top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Frodo Neels

Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verslaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.Bij welke bands speel je?

Alleen bij Bruges Swan Patrol, maar ik werk soms wel met andere muzikanten samen om een nummer live te brengen of op cd op te nemen.


Hoe is de liefde voor je instrument ontstaan?

Wel, mijn favoriete instrument is natuurlijk de gitaar. Voor ik gitaar speelde, was ik metal zanger (screams) o.a. bij Omerta, maar telkens ik de gitaristen vette riffs en solo’s hoorde en zag spelen, begon het bij mij ook te kriebelen. En zo geschiedde: op mijn 22e kocht ik mijn eerste gitaar en is het allemaal begonnen, yeah!


Heb je muziekschool gevolgd?

In het begin ben ik volledig autodidactisch aan de slag gegaan. Op 27-jarige leeftijd heb ik dan toch de stap gezet om 3 jaar klassieke gitaar en notenleer te volgen en daarna nog eens 3 jaar jazz en lichte muziek.Wie heeft je geïnspireerd?

Er zijn zoveel mensen en bands die ik kan opnoemen als inspiratiebron! Als ik dan toch een band moet kiezen, zeg ik AVENGED SEVENFOLD. Ik ben fan van het eerste uur!


Wanneer zag je in dat de gitaar jou op het lijf geschreven is en dat je je instrument onder de knie hebt?

Ik ben altijd fan geweest van het gitaargeluid. Ik speel gewoon graag gitaar, maar dat neemt niet weg dat ik nooit eens bas, mondharmonica, drum, of iets anders wil uitproberen.Welke gitaar gebruik je het liefst en waarom?

Ik heb niet direct een voorkeur voor een bepaalde gitaar, maar de laatste jaren grijp ik zeer vaak naar m’n Fender American Strat en die speelt voor mij toch nog altijd super!


Hoeveel instrumenten heb je?

3 elektrische, 1 akoestische gitaar, mondharmonica’s en 1 basgitaar. Ooit wil ik nog een elektrische drum aanschaffen!!

Gebruik je effects (pedalen,…)

Als ik thuis speel eigenlijk nooit. In de band gebruik ik wat Reverb of Delay, maar dan wel subtiel. Conclusie: ik ben geen pedalenman :)Welk minder bekend of 'ongewoner' instrument hoor je graag? Soort van guilty pleasure.

Goh, moeilijke vraag. Ik kan maar op een instrument komen, namelijk de marimba (verwant aan de xylofoon) die toch wel warme, zachte klankjes produceert.


Bespeel je ook andere instrumenten?

Zoals ik al zei een beetje bas, mondharmonica en drum, maar heel beperkt hoor ;)

Welk instrument zou je nog graag willen leren?

Drum, ik wil meer kunnen dan een paar basisgrooves.Breng je binnenkort iets uit? CD? Of is er net iets gereleased?

Voorlopig geen cd, neen. Ik heb wel samengewerkt met Kenny en Jan van Steel Orchid aan een nummer voor de Brugotta Tribute: David Bowie, Hopelijk worden we geselecteerd!


Hoe ervaar je de lockdown?

Thuiszitten is voor een gitarist eigenlijk niet zo erg. Ik kan veel gitaarspelen, zie m’n gezin ook nog meer, want ik geef de gitaarlessen, die ik normaal in Oostende en Kortrijk geef, nu ook via afstandsonderwijs.

Natuurlijk zijn er ook mindere kanten en dan vooral dat we het podium moeten missen. Tijdens de zomermaanden hebben wel nog enkele shows kunnen doen, maar ook dat is nu weer gedaan. Wie weet voor hoelang?

Comments


bottom of page