top of page

Festivalverslag | Prognosis Festival - dag 2

Op zaterdag 15 en zondag 16 april vindt in het Eindhovense Effenaar het jaarlijkse progressive rock en metal festival Prognosis plaats. Met een indrukwekkende line-up, bestaande uit bands als Soen, Zeal & Ardor, Einar Solberg (Leprous) en Riverside konden we het niet laten om een kijkje te gaan nemen. Dit was de zondag!


Fixation

We starten onze dag bij het hoofdpodium met het Zweedse Fixation omdat we helaas net te laat waren om Enma nog te zien. Fixation brengt een leuke mix van metalcore en rock. Zanger Jonas geeft aan dat zijn stem niet helemaal in orde is, maar presteert toch aardig. Helaas zit de slechte mix in het geluid het optreden in de weg daar vooral de drums de rest overstemmen. De jonge band weet menig toeschouwer toch voor zich te winnen en warmen het publiek aardig op voor nog een dagje Prognosis.

LizZard

Vandaag is er in de middag minder overlapping waardoor we na Fixation meteen door kunnen naar LizZard in de kleine zaal. Nadeel is wel dat je echt door moet stappen want de kleine zaal staat nogal snel vol. LizZard begint, zoals veel bands in de kleine zaal, iets later. LizZard krijgt de volle zaal meteen mee. Hun progressive metal met stoner invloeden, die doet denken aan bands als bijvoorbeeld Sinch uit de jaren 90, doet het goed op Prognosis.

Voivod

Ook vandaag een vreemde eend in de bijt, maar dan ééntje die minder goed werkt. Het Canadese Voivod wordt soms weliswaar ook van het progressive labeltje voorzien, maar spelen toch vooral doom, heavy metal en trash. De band begint enthousiast aan de show die toch echt alleen iets te bieden heeft voor de liefhebber. Muzikaal is het allemaal, vergeleken met de rest van het weekend, niet bijster interessant en ook qua show doet Voivod niet zo veel. Een leuke naam voor een algemeen metal-festival, maar op een festival als Prognosis vallen ze toch een beetje in het niet.

Hoewel er zeker een aardige groep liefhebbers in de zaal aanwezig zijn lijkt het uur dat Voivod speelt voor velen toch ook het aangewezen moment om iets te gaan eten. Dat kan bij de Effenaar, maar het aanbod valt tegen en de broodjes burger zijn gortdroog en vallen van ellende uit elkaar wanneer je ze vastpakt. Dit is dan zeker ook een verbeterpunt waar het festival aan mag gaan werken. Gelukkig biedt Eindhoven genoeg alternatieven en kom ik buiten, op zoek naar lunch, vele andere festivalgangers tegen.


Soen

Huh, Soen stond er op de zaterdag toch ook al? Dat klopt. Soen is voor Prognosis 2023 maar liefst twee maal geboekt. Waar we op de zaterdag een reguliere set te zien kregen staat de band vandaag met een strijkorkest en een extra zangeres op het podium. Op het programma staat akoestische set, maar dat is het niet helemaal. ‘Has anyone here seen the Atlantis DVD? We’re gonna try to do something like that’ aldus frontman Joel. Bekende nummers zoals we die een dag eerder te horen kregen hebben een totale make-over gekregen waardoor de strijkers en vrouwelijke vocals goed tot hun recht komen. Tevens staat het geluid vandaag ook vele malen beter afgesteld waardoor het geheel mooi klinkt.


Opvallend is een cover van het nummer Snuff van Slipknot. Waar het eerst lijkt dat Joel een grapje maakt dat ze een Slipknot nummer willen gaan spelen doen ze dit ook echt en het klinkt nog goed ook. Soen op herhaling klinkt misschien wat meer ingetogen, maar doet niet onder voor de show die we een dag eerder kregen.

Riverside

Het festival zal afgesloten worden door niemand minder dan progrock en -metal veteranen Riverside. De band uit Polen gaat al mee sinds 2001 en heeft een flinke following opgebouwd en dat is ook te merken aan de drukte bij de mainstage. Wanneer iedereen die nog aanwezig is op de late zondag van Prognosis 2023 zich in de zaal verzamelt, betreden de heren van Riverside onder luid gejuich het podium. Met een leuke lichtshow en een goede geluidmix. De nadruk ligt in de set op het album ID.Entity dat de band in januari van dit jaar heeft uitgebracht. Zanger/bassist Mariusz Duda komt tussen de nummers door zo nu en dan met wat leuke weetjes over de tracks die ze spelen.

Riverside sluit met een technisch erg sterke show de 2023 editie van Prognosis af. Een festival dat zich tekent door goed geluid, vooral wanneer de artiesten hier zelf actief mee bezig zijn, en soms erg interessante boekingen. Maar voor een festival hangt er niet echt die bekende festivalsfeer. Het is vooral van zaal naar zaal lopen om een show te kijken. Ookal zijn er wel wat verbeterkansen, was de 2023 editie van Prognosis geslaagd en hebben we kunnen genieten van twee dagen vol leuke en soms verrassende shows!

Check ook alle foto's van Prognosis Festival dag 1 en dag 2. Zaterdag 16 april 2023 (Effenaar, Eindhoven| Tekst: Jeroen Verel Foto's: Jessica Santiago Lopez

Comentários


bottom of page