top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Jeroen Camerlynck


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.
A quick guide to... Het verhaal van Fleddy Melculy is ondertussen alom gekend: Jeroen Camerlynck maakt in 2016 een Nederlandstalig metalnummer met de gekke titel T-shirt van Metallica , knutselt er een al even gekke lyric video bij in elkaar, gooit alles op tjoetjoep en dat onder de 'weldoordachte' naam Fleddy Melculy! In no time heeft de man een hit te pakken, wordt grijsgedraaid en voor hij het goed en wel beseft staat hij met een topband op alle grote podia van BE en NL.


Rewind naar de jaren '90.

"De eerste echte band waar ik bij mocht spelen was een hardcore band uit Halle: Ab Normal/Skuff. Daaruit kwam een hardcore band voort die Grey heette en waar ik van 1998 tot 2004 deel van heb uitgemaakt."

In 2004 stond Jeroen aan de basis van De Fanfaar waar hij tevens zanger en gitarist was. "De meeste mensen kennen ons van de tours die we met Urbanus hebben gedaan.

We scoorden in 2018 ook een hit met de song Dansen op Nirvana. Kort daarna hebben we er de stekker uitgetrokken." (nvdr: zie foto hieronder, een prop uit die video staat - toeval of niet - nog steeds in de tuin van Jeroen!)


Urbanus "Het begon voor De Fanfaar in 2004 met de cover Gigippeke van Meulebeik. In 2011 vroeg ik Urbanus om in een video voor ons nummer Doodverveellied mee te spelen. Sinds dan zijn we elkaar blijven zien en zijn we bevriend geraakt."

Eind 2015 zag Fleddy Melculy het licht. FFWD dus naar het begin van deze paragraaf.

"Is die pandemie al voorbij?"

Wat is jouw favoriete instrument? "Ik ben begonnen op bas om erachter te komen dat ik gitaar leuker vond. Ik ben geen ster gitarist maar weet wel hoe een song in elkaar te steken en kan genoeg gitaar spelen om te doen wat ik wil. En dat geldt ook voor de turntables."Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job? "Na mijn studies aan de Erasmushogeschool in Brussel heb ik bijna zeven jaar als begeleider/coördinator in de sociale sector gewerkt. Daarna heb ik me volledig op de muziek gegooid. Sinds september 2016 ben ik fulltime muzikant."


Je bent erg goed op dreef en dan slaat Covid-19 toe. "2020 was een jaar van zo creatief mogelijk bezig te blijven zowel voor mezelf als naar de fans toe. Tegelijkertijd was het knokken om te surviven op financieel vlak, zowel voor mezelf als om mijn lopende projecten te kunnen blijven in stand houden. Ik moet zeggen dat dit tot nu goed gelukt is. Fingers crossed!"Is er nieuw werk van Fleddy Melculy in het vooruitzicht?

"Dit jaar hebben we ons derde album Sabbath Fleddy Sabbath gereleased. En dat exact op de dag van de start van de eerste lockdown. Van timing gesproken. Onze tour doorheen België en Nederland viel natuurlijk in het water, maar we hebben alle data kunnen verplaatsen naar het voor- en najaar van 2021. Het wordt een drukke periode want dat najaar trekken we ook nog eens doorheen Europa met o.a. Aborted.

In tussentijd vullen we onze dagen met vanalles waar ik nu nog niets over kan vertellen. Jullie zullen dus onze website en socials in de gaten moeten houden."Fav instrument om te spelen "Dat zijn gitaar en ... turntables!"


Fav instrument om naar te luisteren

"Wat ik fantastisch vind, is een lapsteel (of Weissenborn). Ik kan daar geen kloten van, maar hoe bv. een Ben Harper daar op speelt, vind ik fantastisch."

"Een gelijkaardig gevoel heb ik bij turntables: er zijn dj's die heel ver gaan met het scratchen. Ik wil vroeg of laat ook zo ver staan."

Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Drums."

Comments


bottom of page