top of page

Concertverslag | Ensiferum & Dark Tranquillity, Doornroosje


Dark Tranquillity in Doornroosje, Nijmegen © Marielle Groot Obbink

Het heeft lang geduurd, maar na bijna 2,5 jaar stond ik eindelijk weer op mijn eerste grote concert en ik had er wat voor over; een rit van zo'n anderhalf uur naar Nijmegen. Dark Tranquillity had ik al twee maal eerder live gezien, maar Ensiferum stond na hun laatste album nog op mijn lijstje van bands die ik absoluut in concert wou gaan kijken, je kan je dus misschien wel inbeelden hoeveel zin ik in deze avond had. Wat ook wel een leuk toeval is, is het feit dat Nailed To Obscurity een van de voorprogramma's was voor deze co-headline tour. En het wil nu toch wel niet lukken dat deze ook het voorprogramma waren bij de allerlaatste liveshow waar ik aanwezig was voor de coronacrisis! Ze speelden toen voor Equilibrium en nu weer voor deze twee bands, het voelde aan alsof de cirkel rond was voor mij.

Nailed To Obscurity in Doornroosje, Nijmegen © Marielle Groot Obbink

Nailed To Obscurity blijft live ook wel echt bangelijk; die mannen zitten zo in hun muziek, vooral de zanger, ik kon mijn ogen niet van die mens afhouden. Zijn gezichtsuitdrukkingen en passie die hij in de liveshows steekt.. wow! Je ziet het, je voelt het en je zit er zelf helemaal in.


Ensiferum in Doornroosje, Nijmegen © Marielle Groot Obbink

Hierna was het de beurt aan Ensiferum en de sfeer zat meteen goed; het ganse publiek werd nog enthousiaster bij het horen van de wind en de golven die deel uitmaken van de intro van Thalassic. Er werd meteen volop meegezongen, gejuigd en gemosht op opener Rum, Women, Victory. De energie bleef het ganse optreden zo hoog, zowel bij het publiek als bij de band zelf en dat was geweldig om te zien en om deel van uit te maken. Ook de smile op het gezicht van de gitarist was iets waar je meteen zelf helemaal gelukkig van werd.


Toppunt van hun concert was voor mij toch wel Run From The Crushing Tides; Pekka kwam van achter zijn keyboard vandaan en stond samen met Petri vooraan om zijn ongelooflijk hoge clean vocals voor dit nummer te brengen. BANG-E-LIJK. Die klinken live gewoon even goed, of zelfs nog beter, als op cd. Ook het Finse Lai Lai Hei maakte de zaal helemaal wild en fans begonnen de track mee te zingen alsof deze in hun eigen moedertaal geschreven was. Van de eerste tot de laatste noot... dit optreden was puur genieten voor iedereen die er aanwezig was.

Ensiferum in Doornroosje, Nijmegen © Marielle Groot Obbink


Setlist

Rum, Women, Victory Andromeda One More Magic Potion Into Battle For Sirens Run from the Crushing Tide Treacherous Gods In My Sword I Trust Lai Lai Hei From Afar


Dark Tranquillity in Doornroosje, Nijmegen © Marielle Groot Obbink

Na een kleine sticker change op de kickdrums was het dan tijd voor Dark Tranquillity. Zoals ik eerder al vermeldde, dit is niet de eerste keer dat ik deze band live zie, maar ze blijven me wel elke keer omver blazen. Mikael zijn stem en de emotie die hij hier insteekt zijn echt geweldig. Ook de glimlach op zijn gezicht, terwijl hij vertelde hoe blij hij was om na zo'n lange tijd hier nog eens te kunnen optreden... die zegt meer dan duizend woorden. De band speelde nummers van hun nieuwste album, maar ook enkele tracks die ze al jaaaaren niet meer live gespeeld hadden. Zowel voor nieuwe als long term fans was dus wel wat te vinden. Ik blijf het ook straf vinden hoe ze met die visual effects werken; achter hun worden tijdens de nummers visualizers afgespeeld, deze kloppen tot op de milliseconde met wat er live wordt gespeeld en gezongen, dat is best wel indrukwekkend om te zien.


Wat ik persoonlijk ook wel een wholesome momentje vond, was toen twee fans vanop de eerste rij een selfie aan het maken waren met het podium op de achtergrond. Toen Mikael dit opmerkte ging hij achter hen staan en begon hij te zingen en te poseren tegelijk om die mannen de vetste selfie ooit te bezorgen. I mean... hoe lief is die mens? Ook hier weer van het eerste tot het laatste nummer, puur genieten. Je weet dat de sfeer goed zat op een concert wanneer je op het einde van de avond naar bier ruikt, terwijl je zelf helemaal geen bier drinkt (al had dit misschien wel te maken met het feit dat ik net iets too close for comfort bij de moshpit stond). Kortom; wat een onvergetelijke avond! Het was weer een lange rit naar huis, maar dit was het absoluut waard.

Dark Tranquillity in Doornroosje, Nijmegen © Marielle Groot Obbink


Setlist

Phantom Days Transient Focus Shift Monochromatic Stains Forward Momentum Terminus (Where Death Is Most Alive) The Dark Unbroken Final Resistance Atoma The New Build Identical to None Encircled ThereIn

bottom of page