top of page
  • Laura B.

Festivalverslag | Lokerse Feesten 2023 - Metaldag

Tradities zijn er om te eren, zo ook in Lokeren. Daar transformeren ze de Grote Kaai voor de 48e keer tot de Lokerse Feesten, met bijhorende metaldag. Naar goede gewoonte wordt uitgepakt met een line-up die een breed publiek kan bekoren. Within Temptation, Megadeth, Bullet For My Valentine en Biohazard zijn de grote publiekstrekkers. In Club StuBru komen meer ontdekkingsgerichte bezoekers aan hun trekken met onder andere Slift, Psychonaut en Doodseskader. Opmerkelijk is dat deze editie wordt afgesloten door Amenra.

Naar Belgische gewoonte sta je als festivalganger onder de brandende zon of in de gietende regen. Vandaag kiezen de weergoden voor dat laatste. Ondanks miezer en wind trek ik naar Lokeren, voorzien van paraplu en regenponcho. Als eerste op het programma staat STEAK, het voormalige Steak Number Eight. Wegens het regenweer is hun show gecanceld en krijgen ze later op de dag een plaatsje in Club StuBru, ietwat ongelukkig geprogrammeerd tussen Within Temptation en Amenra. De vrijgekomen tijd komt echter goed van pas, want het is even sukkelen met het cashless betalingssysteem en het uitvogelen van het parcours tussen de Mainstage en Club StuBru.

Hammok | Club StuBru

Blij om te kunnen schuilen haast ik me naar Club StuBru om Hammok mee te pikken. Dit hardcore trio uit Noorwegen komt zijn nieuwste plaat ‘Now I know’ promoten. Volgens de website combineren deze Noren math punk, noise rock, post-hardcore en metal tot iets dat je kan omschrijven als ‘intens lawaai’. Het Belgische publiek staat er echter stoïcijns bij. De omschrijving was wat blijkbaar wat overdreven, want mijn gezelschap categoriseert Hammok als 'Britse dansmuziek'. Aan pogingen om het publiek op te zwepen echter geen gebrek. Het drietal ramt op drums, host in het rond en de gitarist duikt het publiek in. Na een kwartiertje loopt de zaal echter leeg.


Biohazard | Mainstage

Op naar de Mainstage voor de band waar mening festivalganger halsreikend naar heeft uitgekeken: Biohazard, na 28 jaar opnieuw in originele bezetting. Door de cancel van STAKE openen de New Yorkers het hoofdpodium. De menigte staat er, maar het enthousiasme van het publiek loopt helaas gelijk met het grijze miezerweer. Biohazard is er echter om een punt te maken. Zanger Evan Seinfeld brult 'What makes you tick?' als vanouds, terwijl gitarist Billy Graziadei op de hekken klimt. Uiteindelijk komt ook het publiek in actie met enkele circle pits. Bij Down for Life wordt het publiek wakker. Black and Red and White All Over gaat er vlotjes in en ook de cover van Bad Religion's 'We’re only gonna die' wordt gesmaakt. Geen onvergetelijke show, maar wel een goede opwarmer voor Alcatraz volgend weekend.


Doodseskader| Club StuBru

Doodseskader zijn Tim De Gieter (Amenra) en Sigfried Burroughs (PAARD.). Ze staan met twee op een podium en brengen een mix van sludge, metal en 90’s grunge. Ik zag ze eerder op de Kouter tijdens de Gentse Feesten, waar zanger Tim geëmotioneerd was door de massale opkomst. Ook vandaag staat de Club aardig vol. Gesterkt door het duister en flitsende visuals komt Doodseskader hier een stuk beter tot zijn recht. Ingehouden woede golft door de nummers. Afsluiten gebeurt met de nieuwste single 'FLF (For Life Freestyle)', waarin Frans, Nederlands en Engels worden gemixt tot iets dat als een stomp in je maag voelt. Een band om in de gaten te houden.


Bullet For My Valentine | Mainstage

Even later is het tijd voor Bullet For My Valentine, oftewel BFMV. Ik moet eerlijkheidshalve toegeven dat mijn kennis over deze band stopt bij het door menig tiener grijsgedraaide ‘Tears Don’t Fall’. Ik ben dan ook benieuwd om te zien hoe het er de dag van vandaag tijdens zo’n show aan toegaat. Zouden er nog zwartgeverfde blessen en studded belts aan te pas komen? Of groeit ook het emopubliek op? Het antwoord is dat er vooraan best wat beweging is, maar eens de eerste rijen voorbij staan er vooral veel gezapige pintjesdrinkers. Aan de band zal het echter niet hebben gelegen. BFMV vuurt songs in sneltempo af en ook het langverwachte 'Tears' wordt uiteindelijk uit volle borst meegebruld.


Psychonaut | Club StuBru

Tijd voor meer Belgische muziek, meer bepaald Psychonaut, een trio dat psychedelische post-metal maakt. Denk aan nummers met een meeslepende opbouw, trippy en dromerig, om dan wakker te worden geschud door grunts en een stevig paar vocals. De Mechelaars gaan graag ‘the extra mile’. Zo werd voor hun album Unfold the God Man de A-noot getuned op 432 Hz, vanuit het idee dat dit een veelvoud is van negen, een getal dat geregeld opduikt in de symboliek van de band. In een afgeladen volle Club StuBru (die zelfs even het bordje 'volzet' kreeg) werd uitgepakt met een knaller van een set. Met niet meer dan een logo als achtergrond weten deze Belgen te overtuigen in eenvoud. Bij 'The Fall of Consciousness' neuriet het publiek de riff mee, een oorverdovend applaus weerklinkt. 'Virtuoos' is het woord dat in me opkomt.


