top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Jente Neels


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


"Ik ben er een beetje in gerold."

A quick guide to... Papa Eric baatte gedurende 35 jaar The Guitar Workshop in Brugge uit en is zelf beroepsmuzikant. Broers Arend en Frodo zijn ook beide muzikaal actief. Zou het in de genen zitten? "Ik ben er inderdaad een beetje in gerold. Ik ging vanaf mijn veertiende naar de muziekschool in Brugge en begon ook wat op straat te 'busken' met mijn papa, louter voor de lol. Daarna zong ik in zijn jazzband en deed ik live ervaring op."


- Kijk en luister hier hoe de familie Neels in 2019 onder de noemer 'A Different Kind Of Neels' een zaal in vuur en vlam zet! De soulvolle, bluesy Jente kan ik zelf wel erg smaken. -

(nvdr) Jente was in het middelbaar in enkele bandjes actief, maar bijt zich nu gepassioneerd vast in twee projecten die haar nauw aan het hart liggen. Het eerste is NEVA, een synthpopband. Daarnaast steek ik nu ook heel veel tijd en liefde in mijn soloproject ‘Jen’.

Naast deze projecten schrijft de 19-jarige Jente sinds kort ook muziek voor theater en film. "Iets waarvan ik ondervond dat ik het heel graag doe. Ik ben dus met toch wat dingen bezig, want stilzitten is niet voor mij weggelegd."


Alsof dat nog niet volstaat werkt deze gedreven jongedame in het weekend als zangleerkracht voor beginners in muziekschool Da Capo in Torhout.

Jente heeft ook nog een passie voor de werken van Dali

Wat is jouw favoriete instrument? "Er zit niet echt een verhaal achter denk ik, ik ben er zoals ik al zei redelijk in gerold. Mijn ouders hebben mij nooit verplicht of gepusht om naar de muziekschool te gaan." Papa Eric kon er echter niet omheen dat zijn dochter 'een stem' had en moedigde haar wel aan daar iets mee te doen. "Mijn mama had me zelfs nog nooit echt horen zingen, op wat ze van onder de douche te horen kreeg." Jente trok dan maar naar de muziekschool, zij het met een bang hartje. "Ik kreeg er, tot mijn grote opluchting, ook te horen dat ik talent had. Daar merkte ik dus dat het toch iets was die ik wel kon, iets waarin ik mijn gevoel en kracht in kon leggen." Opdat ze zichzelf een beetje zou kunnen begeleiden, begon Jente al snel met (akoestische) gitaar spelen. "Het was me meteen duidelijk dat dit ook iets was wat ik graag deed en waar ik wel relatief snel mee weg was. Pas sinds een jaartje ofzo ben ik beginnen spelen met elektrische gitaar en heel wat effectpedalen, iets waar ik nu wel heel veel vernieuwing en vooral plezier in vind."


"Ik werk nu hard, zodat ik later zeker ben dat ik mijn boterhammeke kan verdienen met muziek maken."

Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job? "Ik studeer momenteel zang/singer-songwriter aan PXL-Music in Hasselt. Daar zit ik in mijn tweede jaar. Ik koppel mijn studies aan het opdoen van ervaring 'in het veld', m.n. zanglessen geven, muziek schrijven voor mijn diverse projecten én natuurlijk optreden met NEVA en Jen." Het vele harde werk levert nu een 'zakcentje' op, maar de ultieme droom is om met muziek haar boterhammeke te verdienen. "De gewone (middelbare) school, daar had ik een BLOEDHEKEL aan. Met dit in het achterhoofd gooi ik me volledig op de muziek en hoop dat het harde werk zijn vruchten zal afleveren. Laat me a.u.b. nooit een 'gewone' job doen waarbij ik moet terugdenken aan mijn tijd in het middelbaar. Met alle respect voor iedereen die dat wel kan/wil."


Voor wie het nog niet had begrepen, ook voor een student was het afgelopen jaar hard. "Je hebt je motivatie om te studeren teruggevonden en dan hakt de pandemie er serieus in; geen lessen zang, geen lessen songwriting, op enkele opportuniteiten na kan je ook niet optreden met je band ... en dat nu al gespreid over twee schooljaren! Je vrienden die toch in zo'n periode een houvast bieden, kan je niet zien en verder is er bijna niets waar je je op kan gooien, dat voor einige afleiding zorgt. Maar ik laat me niet kisten en gebruik mijn tijd om nieuwe nummers te schrijven en die elektrische gitaar verder onder de knie te krijgen. Van zodra het kan sta ik er zowel met NEVA als Jen!"Is er nieuw werk van NEVA en/of Jen in het vooruitzicht?

""Met NEVA brengen we binnenkort onze eerste single uit, waarop een EP volgt. De exacte datum mag ik nog niet verklappen, daarvoor moet je onze Facebookpagina volgen." (nvdr: Jente heeft blijkbaar ook op haar promotalk geoefend want we peuterden écht niets los). "Mijn eerste single als 'Jen', The Fourth Of July, kwam op 26 juni van vorig jaar uit. In februari volgt een tweede nummer, In Blue getiteld."Fav instrument om te spelen "Gitaar en mijn stem off course."


Fav instrument om naar te luisteren

"Daar kan ik niet direct een instrument op kleven. Zolang de muziek me kan raken, is het instrument maar een bijzaak voor mij."

Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Cello is iets wat ik altijd al heb willen kunnen, maar daarvoor moet ik nog even de fa-sleutel hééll goed oefenen (lacht)."
 

Met dank aan ... Gerda Brouwers, Xpo manager 'Museum-Gallery Xpo Salvator Dali', die ervoor zorgde dat we foto's konden maken tussen de werken in één van de benedenzalen van de Hallentoren (Brugge).

Info Binnen in de stadshallen bewonder je een fantastische collectie wereldberoemde grafische werken en beelden van de roemruchte kunstenaar Salvador Dalí. Stuk voor stuk authentieke kunstwerken die beschreven staan in de Catalogues Raisonnés van Salvador Dalí's oeuvre. De collectie wordt gepresenteerd in een sensationeel, daliaans decor van spiegels, goud en shocking pink.


Comments


bottom of page