top of page

Festivalverslag | Jera On Air - dag 1

Jera on Air in het Limburgse Ysselsteyn is een muziekfestival voor punk, hardcore en metalcore. Althans, zo staat het in de boeken. Maar Jera is veel meer dan dat. Jera is gezelligheid. Jera is saamhorigheid. Jera is vriendelijkheid. Jera is gelijkheid. Jera is…. Jera is easy één van tofste festivals van Nederland. Bezoekers van alle leeftijden – ze waren er tussen de 6 en 80 jaar – hebben het er naar hun zin. Deze editie startte donderdag 22 juni 2023 met veel -heel veel- regen. Daar praten we niet meer over, want vrijdag 23 en zaterdag 24 juni was het weer zo geweldig, dat het slechte weer vergeten was.


Brothers in Raw was er uiteraard iedere dag bij en we doen uitgebreid verslag van hetgeen we gezien hebben. Check hieronder het verslag van Maui en Bertus!


Ways Away

Eén van de eerste bands op het programma op dag 1 van Jera On Air was Ways Away. Een vrij onbekende groep die toch een beetje naar de voorgrond komt omwillle van hun frontman: Jesse Barnett van Stick To Your Guns. Helaas was het terrein, en de tent, nog vrij leeg door het drama dat zich ontplooide aan de ingang (ja, ook mijn vrienden hebben helaas enkele bands moeten missen hierdoor). Gelukkig kon ik er wel bij zijn (shout out naar JOA voor de perstoegang) en was ik aanwezig op de allereerste Europese show van Ways Away! Mits hun vroege tijdslot kregen ze het publiek, en de fans die al naar binnenraakten, al vlotjes mee. Het werd een korte maar krachtige set die naar meer smaakte. Dus voor de geïnteresseerden: op maandag 3 juli staat Ways Away ook nog eens in de Kavka Oudaan in Antwerpen.


Chaser

Terwijl ik -nog steeds- wachtte tot mijn vrienden binnenraakten en voor de regen schuilde, ontdekte ik Chaser. Een groep die blijkbaar al sinds 2000 meegaat en duidelijk wist hoe ze het publiek moeten entertainen. De mannen stonden overduidelijk vol plezier op het podium van de Buzzard. Leuk om even mee te nemen en zeker de moeite om eens te checken!


The Amity Affliction

Het was maar liefst de 13e keer dat ik de Australische The Amity Affliction live aan het werk mocht zien. Ik weet inmiddels dus wel waar ik me moet aan verwachten. Toch werd hun show op Jera On Air beter dan de laatste paar shows die ik bijwoonde. Joel en co. speelden een goeie mix tussen oude en nieuwe nummers met highlights zoals Pittsburgh en Don't Lean On Me. Om de bezoekers een beetje op te warmen werd de zaal -letterlijk- in vuur en vlam gezet met behulp van wat pyro hier en daar. Het publiek ging vlotjes mee en de show werd een succes. En goed nieuws voor wie hun set niet kon bijwonen of gewoon niet genoeg krijgt van The Amity Affliction: op 9 december staan ze opnieuw in de Melkweg in Amsterdam. En dat samen met Comback Kid, Alpha Wolf en Mugshot.


Billy Talent

Billy Talent mocht de Vulture op dag 1 afsluiten, en hun passage zal niet snel vergeten worden. Ze zetten een knappe prestatie neer waarbij het publiek de ene song na de andere enthousiast meebrulde. Ik moet er eigenlijk niet veel woorden aan vuil maken: de volledige set was een schot in de roos en als kers op de taart kwam Chris #2 van AntiFlag de band vergezellen tijdens afsluiter Red Flag. Een méér dan geslaagd optreden.


Parkway Drive

In 2019 mochten ze Jera On Air al headlinen, en ook dit jaar sloten ze de eerste dag van het festival af. Wie Parkway Drive reeds aan het werk zag, weet dat het altijd dubbel en dik de moeite is. En ook dit keer was dat het geval. Met een grote hoeveelheid energie, dankbaarheid, pyro en een prachtig stuk met live viool maakte Parkway Drive van de eerste dag een feestje. Het publiek kon even alle narigheid van de dag vergeten en liet zich volledig gaan. We moeten wel eerlijk zijn: hoewel hun vertoningen zéér goed zijn, herbruikt Parkway Drive nu al een tijdje dezelfde formule voor hun zaal- en festivalshows. Het is misschien eens tijd voor iets nieuws, want ik heb nu toch al 3 of 4 keer hetzelfde gezien.

Comentarios


bottom of page