top of page

Festivalverslag | Prognosis Festival - dag 1

Op zaterdag 15 en zondag 16 april vindt in het Eindhovense Effenaar het jaarlijkse progressive rock en metal festival Prognosis plaats. Met een indrukwekkende line-up, bestaande uit bands als Soen, Zeal & Ardor, Einar Solberg (Leprous) en Riverside konden we het niet laten om een kijkje te gaan nemen. Dit was de zaterdag!


Hippotraktor

Als we de Effenaar binnenkomen horen we nog net de laatste klanten van Ithaca. Jammer want die hadden we nog wel even mee willen pakken. Het is dan even wachten op het Belgische Hippotraktor omdat de soundcheck wat uitloopt, maar de kleine zaal van de Effenaar staat goed vol wanneer de show van Hippotraktor van start gaat. We worden getrakteerd op een stevige portie progressieve metal waarmee Hippotraktor, voor ons, een fijne start van Prognosis 2023 is. De band weet te overtuigen en krijgt het publiek goed mee.

Vitam Aeternam

Het is een beetje jammer dat de shows continu overlappen want hierdoor moet je danwel een show missen of halverwege de set alweer door naar de volgende zaal. Zo loop ik halverwege de set van Hippotraktor alweer naar de grote zaal voor de show van Vitam Aeternam. Vitam Aeternam is misschien een relatief nieuwe naam, wat een verklaring kan zijn voor de relatief lage opkomst, maar wanneer je hoort dat de band o.a. uit leden van Devil Doll bestaat dan wordt het wellicht interessant. Speciaal voor Prognosis komen er maar liefst ook 3 Devil Doll bandleden mee.

De show van Vitam Aeternam start misschien een beetje knullig vanwege problemen met het starten van de achtergrondvideo, maar wanneer de show dan van start gaat weet de band meteen een goede sprookjesachtige sfeer neer te zetten. De band speelt goed en de achtergrondvideo maakt het geheel compleet. Enige minpuntje is dat de vocals vooral bij de rustige stukken soms moeilijk te horen zijn. Verder is Vitam Aeternam een aanrader als je van een portje fantasierijke experimentele metal houdt.

Iamthemorning

Hierna is er in de kleine zaal een meer ingetogen sound van Iamthemorning te horen, met misschien wel het meest rustige optreden van de dag. Het is de eerste keer sinds 2019 dat de band weer op het podium staat en het plezier om te spelen is zichtbaar aanwezig. Ondanks wat technische problemen klinkt de muziek goed en de zang van Marjana klinkt zuiver. Haar typerende bewegingen die goed passen bij de soms wat zweverige muziek maken het optreden helemaal compleet.

Einar Solberg

Einar Solberg behoeft als zanger van Leprous natuurlijk nauwelijks een introductie bij het prog metal publiek. In juni komt het eerste solo-album, 16 getiteld, van de zanger uit en vandaag speelt Einar voor het eerst zijn solo-materiaal live! Voor de gelegenheid heeft Einar een indrukwekkende band om zich heen verzameld bestaande uit o.a. Agent Fresco drummer Keli en Youtuber/Bent Knee gitarist Ben Levin. Met een unieke stem als die van Einar zijn vergelijkingen met Leprous onontkoombaar, maar toch is er ook een duidelijk verschil in de tracks die we vandaag te horen krijgen. Diverse invloeden zorgen ervoor dat de nummers duidelijk afwijken van het muzikale werk van Leprous. Het meest opvallend is misschien nog wel een funky track waarop ook Ben Levin meezingt. Net als bij de shows van Leprous is er ook bijzonder veel aandacht voor de kwaliteit van het geluid bij de soloshow van Einar waardoor dit alles echt bijzonder goed klinkt. We zijn dan ook van Einar solo onder de indruk en dit optreden smaakt naar meer.

Soen

Soen staat vandaag als voorlaatste act op het hoofdpodium, maar aan de opkomst te zien hadden ze net zo goed als headliner geboekt kunnen worden. Het festival lijkt in zijn algemeen misschien niet zo druk als vorig jaar, maar de zaal is bij aanvang van Soen al gezellig vol. Zo’n beetje iedereen die op het festival aanwezig is, is bij de mainstage te vinden.


Net terug van een tour in Zuid-Amerika zijn de heren duidelijk blij om hun Nederlandse fans weer te zien. Het enthousiasme spat er vanaf de eerste seconde vanaf. Zanger Joel Ekelöf is zeer goed bij stem. Hij staat continu met een glimlach op zijn gezicht en zoekt het publiek regelmatig op. Ook gitarist Cody Lee Ford is erg actief en vanuit het publiek klinkt herhaaldelijk zijn naam waarop hij de fan in kwestie opzoekt voor een fistbump of een lach.

Het geluid is in contrast met voorganger Einar Solberg bij Soen helaas niet optimaal. De drums en bas overstemmen de gitaar, die daardoor soms erg slecht te horen is. Dat mag de pret niet drukken; fans en band genieten overduidelijk van de set waarbij de nadruk vooral op nieuwer materiaal van Lotus (2019) en Imperial (2021) ligt. Eigenlijk is de enige oudere track die voorbij komt Savia dat afkomstig is van Cognitive (2012). Soen kondigt aan, dat wanneer ze weer terugkomen naar Nederland, dat met een nieuw album zal zijn. Maar voordat zover is staat er eerst nog een volgend optreden de dag erna op Prognosis op de planning.

Zeal & Ardor

Hoewel de show van Soen al aanvoelde als de headliner van de dag is dat toch echt niet zo. Die eer is vandaag aan de avant garde metal act Zeal & Ardor. Ook Zeal & Ardor staat voor een gezellig volle zaal. Het is wel grappig om te zien dat zanger (en bedenker van Zeal & Ardor) Manuel Gagneux voor het optreden op het podium staat om zich met alle facetten van de sound te bemoeien. Iets wat andere bands toch vooral door hun technici laten doen. Dat Manuel hier zelf ook mee bezig is vertaald zich in een geweldige mix die het goede geluid van Einar Solberg, eerder vandaag, evenaart.

Zeal & Ardor trapt af met Church Burns en Götterdämmerung, afkomstig van het jongste studioalbum Zeal & Ardor uit 2022. De nadruk van de set ligt vandaag ook echt op dat laatste album wat bijna in het geheel wel voorbij komt. Uiteraard worden deze nieuwe nummers afgewisseld met een goede balans van voorgaand werk. Afgezien van een paar zenuwachtige woorden, waarbij Manuel aangeeft niet veel te praten omdat hij daar niet goed in is, speelt de band goed door wat resulteert in een energieke set van maar liefst 19 tracks. Prachtig om te zien hoe de band zich voor de volle 100 procent geeft gedurende deze anderhalf uur durende set. Manuel wisselt vloeiend van clean naar gutteral vocals. Zeal & Ardor is misschien een beetje een vreemde eend in de bijt bij een prog metal festival, of zoals Manuel dat zelf opmerkte ‘We’re fucking simple but that’s fine’, maar toch weten ze ook op Prognosis als headliner de zaal plat te spelen. Met meezinger en vast hekkensluiter Baphomet komt er een einde aan de show van Zeal & Ardor en de eerste dag van Prognosis. Op naar dag 2!De foto's van Prognosis Festival dag 1 check je hier. Zaterdag 15 april 2023 (Effenaar, Eindhoven| Tekst: Jeroen Verel Foto's: Jessica Santiago Lopez

Comments


bottom of page