …?

"Corona heeft zeker zijn invloed uitgeoefend op Muzieklab. Toen ik de knoop had doorgehakt om aan de podcast te beginnen was de eerste stap om opnamemateriaal te bestellen. Mijn micro’s en dergelijke kwamen aan op 12 maart 2020 en één dag later mocht je met niemand nog fysiek contact hebben. Dat was ferm balen. Ik ben er echter van overtuigd dat je veel meer haalt uit een face-to-facebabbel dan uit een zoomcall. Uitstellen dan maar. Tijdens die eerste lockdown heb ik dan wel een aantal blogposts geschreven. Dat was zeker niet het oorspronkelijke plan en ik ben er nu dan ook helemaal niet meer mee bezig, maar op die manier had ik wereldkundig gemaakt dat ik wou podcasten en kon ik ook niet meer terugkrabbelen.

Fast forward: toen er weer wat meer mocht, begon ik aan de klapkes. Zo goed als iedereen die ik stuurde was onmiddellijk enthousiast en zo geschiedde. Na tien afleveringen ging het echter weer volledig de verkeerde richting uit met de cijfers en dus besliste ik om al mijn gesprekken af te zeggen. Omdat niemand op dat moment wist hoelang we nu weer zouden binnen zitten, besliste ik om het toch over de zoomboeg te gooien. Een beslissing waar ik zeker nog achter sta, maar die naast de voordelen ook wat nadelen met zich heeft meegebracht. Zo werd het een pak eenvoudiger om met mensen in contact te komen en speelden kilometers ook geen rol meer. Tijdens deze periode vonden bijvoorbeeld twee gesprekken plaats met noorderburen (Daan van Hometown Crew en Marco van Heideroosjes) die anders bijlange niet gebeurd zouden zijn. Het minpuntje dat deze zoommeetings met zich meebracht, was het merkbare kwaliteitsverschil in geluid. Niet iedereen beschikte over een microfoon of soms liet het internet het even afweten waardoor er glitches ontstonden tijdens de babbel, maar goed, de podcasts gingen verder en mensen deden hun verhaal.

Ondertussen kunnen fysieke gesprekken gelukkig weer plaatsvinden, heb ik ook weeral wat coole namen aan de micro gekregen en komen er in de toekomst nog een hoop coole gasten bij! Stay tuned ..."Nice to know ...

"STEUN BANDS VAN BIJ ONS. Koop merch, verzamel platen, koop tickets, ga naar optredens, groot en klein en deel shit op sociale media! Naast de bands is het ook zeker de moeite om nog een aantal andere creatievelingen te vernoemen: Kevienpictures, Nick Tronckoe Media, Slagkans podcast, Plaatpraat...

Misschien nog één allerlaatste dingetje: voorstellen voor gasten zijn steeds welkom! Stuur een berichtje via Instagram en we zorgen ervoor dat het werkt!


Muchos gracias, adios!"留言


bottom of page