Megadeth| Mainstage

Om 20 uur is het tijd voor Megadeth, de band achter Dave Mustaine. Een naam die vreemd genoeg nog steeds aan Metallica wordt gelinkt, hoewel de man toch al ettelijke decennia aan zijn eigen eigen pad timmert. Dat pad telt niet alleen 16 studioalbums, maar ook een eigen festival en een ware Megadeth cruise. Dit lid van de Big Four doorzwom de laatste jaren wat wilde waters, met het ontslag van alweer een bandlid en Mustaine die moest opboksen tegen keelkanker. Maar vandaag staat de band op het podium van de Lokerse Feesten en merkt de gemiddelde festivalganger daar niets van. Een zachtgestemde Mustaine (een opmerkelijk aantal 'I love you's' golfde door de micro) brengt niet alleen een heuse videowall en zijn bekende solo's mee mee, maar ook een Belgisch bandlid: Antwerpenaar Dirk Verbeuren neemt al sinds 2016 plaats achter de drums, en doet dat ook vanavond met verve. Jammer is dat de stem van Mustaine soms te weinig doorklinkt, maar dat doet geen afbreuk aan de set.


Slift| Club StuBru

Het Franse Slift begint rond dezelfde tijd als headliner Within Temptation. Ik laat de gothic rockers even links liggen en trek naar Club StuBru. Slift mixt krautrock, jazz en stoner tot eigenzinnige, fuzzy space rock die een meer dan fijne afwisseling vormt op deze metaldag. Space rock? Ja, de band houdt sinds haar eerste album een ruimtethema aan, met albumnamen als La Planète Inexploré en Space is the Key. Aan brandstof voor een ruimteraket ontbreekt het dit drietal alvast niet. Ik ben volledig mee met deze cosmische smeltkroes van trippy visuals, stevige gitaren, chanting en pure fuzz. Een aanrader!Within Temptation| Mainstage

Nog hoog in de sterren hangend na Slift trek ik naar de main om nog een half uurtje Within Temptation mee te pikken. Nog zo’n band die geen introductie meer nodig heeft. Ik denk dat zowat elke bezoeker Ice Queen kan meebrullen. Maar de band heeft het natuurlijk een stuk verder geschopt dan die ene single. Sharon Van Den Adel en co hebben er een succesvolle tournee op zitten met genregenoot Evanescence, en ook in Lokeren eet het publiek uit hun hand. Bombastische drums, stevige riffs, een indrukwekkende vuur- en lichtshow en de herkenbare engelenstem van Van Den Adel tonen dat deze groep een terechte headliner is. Alfsluiten gebeurt met dramatische meezinger Mother Earth.


STAKE | Club StuBru

Om 23u is het uiteindelijk aan STAKE. Voor een overvolle Club neemt het viertal plaats op het podium, met gitarist Sietse in witte smoking. De ruimte wordt gevuld met een waas van rook, rode lampen gaan aan en de eerste noten van 'The Sea is Dying' worden ingezet. Kippenvel. Wat een binnenkomer. Het is meteen duidelijk: STAKE komt bewijzen dat ze het recht hebben om de Club af te sluiten. De goesting zit erin, zowel bij het publiek als bij de band. Met een 'Sorry van daarnet gasten, ik was mijn paraplu vergeten.' knipoogt zanger Brent naar het gecancelde optreden en is alles vergeten en vergeven. Wat volgt is een strakke set waarbij de heren tonen dat ze in het duister nóg meer op hun plaats staan.


Amenra| Mainstage

Afsluiten gebeurt door Amenra, een ietwat gewaagde keuze voor de Lokerse Feesten. Na een passage op Werchter (toch een unieke gebeurtenis voor deze stevige post-metalband) vatten de Kortrijkenaren vandaag post op de Mainstage. Dat Amenra goed is in wat ze doen, is een vaststaand feit. De vraag is echter of fans van Within Temptation en Bullet For My Valentine dit ritueel zullen kunnen smaken? Het antwoord is een volmondig 'ja'. Toegegeven, de eerste helft van de set voelt soms wat monotoon en knieën, rug en nek beginnen te protesteren na een lange festivaldag. De twijfel rijst of de magie die Amenra is wel werkt in openlucht en tussen de lichtslingers en eetkramen. De band bewijst van wel. Op de noten van 'De Evenmens' draait zanger Colin zich naar de menigte, als een heerser die zijn publiek dan toch een blik gunt. Het aanwezige publiek deint als één man mee en bij 'A Solitary Reign' worden lyrics zacht meegefluisterd. Elke band op de Mainstage probeerde het publiek vandaag op te zwepen. Amenra krijgt het publiek stil en moet daar zelfs niet om vragen. Klasse.


Het volledige fotoverslag van Wim van Sand kan je hier terugvinden.

 

Zondag 6 augustus 2023, Grote Kaai (Lokeren, BE) | Tekst: Laura B | Foto's: Wim van Sand


Kommentare


bottom of page