top of page

Festivalverslag | Paaspop 2023

Paaspop is het eerste grote festival in het jaar en staat elk jaar garant voor een zeer diverse line-up. Tussen alle Frans Bouwers, Duncan Laurences, Cover bands en Paul Elstaks is er ook altijd wel wat leuk, zwaar alternatief werk te vinden. Samen met één van onze fotografen ging ik eens kijken wat de 2023 editie dit paasweekend te bieden heeft.


Vrijdag

Wargasm Dankzij enige vertraging komen we uiteindelijk het terrein op wanneer Wargasm net begonnen is met hun set in de Jack (de tent waar je als liefhebber van zwaarder alternatief werk vaker zal komen tijdens het weekend). De tent is niet vol maar gezellig gevuld. Nog maar een paar maanden terug zag ik Wargasm tijdens hun headliner show in de Melkweg. Sindsdien heeft de band flink getourd en dat is te merken. Waar Wargasm de laatste keer nog een beetje leek af te tasten hoe het publiek buiten de UK zou reageren, staan ze nu vol zelfvertrouwen op de planken. Het geeft de show net dat beetje extra punch die nodig was en Wargasm zoals we ze vandaag zien, lijkt klaar om de wereld te veroveren. Een veelbelovende start van ons Paaspop weekend.

Ploegendienst Zoals ik al schreef is de Jack ‘The place to be’ voor liefhebbers van zwaarder werk. Vooral punk is op de zaterdag goed vertegenwoordigd in de door Jack Daniel’s gesponsorde tent. Ploegendienst staat garant voor heerlijke old school punk van Nederlandse bodem en hoewel het nog altijd vroeg is, lijkt hun set goed aan te slaan. Niettegenstaande het optreden van Ploegendienst bijna gelijkloopt met het optreden van de Belgische rock giganten van Triggerfinger in de Phoenix is het gezellig druk en staat de pit eigenlijk nooit stil. In Nederland is punk in elk geval niet dood. Wij hebben Ploegendienst!

Triggerfinger Terwijl Ploegendienst de Jack aftuigen, staat de megapopulaire Belgische rockformatie Triggerfinger in de veel grotere Phoenix tent. Hoewel deze tent gigantisch is, is het al voor aanvang zo belachelijk vol dat het voor mij niet meer mogelijk was om het optreden mee te pakken. Onze fotograaf was er wel al, dus bekijk vooral de kiekjes die ze geschoten heeft… En ja, Triggerfinger blijft vooral Triggerfinger. Dus als je ze vaker gezien hebt dan heb je wellicht een beetje een idee van hoe het er op Paaspop aan toe ging.

Bob Vylan Bob Vylan is een naam waar ik persoonlijk naar uitkeek. Het is wel kiezen geblazen want 30 minuten later staat Frank Carter & The Rattlesnakes in the Phoenix op de planken en het is maar de vraag of je bij een populaire naam als Frank Carter dan nog binnenkomt. Ik kies uiteindelijk voor Bob Vylan, daar Frank Carter vaker naar Nederland komt. Het Britse Grime-punk duo Bob Vylan wist vorig jaar de overstap van de UK naar Nederland te maken en speelde op enkele festivals waaronder Jera On Air.


Waar Bob Vylan op Jera een aardige show speelde, blijkt het vandaag nogal tegen te zitten. Na 15 minuten later dan gepland aan de set te beginnen wordt er gestart met wat stretch oefeningen. Misschien leuk als de volledige speeltijd benut wordt, maar als die al voor 25% voorbij is kan je misschien maar beter gewoon meteen muziek gaan spelen. Als dan na de eerste track Take That de show wordt stilgelegd vanwege technische problemen, kies ik ervoor om toch maar naar de Phoenix te lopen om de show van Frank Carter & The Rattlesnakes mee te pakken. Erg jammer want wanneer Bob Vylan hun ding probleemloos kunnen doen zijn hun shows erg leuk.


