top of page

RAWklap | Snoodaert, Nachtmaer

Er zijn in de underground verschillende actievelingen die meteen interesse opwekken wanneer ze een project aankondigen. Zo was het ook toen Snoodaert, o.a. gitarist en stichtend lid van het stevig onderschatte Kludde, naar buiten kwam met Nachtmaer. Reden genoeg om de beste man enkele vragen voor te schotelen met betrekking tot het volgende vrijdag verschijnende Van de Mare Bereen, een bijzonder geraffineerd black metal werkstuk waarover u hier later nog één en ander zal lezen.


foto: Snoodaert. Copyright berust bij Debbie Park. John, we have a winner! Wat een diepgang!

Nachtmaer is een covid-project. Zo kondig je zelf min of meer aan. We hebben er zo wel meer zien opduiken en lang niet allemaal geslaagde initiatieven. Nachtmaer daarentegen maakt zijn naam waar. Meer daarover verder, maar waarom duurde het zo lang eer je Nachtmaer naar buiten bracht? De perfectionist in jou die twijfelde en bleef schaven?


Het schrijfproces voor het album verliep eigenlijk heel vlot. Ergens eind september 2020 begon ik met de nummers te schrijven en tegen januari 2021 was alles instrumentaal klaar. Het was pas tegen het einde van het schrijfproces dat ik een passend concept, dat aansloot bij de muziek en de naam, voor het project uitgedokterd had. Aanvankelijk wou ik zelf de zang doen, maar ik besefte al heel snel dat mijn stemgeluid niet het juiste was voor de sfeer en sound van de nummers. Dus kreeg ik het idee om verschillende zangers te vragen en om die hun ding te laten doen, binnen de lijnen van het concept. Zoiets gebeurt nu eenmaal niet van vandaag op morgen. Terwijl ik bezig was met mijn broer Jim aan de opnames van het instrumentale gedeelte, werkten de zangers aan hun zangpartijen. Basstaerd van Kludde stelde voor om de basgitaar in te spelen. Iets wat voor mij perfect uit kwam aangezien ik zelf geen basgitaar of basversterker heb, en hij natuurlijk de betere bassist is. Uiteindelijk is er een dik jaar overgegaan tegen dat alles en iedereen klaar was. De ene zanger werkt wat sneller dan de andere natuurlijk. Toen we de voorbije zomer met Kludde in de Blackout Studio zaten vroeg ik aan Jérémie of hij de mastering wou doen voor het album. Dat ging heel vlot en de master was klaar in augustus 2022. Daarna had ik wat labels aangesproken maar uiteindelijk toch beslist om het heft in eigen handen te nemen en het album via Thenra Collectivum zelf te releasen. Iets waar ik al langer mee in mijn hoofd zat. Ik wou echter niets overhaasten en heb rustig de tijd genomen voor de promotie, het project bekend maken, de naam verspreiden, social media lanceren, een lyric video laten maken door J.S. van Theudho, etc... en voor je het weet zijn er dus twee jaar overgegaan. Dat lijkt lang, maar voor mij is de tijd voorbijgevlogen hoor.


Ik kan niet naar Van de Mare Bereen luisteren en me niet in een nachtelijk bos vol mistsluiers wanen en het gevoel hebben dat achter elke boom of struik een supernatuurlijk wezen rustig afwacht om tijdens mijn voorzichtige passage mijn hamstrings of achillespezen door te snijden. Die eerste luistersessie was best creepy. Opzet geslaagd, denk ik dan?

Fijn om te horen dat de sfeer van het album zijn uitwerking niet mist! Zelf visualiseer ik muziek ook enorm, alsof er gepersonaliseerde videoclips worden afgespeeld in mijn hoofd. Ik denk dat dat ook het doel is van sfeervolle muziek. Bands en projecten zoals Summoning, Paysage d’Hivers, oude Emperor of oude Dimmu Borgir laten me volledig verdwalen in mijn gedachten. Nu vind ik persoonlijk ook wel dat muziek een beetje seizoensgebonden is. Zo zal ik in de zomer eerder naar stoner(doom) en sludge grijpen terwijl in de herfst en winterperiode ik meer naar blackmetal neig.

Meest opvallend aan het album is het palet aan invloeden dat de revue passeert en een perfect uitgebalanceerd geheel vormt. Second wave vormt min of meer het fundament, maar sporen van Amerikaanse black metal, post-black, wat doomy elementen en zelfs door synths gedreven ambient zijn nadrukkelijk aanwezig. Dat laatste niet enkel in wat min of meer als outro geldt, maar ook subtiel verweven op de achtergrond doorheen de songs. Alles samen het ei dat moest gelegd worden, maar niet past bij Kludde?

