top of page

RAWkost | Noorderburen Top 20(20)


Bij ons geen standaard eindejaarlijstjes, wel een héél eigen kijk van enkele van onze medewerkers op hun eigen muziekervaring. Enjoy!









Het was sommigen van jullie waarschijnlijk al opgevallen: mijn familienaam Zwartjes klinkt niet echt Vlaams. Inderdaad, mijn verre roots liggen bij mijn Noorderburen, meer bepaald in de regio Gouda. Dit verklaart destijds misschien wel mijn jeugdige voorliefde voor alternatieve muziek uit Nederland: van Claw Boys Claw, Badmobile, Clan of Xymox over Betty Serveert, Urban Dance Squad naar bepaalde Nederpop zoals Doe Maar, Spinvis, The Scene of zelf De Heideroosjes. De daaropvolgende Nederhop-cultuur (De Jeugd Van Tegenwoordig, The Opposites, Kraantje Pappie en consoorten) was helemaal niet aan mij besteed en sindsdien verloor ik mijn band met de Nederlandse underground muziekscene. Dus kwam het idee om in deze reeks deze scene te herontdekken en ik viel van de ene verbazing in de andere: The Isolation Sessions, Volta Lockdown Sessies, 1,5 meter sessies, Herres Sessies, Hollandse Nieuwe of United We Stream bij 3 voor 12, ...

The Dutch scene is very much alive, ondanks de Corona-crisis en qua online support kan ons Belgenlandje zeker iets leren van onze Noorderburen. Hieronder een greep uit het ruime aanbod van Nederlandse bands, die ik tijdens deze zoektocht ontdekte:


1. Kovacs (Eindhoven)

Wat een stem, wat een gevoel! Koude rillingen over mijn ganse lichaam...

2. Colin Benders (Utrecht)

De Utrechtse jazz, hiphopkenner Colin Benders, de man achter The Kyteman Orchestra, is een beetje whizz met modulaire synthesizers. Zijn muziek is nog steeds vol melodie en flow, beheerst en gebalanceerd, met odes aan zijn hop-hop-roots. Intrigerend!

3. Cirrus Minor (Groningen)

Medio 2017 bleken de weersomstandigheden in het noorden van Nederland precies juist voor het doen ontstaan van een klein vederwolkje: Cirrus Minor. Veelbelovend bandje!

4. Subterranean Street Society (Deens/Nederlandse band, woonachtig te A'dam)

In het concept-album Twelve Steps (released 6/11/2020) bezingt Louis Puggaard-Müllerde de invloed van zijn vaders alcoholverslaving op zijn leven. De twaalf nummers zijn opgehangen aan het twaalfstappenprogramma van Anonieme Alcoholisten (AA). Een persoonlijk album dat onder de huid kruipt (bron: Nieuweplaat.nl). Sterk!

5. Our Oceans (Nederland)

Over hun nieuwste album While Time Disappears schreef ik op 27/11 een eerder kritische recensie, maar met Unravel hebben ze wel een wereldnummer van formaat gemaakt.

6. Lewsberg (Rotterdam)

Hun nieuwste album, In This House, uitgebracht op 27/03/2020, werd internationaal goed ontvangen en is een waardig vervolg op hun sterk debuutalbum Lewsberg.

7. DeWolff (Utrecht)

DeWolff is een jonge psychedelische zuiderse rockband uit het diepe zuiden van Nederland, in 2007 gevormd door de broers Pablo & Luka van de Poel en Robin Piso. Hun nieuw album Wolfpack komt uit op 5 Februari 2021.

8. The Ballet Bombs (Eindhoven)

The Ballet Bombs zijn: Rubin “zwoelboy” van Nistelrooy, Erik “El cahole” van de Beek en Frankie Fuzz. Een Glam/Stoner-Garage trio uit Eindhoven. Deze psychedelische punkers gaan tot het sonische gaatje. Met buitenaardse oscillaties zeeën van galm en speaker verscheurende fuzz tonen. Maar ze noemen zichzelf liever de blink 182 van de garage fuzz.

9. Rats On Rafts (Rotterdam)

De Rotterdamse postpunk- en new wavesensatie Rats on Rafts is terug! Begin volgend jaar verschijnt hun derde album Excerpts From Chapter 3: The Mind Runs A Net Of Rabbit Paths, een ode aan hun bandreis naar Japan, begin 2019. Konishiwa!

