top of page

Concertverslag | Hammerfall + guests, Doornroosje


maandag 03 februari 2020, Doornroosje (Nijmegen) | Foto's: Lorena Aal, Tekst: Jordi Rijnders

Vanavond was voor mij een uitstap naar wat onbekender terrein, een flinke dosis Power Metal. Hoewel ik de twee hoofd acts wel al eens gezien heb, ging mijn aandacht toch naar andere dingen uit. Vandaag gaan we het alsnog een kans geven.


De avond begint met Serious Black. Een band die gevormd is door de samenwerking van Roland Grapow (o.a. ex-Halloween) en Mario Lochert (o.a. Emergency Gate). Helaas liep dit optreden alles behalve vlekkeloos. Vanaf het begin had bassist Mario problemen met zijn draadloos systeem, dit werd na een paar nummers opgelost met een vaste kabel. Ook zanger Urban Breed zat er aan aantal keer langs maar gelukkig kon hij hier zelf wel om lachen.


Tijd om de zwaarden te trekken. De mannen van Battle Beast betreden het podium en worden al snel gevolgd worden door zangers Noora Louhimo. De zangers valt meteen op in haar zilveren korset en een paar hoorns op haar hoofd. De setlist van 9 nummers is helaas maar een selectie uit twee albums. Uiteraard komen de nummers van hun nieuwste album No More Hollywood Endings voorbij. De zangers is lekker actief op het podium en laat zelf het publiek wat aerobics doen. Het enthousiaste publiek is nu zeker goed opgewarmd voor de mannen van de avond!


Vorig jaar heb ik Hammerfall voor het eerst gezien op het Zweedse festival Sweden Rock, wat ik wel toepasselijk vond omdat ze hun set toen begonnen met het nummer (We Make) Sweden Rock. Voor dit nummer moesten we nu wachten tot te toegift. Net zoals Battle Beast heeft ook Hammerfall in 2019 een nieuw album uitgebracht. Hiervan werden o.a. de titel track Dominion en One Against the World gespeeld. hun eerste album is afkomstig uit 1997, ook hier werd een nummer van gespeeld. Zanger Joacim had al een tijd zitten oefenen om Nijmegen uit te spreken, dit lukte hem toch aardig. Hij was blij om weer terug te zijn nadat ze vorig jaar op Fortarock festival stonden. Het favoriete nummer van de zanger Hallowed Be My Name werd zoals alle nummers goed ontvangen door het publiek. Tijdens de eerste nummers ontstond er al een moshpit die de rest van de avond aanhield. Voor het nummer Second to One kwam zangeres Noora van Battle Beast terug het podium op. De band is nu al 23 jaar bezig en het album Renegade bestaat dit jaar 20 jaar zei de zanger. Dit werd door middel van een medley van nummer afkomstig van dat album gevierd. Al zwaaiende met zijn hamervormige gitaar sluiten de band hun set af met Let the Hammer Fall. Maar natuurlijk keert de band nog eenmaal terug het podium op voor de laatste drie nummers. De set wordt definitief afgesloten door het luidkeels meegezongen Hearts on Fire.


Al bij al was het voor mij een erg goede uitstap naar het redelijk onbekende. Op Serious Black na waren de sets foutloos en werden ze met veel energie overgebracht. Qua teksten ben ik meer van het realistische hier en nu, maar in de sfeer van de avond past dit perfect, vooral met het publiek die hun opblaas zwaarden en hamers rondzwaaide in de lucht.


Setlist:

Never Forgive, Never Forget

One Against the World

Heeding the Call

The Way of the Warrior

Any Means Necessary

Hallowed Be My Name

Blood Bound

Redemption

Hector’s Hymn

Natural High

Second to One (met Noora Louhimo)

Renegade (medley van het album)

Keep the Flame Burning

Dominion

The Dragon Lies Bleeding

Last Man Standing

Let the Hammer Fall

Toegift

Hammer High

(We Make) Sweden Rock

Hearts on Fire


Comments


bottom of page