top of page

Concertverslag | Dynazty, Ragnarok


Dynazty in Metropool, Enschede © Lorena Aal

Wat nog een rustige avond zou worden; op het gemakske klaarmaken, wachten tot mijn broer ons kwam oppikken om dan een kwartiertje te rijden naar Vorselaar, is even helemaal anders uitgedraaid. Slechts een paar uur voor de aanvang van het concert werd een mail rondgestuurd dat het concert van Dynazty niet zou doorgaan in De Dreef, maar wel in Ragnarok… Bree. Die rit van 15 minuten werd er nu eentje van een uur en 15 minuten, waardoor we halsoverkop en veel vroeger moesten vertrekken dan verwacht. Eenmaal aangekomen bleek dan dat de show pas een uur later dan gepland zou startten en we dus veel te vroeg daar waren... Hadden ze misschien wel even bij in die mail mogen zetten!


De reden voor deze last minute venue change? De Dreef vond net iets te letterlijk dat het dak er af moet tijdens een concert. De zaal had stormschade opgelopen, God weet wanneer, was er nog steeds niet in geslaagd dit te herstellen en kreeg daardoor geen vergunning van het stadsbestuur om open te zijn. Alle begrip voor zo’n situatie, maar dit had echt wel veel vroeger doorgegeven kunnen worden zodat de bands en organisatie niet voor niets die ochtend in Vorselaar stonden en misschien een andere oplossing hadden kunnen bieden. Professionaliteit ver te zoeken dus. Neem me niet verkeerd, ik was al lang blij dat het concert nog kon doorgaan, dus thank you Ragnarok, om ons met open armen te ontvangen! Bij deze show besloten onze fotografen om collectief ziek te worden, dus ook deze foto's zijn niet gemaakt in Ragnarok, maar een dag later in de Metropool, thanks Lorena! Al was onze zaal wel een pak kleiner, dus die grote banners moet je wel even wegdenken.

Van links naar rechts: Holy Mother, Surma, Sirenia in Metropool, Enschede © Lorena Aal


Het was al wel te verwachten dat door deze situatie niet alle fans aanwezig zouden zijn en de opkomst was dus best wel triest. Het viel ook op dat we veel bekende gezichten zagen; een groot deel van het publiek stond de avond ervoor samen met ons ook nog in De Klinker om Serenity te zien. Ik vermoed dat dit ook een van de redenen was waarom het niet zo vlot leek te verlopen tijdens deze liveshow… Er was weinig beweging, veel mensen leken er ook gewoon geen zin in te hebben en dit terwijl zowel Holy Mother als Surma en Sirenia het beste van zichzelf gaven. Stuk voor stuk straffe bands die helaas bijna niks terugkregen van het publiek. Holy Mother probeerde het nog met een cover van Holy Diver en Sirenia ging dan weer voor een metalversie van Voyage Voyage, maar enorm veel respons kwam er ook hier niet. Was het publiek hun enthousiasme kwijtgespeeld in de lange autorit? Waren ze nog niet helemaal bekomen van Serenity? Wie zal het zeggen, maar deze drie bands verdienden zo veel meer.


Gelukkig was er bij Dynazty wel meer beweging te zien, al vond ik dit nog steeds best teleurstellend. De band zelf aan de andere kant, alles behalve! Zij waren bangelijk; de stem van Nils klinkt live ongelooflijk straf en ook de muzikanten gaven ons alles wat ze maar konden bieden. Ik denk niet dat ik ooit zoveel heb geheadbangd tijdens een concert, maar ik had er hier dan ook de ruimte voor. Het heeft zo dus zijn voor- en nadelen als er wat minder volk aanwezig is. Wel zijn ze er in geslaagd om een groot deel van het publiek te laten meeklappen met zowat alle nummers en niet voor even… oh nee… elke keer dat we onze armen naar beneden haalden omdat we dachten dat het wel weer even goed was, werden we weer aangemoedigd om verder te doen. Ik denk dat de gitarist dit ook stiekem wel een beetje grappig vond, de glimlach op zijn gezicht gaf veel weg op die momenten.

Dynazty in Metropool, Enschede © Lorena Aal

Verder probeerde Nils ook echt wel wat interactie te creëren met het publiek en op een gegeven moment ook met mij persoonlijk tijdens Heartless Madness, dus dat was wel een vet moment. Sowieso ook omdat dit hét nummer was dat ik absoluut live wou horen. Ook het tragere, emotionele Yours wist mij live aangenaam te verrassen en werd zo een mooi momentje. Verder werden er doorheen de hele show opvallend veel solo’s voorzien. Ik heb het niet geteld, maar ik denk dat je met één hand maar net toekomt om aan te geven hoe vaak de bassist vooraan stond voor zijn bas solo’s. Ook de drummer kreeg de nodige tijd om zijn kunsten te laten zien.


Fun fact, je hoort toch vaak mensen klagen over hoe de jeugd leeft door hun gsm’s en niet meer in het moment zit? Wel… Het aantal 50-plussers dat hier het volledige concert stond te fotograferen en filmen met hun smartphone was best absurd. Niet echt belangrijke informatie, maar ik vond het best wel grappig. Er was misschien niet zo veel volk aanwezig op dit concert, maar bij Dynazty zelf zat de sfeer toch echt wel goed, or maybe that was just me. Ik heb mij hier in elk geval superhard geamuseerd en hoop dat de band niet te fel is afgeschrikt door deze hele situatie en zeker nog eens terugkomt naar België.

Dynazty in Metropool, Enschede © Lorena Aal


Setlist

In the Arms of a Devil Firesign The Grey The Black Paradise of the Architect Threading the Needle Advent Power of Will Yours Highway Star (Deep Purple cover)

Waterfall Presence of Mind Heartless Madness Raise Your Hands The Human Paradox


Comments


bottom of page