10. The Homesick (Dokkum)

Deze Friese band bracht hun tweede album The Big Exercise (07/02/2020) uit bij het gerenommeerde Sub Pop en zou dit jaar een flinke Amerikaanse tournee maken. Hoewel die in het water viel, is zanger en gitarist Elias Elgersma tevreden. „Er hebben mensen naar ons geluisterd.” Beide voetjes op de grond, dus!

11. Baardvaarder (Den Haag)

Baardvader is een Haagse stoner-fuzzrock band met een hoog gehalte '90s grunge (à la Nirvana, Alice in Chains, etc.). Met een ware Layne Staley van de Lage Landen!

12. Spill Gold (Amsterdam)

Op Highway Hypnosis (released 23/11/2020), hun eerste album op vinyl, plaatst Spill Gold op meesterlijke wijze duisternis en licht, speelsheid en controle naast elkaar, waardoor het transcendente karakter van het materiaal wordt versterkt. Gebaseerd op sterke popstructuren doorkruist de songwriting hier een wereld van Krautrock en kosmische invloeden, tegelijk pakkend en vervreemdend, wat de mogelijkheid tot catharsis opent.

13. The Mauskovic Dance Band (Amsterdam)

De Mauskovic Dance Band combineert elementen van cumbia, Afro-Caribische ritmes, & space disco in gelijke mate tot een unieke hypnotische groove. De groep is het geesteskind van Nicola Mauskovic, de Amsterdamse producer en multi-instrumentalist.

14. Bongloard (Utrecht)

Fuzz gitaren, felle bass riffs en beukende drums om even flink de boel te verbouwen. Met hun harde garage rock is hier nog niet de helft over gezegd. Geïnspireerd door Thee oh Sees en Ty Segall gaan Jannes van Kaam (FFOOSS), Ties Bogers (Ex-Palmsy) en Jan van Asch (Speak Easy) menig venue met de grond gelijk maken. Can't wait!

15. Magnetic Spacemen (Overijssel)

Een garagerockband met een show van jewelste, klaar om de wereld te veroveren! Verwacht een combinatie van opgefokte garage, klamme surfpunk en melodieuze, korrelige rock & roll. Deze heren maken er on stage een rotzooitje van, maar dan op de beste manier.

16. EUT (Amsterdam)

Gedreven door een compromisloze houding en een tongue-in-cheek gevoel voor humor, is EUT allesbehalve een schoolvoorbeeld van een popgroep en is er om je scherp te houden: net waar je denkt te weten waar je naartoe gaat, zetten ze je onverwacht uit de koers.

Het effect? Een beetje duizelingwekkend, grondig verfrissend, en het zal je naar meer doen verlangen. Hun nieuwe album Party Time verschijnt op 19 februari 2021.

17. Neighbours Burning Neighbours (Rotterdam)

Een Rotterdamse onderonsje: van den Ijssel en Bart Kalkman spelen al lange tijd samen in Cusack, Alicia Breton Ferrer wisselt de bas, die ze in noisepopband The Sweet Release of Death speelt, in voor een gitaar en AC Berkheimer-drummer Aram Scheeve werd erbij gevraagd omdat ze hem de beste drummer van Nederland vonden.

Ergens te midden van rauwe postpunk en noisepop en vooral brandend van de frictie.

18. Charades (Nederland)

Bitter weinig te vinden over dit bandje, tenzij deze intro This is Charades

Ik weet niet waarom, maar het doet me denken aan The Lemon Heads. Enjoy!

19. Pig Frenzy (Rotterdam)

Deze band uit Rotterdam brengt alle subgroepen onder één dak: de indie / post-punk puristen, de outsider pop fantasist en liefhebbers van oudere garagepunk zoals The Gories en Billy Childish. Zwarte Pieten zijn in Nederland not done, maar met gehandicapten mag je wel de draak steken. Toch een raar landje of niet?

20. AC berkheimer (Rotterdam)

AC Berkheimer is een legende in de Rotterdamse underground scene en na lange tijd van stilzwijgen brengen ze met Joy een nieuwe single op de markt. Benieuwd wat volgt!


#nieuw #news #RAWkost#fredericzwartjes#20(20)#noorderburen

bottom of page