Er zitten heel veel riffs en stukken in die perfect in Kludde zouden passen. De enige reden dat Nachtmaer ontstaan is, was om mezelf bezig te houden tijdens de lockdown periode. Voor Kludde was er al genoeg materiaal geschreven, en anders blijven de riffs en ideeën toch in de koelkast zitten. Beter dan met iets nieuws beginnen hé. Wat Nachtmaer vooral van Kludde onderscheidt is dat ik geprobeerd heb er geen sludge, doom of black’n roll invloeden in te steken. Daar zit Kludde natuurlijk vol van. De synthesizer is een instrument dat bij Kludde geen of slechts een minimale rol heeft. Daar heb ik me in dit project goed mee kunnen uitleven. Ook de invalshoek is anders, Kludde is een live band met nummers die echt recht voor de raap zijn, terwijl Nachtmaer een atmosferisch studio project is waarin ik geen rekening heb moeten houden met zaken zoals “Gaat dit live wel lukken?” Aanvankelijk wou ik met Nachtmaer eerder de minimal blackmetal toer opgaan. Een beetje zoals Darkthrone’s Transilvanian Hunger of Judas Iscariot. Maar het is uiteindelijk in een zeer gelaagd en gevarieerd album geëvolueerd. Voor mij is het een persoonlijke hommage aan de goeie jaren ’90, maar ik merk op dat velen er toch nog andere dingen in horen zoals post-black of doomstukken. Het zal wel aan mijn manier van songwriting liggen zeker.


lyric video voor I am the Nightmare

Elk nummer heeft een andere zanger. En we mogen stellen dat je toch knappe namen hebt weten te strikken met Cerulean (Kludde), Ronarc (Antzaat), Uglúk (mede-stichter van Kludde, thans actief bij het fantastische Dissolve Patterns) en één van mijn favoriete stemmen uit de Vaderlandse scene, de van passie overlopende Acharantis (Soul Dissolution, L'Hiver en Deuil). Uiteraard allemaal mensen die je kent, maar hoe verliep dat proces om hen vast te leggen voor dit project en de concrete uitwerking die volgde?

Cerulean was één van de eersten die het project beluisterde. Hij was meteen enthousiast dus was de stap vrij logisch om hem te vragen. Nu wou ik niet het hele album door hem laten inzingen, omdat het anders waarschijnlijk iets te veel naar Kludde ging neigen. Dus kreeg ik het idee om voor ieder nummer een andere zanger te nemen. Ik gaf de eerste keuze aan Cerulean, en hij koos het nummer Marevlechten. Ik had wel vrij snel een gedacht wie ik nog allemaal wou vragen. Zo was Acharantis met zijn emotionele en passionele stem de perfecte match voor het nummer Mijn Vlucht door de Nacht. Ronarg, met zijn furieuze blackmetal strot, kreeg het hardste nummer I Am the Nightmare en Uglúk mocht zijn eigen ervaringen met slaapverlamming uitschreeuwen op de epische afsluiter De Drievoudschart. Alle zangers waren meteen mee met het idee en het concept, dus dat was eigenlijk heel snel geregeld.

Na mijn eerste luistersessie had ik niet eens door dat er een drumcomputer gebruikt werd. Hoe heb je dat klaar gekregen?

Na 25 jaar in bands spelen weet ik wel min of meer hoe drums moeten klinken. Ik koos voor simpele drumpatronen in functie van het nummer, niets over the top en vrij basic. De afwerking heeft mijn broer gedaan. Hij is zelf een drummer en vond toch nog veel foutjes en onlogische zaken in de patronen. Hij heeft zich voor de opnames eerst beziggehouden met alles te corrigeren, zien dat de volumes en velocity klopten, een goeie sound uitzoeken, etc... Zonder zijn monnikenwerk hadden de drums waarschijnlijk nog niet half zo goed geklonken als dat ze nu klinken.

De teksten liggen een stuk boven het gemiddelde van wat doorgaans in black metal de regel is. Deels fictief, maar ook geworteld in realiteit. Afsluiter De Drievoudschart zal herkenbaar zijn voor ieder die doorheen het leven geplaagd werd door nachtmerries, vaak zonder aanwijsbare reden. Er schuilt eveneens een sterke poëtische kracht in dit nummer, maar ook in de andere songs waar je aan de tekst sleutelde. Het lijkt me niet evident om bij een solo-project samen met anderen tekst vorm te geven. Hoe verliep dat proces eigenlijk?

Het werkproces was heel verschillend bij iedereen. Alle zangers kregen de keuze om een tekst van mij over te nemen, of ze mochten volledig hun eigen ding doen, binnen de lijnen van het concept natuurlijk. Zo gebruikte Cerulean een tekst die ik geschreven had, hij nam dan bij hem thuis de zanglijnen op en zond demo’s door waar ik dan op opmerkingen over gaf en bijstuurde waar nodig. Acharantis heeft een tekst van mij herwerkt en voor de helft herschreven, zodat hij de zanglijnen beter bij de muziek kon doen aansluiten. Hij is dan twee sessies komen opnemen in de homestudio van mijn broer. Samen hebben we nog wat zitten sleutelen aan de zanglijnen tot we beide tevreden waren. Ronarg koos ervoor om zelf zijn lyric te schrijven. Hij was de meest zelfstandige van de bende, van de eerste demo die hij doorstuurde klopte alles direct. Uglúk was het meest geïmproviseerd. Hij had zijn persoonlijke verhaal en ervaringen met slaapverlamming. Op basis daarvan hebben we dan samen een tekst geschreven en zijn we meteen begonnen met opnemen. Op een middagje of twee stond alles er op. Het eindresultaat is bij iedereen fantastisch goed gelukt. Ik ben héél tevreden over hoe alles verlopen is en hoe alles klinkt. Iedere zanger heeft zijn eigen manier van zingen, sfeer en stemgeluid, en toch het past het allemaal perfect bij elkaar. Dus opzet geslaagd!

