top of page

Concertverslag | Eluveitie + Amorphis (Supp. Dark Tranquillity & Nailed To Obscurity) , AB, Brussel

Brussel, de hoofdstad van de Europese Unie was afgelopen zaterdag de hoofdstad van de Europese Melodic Death Metal. Vier bands, allen afkomstig uit Europa, stonden er op het podium, gelukkig niet allemaal tegelijk, om de toegestroomde metalfans een heerlijk Melodic Death Metal avondje te bezorgen. En het kreeg een mondiaal tintje door twee Mexicaanse fans (je kon ze herkennen aan hun vlag) op de eerste rij. Metal Unites! Daar ben ik nu wel zeker van.

Met de deuren pas open om 17u en de eerste band die moest starten om 17u20 hadden de Duitsers van Nailed To Obscurity de moeilijke taak om de reeds aanwezigen ervan te overtuigen niet aan de bar, merch booths (elke band had de hunne) of het toilet te blijven hangen. Dat deden ze met hun bezwerende en bij momenten loodzware doom/death metal. NTO lijkt wel constant op tournee te zijn, speelt ook vaak in ons land maar hebben tussendoor toch nog de tijd gevonden om nieuwe muziek op te nemen waarvan twee nummers eerder dit jaar al uitkwamen.


Er moest een strak schema worden aangehouden en het was geweldig om te zien hoe professioneel de roadies van de ene band het podium opruimden terwijl die van de volgende band al aan hun set up begonnen.


Die volgende band was Dark Tranquillity uit Zweden. Zij draaien al meer dan dertig jaar mee ondertussen en maakten deel uit van de befaamde Gothenburg scene. Voor zulke iconen is een set van 50 minuten oneerlijk te kort. Toch slaagden ze erin om een gevarieerde set te spelen en hadden ze voor deze tour zelfs een nummer uit de Damage Done LP gehaald, Cathode Ray Sunshine, dat ze nog nooit eerder live hadden gespeeld. Het was geweldig om dit nummer live te horen.

Het traditionele maar onverwoestbare Misery's Crown mocht de set dan weer afsluiten maar niet zonder een uitgebreid dankuwel aan de fans door frontman Mikael Stanne. Trouwens, de prijs voor meest enthousiaste fan gaat ook naar Dark Tranquillity. Deze jongedame stond al van lang op voorhand om haar favoriete band te roepen. En brulde de lyrics zo luidkeels mee dat ze Mikael bijna overstemde.


Vervolgens sprongen we wijdbeens over Noorwegen heen naar Finland. Wijdbeens, dat is ook de favoriete pose van Amorphis frontman Tomi Joutsen. Een houding die wel perfect past bij de stoere doch bijzonder melodische death metal van deze band.

Hun setlist was grotendeels dezelfde als die op Graspop eerder dit jaar. Wel een zalige zet van hen om Silver Bride al vroeg in de setlist te zetten. Dat nummer zorgt altijd voor een ontploffend publiek. En vergeten ze hun doorbraakalbum Tales From the Thousand Lakes niet vergeten, vanavond met Into Hiding en Black Winter Day. De oerbrul waarmee Joutsen telkens The Bee opent deed vanavond zelfs mijn oorbeschermers de strijd opgeven. Wat een strot heeft die man. Hun obligatoire afsluiter House of Sleep deed de keet nogmaals ontploffen.


Eluveitie komt dan weer uit Zwitserland maar met ook leden uit Duitsland en Italië zijn zij op zich al bijzonder multinationaal. Hun nieuwste lid is de Duitse Annie Gierdiger op de hurdy gurdy maar wat ook opviel was dat violiste Nicole Ansperger niet van de partij was. Ik vermoed dat de tengere dame die haar verving Carmen Busch is. Soit, niet dat belangrijk is, de viool klonk immers even excellent als altijd. Fabienne Erni heeft zich op enkele jaren ontpopt tot het uithangbord van Eluveitie. Niet verwonderlijk, het is amper te geloven wat een krachtige, bloedstollend mooie klanken er uit die kleine dame komen. Wat zij vocaal doet in het nieuwe nummer Anu, daar krijg ik pure kiekenboebelen van. Ook de twee nieuwe singles Aidus (eerste song van de encore) en Exile of the Gods (setopener) werden live aan ons voorgesteld.

Ook krakers als A Rose For Epona, The Call of the Mountains (hier in de Franse versie L'Appel des Montagnes) en uiteraard Inis Mona (als afsluiter) ontbraken niet. De hele show stak vol energie. Fabienne en Chrigel zweepten de fans vocaal op, vooral op Epona begonnen de crowdsurfers vlot over de frontnadars te gaan maar ook de muzikanten kregen allemaal hun moment de gloire, met gierende gitaarsolos en zelfs een drumsolo.

De nieuwe nummers doen ons echt watertanden naar de release van het nieuwe album. We laten u zo snel mogelijk meer daarover weten.


ELUVEITIEAMORPHISDARK TRANQUILLITYNAILED TO OBSCURITY 

zaterdag 26 november 2022, AB (Brussel, BE) | tekst + foto's: Jan Guisset

Met dank aan: Biebobbottom of page