Frank Carter & The Rattlesnakes

Frank Carter heeft geen introductie meer nodig. De punkrocker speelt met zijn Rattlesnakes regelmatig uitverkochte Nederlandse zalen plat. Nog geen half jaar geleden verkochten ze maar liefst 2 maal de Ronda in de Utrechtse TivoliVredenburg uit. Ook op Paaspop wacht een afgeladen Phoenix de band op. Ik heb de band al meerdere keren mogen meemaken en elke keer geven ze vanaf de eerste seconde tot het einde de volle 100%. Vandaag is hierop geen uitzondering. Geen intro’s, geen begroetingen… Nee gewoon knallen en dat gebeurt vooral met een hoop zichtbaar plezier.


Hoofdrolspelers Frank Carter en gitarist Deano zoeken regelmatig het publiek op en het zou geen Frank Carter & The Rattlesnakes show zijn als je Frank Carter niet ergens tijdens de set op en tussen het publiek zou vinden. De grootste circle pit van Paaspop is een feit en Frank Carter & The Rattlesnakes zorgen al op dag één voor één van de sterkste optredens van Paaspop 2023.

John Coffey Wanneer John Coffey hun show in de Jack aftrapt, zou je niet zeggen dat de band 6 jaar stil heeft gezeten. In 2016 kapten de populaire rockers ermee om in maart van dit jaar ineens aan te kondigen dat ze terug zijn van weggeweest. Met enkele nieuwe nummers en een paar kleine shows die de band sindsdien speelde is Paaspop de eerste grote show sinds de terugkeer van John Coffey… John Coffey lijkt als die ene vriend of vriendin die je jaren niet hebt gezien en waarmee je na jaren gewoon weer oppakt waar je gebleven was. Het is een gezellige chaos in de, voor de eerste keer dit jaar, bomvolle Jack. John Coffey speelt alsof ze de afgelopen jaren niet anders gedaan hebben. Zowel de band als het publiek geven de volle 100 %. Bloed, Zweet en Chaos: John Coffey is terug!

Limp Bizkit

De show die Limp Bizkit later in het weekend in 013 zou spelen was al lang strak uitverkocht, maar dat één show in Nederland niet genoeg was blijkt wel aan de strak afgeladen Apollo (Ja, dat is die allergrootste tent) op Paaspop. Vanaf het moment dat de eerste tonen van Hot Dog ingezet worden gaat het publiek los alsof het 1999 is. Na een korte onderbreking waarbij Fred Durst ervoor zorgt dat de fotografen, die door security worden tegengehouden, niet alleen toegang krijgen maar zelfs op het podium foto’s mogen komen maken, wordt de show doorgezet met Rollin’ en zo krijgen we nog meer van die Limp Bizkit klassiekers om onze oren.


Zanger Fred Durst zoekt het publiek regelmatig op wat resulteert in nog meer enthousiasme dan er al is. De band speelt een erg goede set waarbij de meest recente release Limp Bizkit Still Sucks, waar ze op dit moment voor touren, gek genoeg helemaal niet vertegenwoordigd is. Een leuke extraatje is een tribuut aan Nirvana bestaande uit de nummers Heart Shaped Box en Smells Like Teen Spirit. Afsluiter Break Stuff zorgt voor nog een keer een extra enthousiaste reactie van het publiek. Gitarist Wes Borland lijkt ook iets te enthousiast met zijn gitaar die er aan het einde van het nummer mee ophoudt. Limp Bizkit is in internetland nog altijd een band die populair is om te haten, maar vandaag op Paaspop blijkt wel dat de band nog flink wat liefhebbers heeft.


Zaterdag


Smash Into Pieces Het Zweedse Smash Into Pieces is één van de weinige modern metal bands op het festival. In de namiddag van de zaterdag staan ze voor een gezellig gevulde Jack waar blijkt dat ze, ondanks dat ze nog niet heel groot zijn, toch al wat fans hebben in Nederland. Gemaskerde drummer ‘The Apocalypse DJ’ doet het woord voor de band en na een grappige introductie laat de band horen een strakke liveshow te kunnen spelen. Smash Into Pieces speelt radiovriendelijke hardrock/metal met een Amerikaanse sound. Een aanrader voor fans van bands als Shindedown en Halestorm.

