top of page

Concertverslag | Heaven Shall Burn + Trivium (Support: Obituary & Malevolence), AB

Duits-Amerikaanse vriendschap. Ongeveer 75 jaar geleden was die minder evident maar zo'n 20 jaar geleden werd er toch een mooie gesmeed tussen de Duitse band Heaven Shall Burn en de Amerikanen van Trivium. Ze gingen al een aantal keer op gezamenlijke tournee of komen elkaar regelmatig tegen op festivals. Voor deze tour ook weer het gebruikelijk een-aantal-keer-uitgesteld-omwille-van-covid verhaal maar in 2023 werd hen dan uiteindelijk toch niets meer in de weg gelegd en kon de AB alsnog platgespeeld worden.


De eerste band, Malevolence, opende reeds om 17u30 de debatten maar omwille van een dagtaak en een verplaatsing naar Brussel kon ik er niet op tijd zijn en moet ik dus zowel foto's als verslag schuldig blijven. Ik vernam achteraf dat heel wat ticketkopers in een vergelijkbare situatie zaten als ik. Jammer maar dat is helaas soms het lot van een voorprogramma.


Gelukkig was ik wel ruim op tijd voor Obituary. Ergens wel een beetje jammer om deze Legendes der death metal in de rol van support act te moeten zien verschijnen. Voor het aantal reeds gegroeide aanwezigen was dat natuurlijk een absolute bonus. De heren van Oibituary deden immers wat zij al decennia lang meesterlijk doen, nl. opkomen en de boel grotdroog uit elkaar rijten. Met een setlist die toch voornamelijk uit recenter materiaal bestond en slechts 2 'oudjes' bevatte.


Voor de opbouw van de set van Trivium werd het podium volledig uit het zicht onttrokken door een groot doek, dat ook tijdens de openingsnoten van Rain nog even bleef hangen. We zagen een band boordevol enthousiasme het beste van zichzelf geven. Al vanaf het derde nummer Strife leek het alsof alle registers volledig waren opengetrokken om het volgende uur niet meer dicht te gaan. Frontman Matt Heafy bleef heel de avond lang het publiek bedanken voor hun steun en aanwezigheid. Hij vertelde ook nog hoe hij in 2002 als 17-jarige snotneus met Trivium voor het eerst in België speelde, ergens in Gent. Blijkbaar was één fan die er vanavond was er toen ook al bij. Volgens Matt was het Londons publiek op deze tour tot hiertoe het beste, een uitdaging die de Brusselse fans met enthousiasme aanvaardden en volgens mij ook hebben gewonnen.


Vanavond in Brussel mochten de heren van Heaven Shall Burn de avond afsluiten. Nog even en ze mogen toch ook al hun 30-jarig jubileum vieren. Hetgeen hen dixit gitarist Maik Weichert tot old farts maakt. Nu ja, daar was voor het publiek toch niet veel van te merken. We zagen een bijzonder professionele band aan het werk. Met hun explosieve sound brachten ze regelmatig het aanwezige publiek tot ontploffen. Frontman Marcus had vaak al aan een halve draai met zijn arm genoeg om een circlepit te ontketenen en de AB security mensen vooraan hadden ook letterlijk hun handen vol aan het opvangen van de crowdsurfers. Net zoals Maik al een appearance had gemaakt bij Trivium, zo kwam Matt Heafy zijn Duitse vriendjes nog eens omhelzen tijdens Whatever It May Take. De absolute kleppers kwamen er natuurlijk met Black Tears en Endzeit. Om met Numbing The Pain en Tirpitz nog eens de kersen op de taart te zetten.HEAVEN SHALL BURN
TRIVIUM
OBITUARY

 

dinsdag 31 januari 2023, AB (Brussel, BE) | tekst + foto's: Jan Guisset

Met dank aan: BiebobComments


bottom of page