foto: ook aan de merchandising werd zorgvuldig aandacht besteed. Naast releases op CD en cassette, is er ook de hierboven getoonde strikt gelimiteerde versie (30 stuks) in DVD-box met allerlei extra's. Bestellen kan via de Bandcamp-pagina van Nachtmaer.

Van de Mare Bereen ziet zijn release op het eigen Thenra Collectivum. Bredere plannen met het label?

Thenra Collectivum is in eerste instantie de overkoepeling van al onze bands en projecten. De naam Thenra is Keltisch voor “bruisende woelige rivier” en is de oudste geschreven benaming die voor de rivier de Dender gevonden is in het jaar 896. Dus losjes vertaald zijn wij “Het collectief van de Dender”. Bands die hierbij actief zijn; zijn Kludde, Nachtmaer, Welcome to Holyland, Toorn, Baroudeur en Kraaienmars. We zullen die naam gebruiken voor eventuele toekomstige releases en als we concerten organiseren. Voor de rest houden we het vrij bescheiden en zien we wel wat de toekomst brengt.

We kunnen er moeilijk om heen. Kludde krijgt in 2023 het respect dat het toekomt: een plaats op de affiche van 's lands meest vooraanstaande metalfestival, zijnde Alcatraz. Ongetwijfeld iets waar je naar uitkijkt. Waar ik echter ook naar uitkijk: zien we Nachtmaer ooit op een podium?


Dat we op Alcatraz mogen spelen komt natuurlijk op het perfecte moment. Tegen dan is ons nieuwe album uit, dus een mooiere gelegenheid om dit te promoten bestaat er niet. Ik kan wel namens de hele band zeggen dat dit voor ieder van ons bucketlist materiaal is. Wij hebben er al enorm veel zin in. Wat Nachtmaer betreft, momenteel zijn er geen plannen om dit live te brengen. Het is in eerste instantie een studioproject. Nu zeg ik nooit nooit en hou ik de optie wel open voor de toekomst. Voor het volgende album wil ik met een echte drummer samenwerken, dus dat zou de stap naar een live band wel kunnen verkleinen. Maar eerst dat nieuwe album schrijven en daarna zien we wel. Ik ga er ook wat van uit dat ik het druk genoeg zal hebben met Kludde en Welcome to Holyland, als onze nieuwe albums er later dit jaar zullen zijn. Ook zijn we bezig met Baroudeur in te repeteren, een nieuw project waarvan Basstaerd van Kludde de muziek geschreven heeft. Het plan is om een album uit te brengen en daarna wat liveshows te brengen. Dus momenteel past het echt niet in de planning om van Nachtmaer ook een live band te maken.

Tot slot, iets waar niet zo vaak bij stilgestaan wordt dezer dagen. De hoes. Leg uit! Wie, wat, hoe. :-)


Het artwork is gemaakt door beeldend kunstenaar Wesley Dewanckel. Een paar jaar geleden ben ik hem beginnen volgen op social media en was meteen fan van zijn stijl. Toen ik op een dag artwork zag passeren van De Bloedkoesj, een onderwerp waar we met Kludde een nummer over geschreven hadden, was ik volledig overtuigd om hem te vragen om het artwork en logo voor Nachtmaer te ontwerpen. Toen bleek dat hij ook nog es op een boogscheut van mij woonde was het contact snel gelegd. Ik legde hem de teksten voor en stuurde hem als voorbeeld, voor de algemene sfeer waar ik naartoe wou, het werk Der Erlkönig van Julius Sergius von Klever. Er moest ook iets typisch Vlaams inzitten, vandaar de knotwilgen. Wesley baseerde zich voor de hoes op het verhaal van Mijn Vlucht door de Nacht, dat gaat over een heks die ’s nachts haar zoon in een paard verandert om hem mee te nemen op haar nachtelijke vlucht. De samenwerking verliep heel vlot. We zaten meteen op dezelfde golflengte. Bovendien bleek hij Kludde al te volgen sinds onze demoperiode. Dit resulteerde in een vriendschappelijke en professionele klik alsook in een nieuwe samenwerking voor het aankomende Kludde album, waarvoor hij dus ook het artwork en de beelden voor de videoclip en live projecties gemaakt heeft. Topkerel en top artiest!

En daar kunnen wij ons perfect bij aansluiten! Want zeg nu zelf, die hoes is toch prachtig werk, niet? Snoodaert, een verdomd dikke merci voor je tijd. Much appreciated! Tot ergens ten velde binnenkort!
Comments


bottom of page