Cassyette We blijven nog even in de Jack hangen want na Smash Into Pieces staat hier electro-pop/rock zangeres Cassyette. Bij mij vooral bekend van haar feature op de Frank Carter & The Rattlesnakes track Off With Their Heads, maar in de UK timmert Cassyette sinds 2019 al aardig aan de weg. Vooral haar stage performance is entertaining en daar moet de show het dan ook vooral van hebben. De vocalen zijn ondermaats en vaak klinken ze erg vals. Toch weet Cassyette een deel van het publiek wel voor zich te winnen. Vooral op de voorste rij wordt er enthousiast gereageerd van de excentrieke zangeres en haar band. Dit blijft bij Cassyette niet onopgemerkt en ze zoekt haar fans regelmatig op.

¡Pendejo! Een tent waar we nog niet geweest zijn dit jaar is de Thunderbolt. Niet dat daar niks te doen is, want wanneer een festivaltent haar eigen merchandise heeft moet het toch wel bijzonder zijn. In elk geval is het voor mij bijzonder genoeg dat ze ¡Pendejo! hebben weten te strikken. In de garage/bar setting van de Thunderbolt past de stoner rock ’n roll van ¡Pendejo! eigenlijk ook wel heel goed. De band heeft wat te vieren want onlangs kwam hun nieuwste album Volcán uit. Uitgerust met extra blazers trapt de band het optreden af en al meteen gaat het aardig los in de drukke Thunderbolt.

De vocals blijken niet geweldig afgesteld aangezien die nauwelijks over het muzikaal geweld te horen zijn. Of het grootste deel van het publiek de Spaanstalige teksten zouden begrijpen valt te betwijfelen maar dat lijkt allemaal niet uit te maken. De helft is toch te dronken om het te kunnen boeien. Het is gewoon feest tijdens de show van ¡Pendejo!. Dat betekent losgaan met een hossende pit in je nek en een stelletje die hitsig tegen elkaar en jou aanrijden onder het genot van oorverdovende stonerrock. Je zal bezweet de tent uitkomen. Of dat zweet van jou of iemand anders is zal je nooit weten

Fleddy Melculy Terug in de Jack brengen we een bezoekje aan onze zuiderburen van Fleddy Melculy. Bij het opkomen stelt de band zich netjes voor, alsof er ook maar iemand in de volle Jack is die niet weet wie ze hier nu voor zich hebben… Je kan niet zeggen dat Belgen niet kunnen rocken want bij Fleddy Melculy gaat het er hard aan toe. Of je het nu niet eens bent met god, politici, pescotariërs of H&M klanten, hier mag het er allemaal uit… en het gaat er allemaal uit!

Ditz

Terwijl Fleddy Melculy de Jack plat speelt, heeft een kleine enthousiaste menigte zich in de Luxor verzameld voor de Britse post-hardcore/post-punk formatie Ditz. De band wordt vergeleken met Idles. Hoewel ik de band zelf van tevoren nog niet gehoord had kan ik, na het zien van de show van de band, de vergelijking wel begrijpen. Het energielevel ligt bij de liveshow van Ditz vandaag alleen wel wat lager dan bij Idles. Toch weet Ditz wel te overtuigen. Altijd leuk om een bandje te ontdekken bij een liveset op een festival.

Nova Twins

Nova Twins zijn al een tijdje aan een grote opmars bezig. Het punk-duo maakt en mixt punk en metal met hip-hop en R&B en dat werkt verrassend goed. Niet voor niks werden ze in no-time opgenomen in het label van niemand minder dan Jason Aalon Butler (Fever 333, letlive.) en speelden ze op de grootste festivals van de UK, waarna Lowlands en uitverkochte shows in de Amsterdamse Melkweg volgden. Niet zo gek dus dat de Jack bij aanvang goed gevuld is.


Goedlachs en met duidelijk veel plezier beginnen Amy Love en Georgia South aan een set die voor het grootste deel bestaat uit materiaal van het vorig jaar uitgekomen album Supernova, hier en daar aangevuld met wat tracks van eerdere albums en EPs. Hoewel puristen en gatekeepers het er niet mee eens zullen zijn bewijzen bands als Nova Twins, zoals nu metal dat voor metal deed, toch steeds vaker dat het introduceren van elementen uit andere genres er juist voor zorgt dat vastgeroeste genres als punk hier juist interessanter van worden. Aan de populariteit te zien werkt het goed. Zowel de overduidelijke Nova Twins fan als de doorgewinterde punker kunnen vanavond niet stil blijven staan bij de aanstekelijke sound van Nova Twins.

Zondag

Dub Inc. Wat betreft het zware alternatieve werk is de zondag een beetje rustig. Nee, erg rustig. We moeten goed zoeken om interessante namen te vinden. Dat doen we terwijl we rustig op gang komen met de relaxte en vrolijk klinkende hip-hop/reggae/ska fusie van Dub Inc. Niet helemaal waar we naar op zoek zijn, maar zeker een fijne start van de dag.

DeWolff & Dawn Brothers

Zelfs in de Jack, die de afgelopen dagen garant heeft gestaan voor het zwaardere muzikale geweld gaat het er vandaag relatief rustig aan toe. Toch staat de tent vroeg op de dag al goed vol. Reden hiervoor is de samenwerking tussen DeWolff & Dawn Brothers. Een samenwerking die tijdens de coronalockdown ontstond en zich inmiddels naar het podium vertaald heeft. Ietwat laat beginnen de twee bands aan hun set, maar dat mag de pret niet drukken. Het eerst nog ongeduldige publiek is al snel tevreden wanneer de 60s sound die DeWolff & Dawn Brothers net zo overtuigend live spelen als dat ze die op plaat hebben gezet.

Enter Shikari De eerste echt interessante naam staat pas in de vooravond van de zondag op de planken. Dat is dan ook meteen niet de minste. Binnen een maand na dit optreden dropt het Britse Enter Shikari alweer hun zevende studioalbum. Reden voor de band om kort op tour te gaan ter promotie van A Kiss For The Whole World…, zoals het album mag gaan heten. Dat er weinig zwaar werk op het paas-menu staat vandaag is te merken aan de opkomst. Het is druk in de Phoenix, maar had er meer interessant alternatief werk geprogrammeerd geweest dan was het ongetwijfeld nog drukker geweest.


Enter Shikari trapt af met de eerste single van hun aankomende album (pls) Set me on Fire. Het geluid klinkt bizar goed, zeker gezien het toch een festivalshow is. De lichtshow matcht de energie van de band perfect. In een kort uur krijgen we een set waarin de drie singles van A Kiss From The Whole World… de hoofdrol spelen. Ook de laatste 2 singles daarvoor komen aan bod. The Void Stares Back is een samenwerking met Wargasm (die op de vrijdag nog aanwezig waren op Paaspop) maar blijkt ook prima te werken wanneer Enter Shikari deze alleen speelt. Bull komt voorbij als onderdeel van de nieuwe 'Quickfire Round’. Uiteraard is er tijdens de zeer energieke set ook ruimte voor oude klassiekers als Juggernaut en nieuwe favorieten als The Dreamer’s Hotel. In een razend raast de sympathieke band door de set heen en sluit deze af met nog zo’n moderne klassieker Live Outside.

De Staat Wanneer de confetti van Enter Shikari nog neer dwarrelt, vult de Phoenix zich alweer met fans van De Staat. Als De Staat een uur later eindelijk het podium opkomt is de zaal zo vol dat er niemand meer naar binnen mag en beveiliging enkel nog mensen naar buiten laat. Of De Staat nou je ding is of niet, kwalitatief weten ze een goede show neer te zetten. Behalve dat ene moment dat tijdens Head on the Block ineens de stroom uitvalt dan… De Staat staat. Voor de fans ongetwijfeld een hoogtepuntje wanneer ze vandaag het live debuut van de track Running Backwards Into The Future mogen meemaken, maar het moment waar de meeste op staan te wachten komt tijdens de toegift wanneer hun grootste hit Witch Doctor voor een explosie van enthousiasme zorgt.

Uiteraard is er op een gigantisch festival als Paaspop nog veel meer te beleven en hebben we keuzes moeten maken, maar gelukkig was er ook dit jaar weer genoeg voor de liefhebber van alternatief en zwaarder muziekgeweld op het festival te vinden. Prima start van het festivalseizoen!

Alle foto's van Paaspop check je hier: dag 1, dag 2, dag 3 Vrijdag 7 t/m zondag 9 april 2023 (Schijndel)| Tekst: Jeroen Verel. Foto's: Jessica Santiago Lopez

Comments


bottom of page