top of page

Concertverslag | David Eugene Edwards - De Roma

Sommige venues en artiesten lijken wel voor elkaar gemaakt. In het geval van David Eugene Edwards is het zijn galmende bariton stem die beter dan ooit tot haar recht kwam dankzij de prachtige akoestiek van De Roma. Een perfecte match dus.

D.E. Edwards kwam ons hier vanavond zijn allereerste solo album, Hyacinth, voorstellen, dat slechts één dag voor het concert was verschenen. Misschien kwam het daardoor, en ook het feit dat zijn vorige bands, 16 Horsepower en Wovenhand meer cultbands waren, dat De Roma jammerlijk genoeg maar amper half vol was gelopen. Lege balkons en je kon al dansend tot aan de nadars vooraan geraken.

Maar misschien dat hij daar zelf niet zoveel van gemerkt heeft. De belichting was immers bijzonder sober en met zijn zonnebril op de neus en breedgerande hoed tot vlak boven de ogen geduwd zou het mij verbazen moest hij zelfs de mensen op de eerste rij kunnen zien hebben.


De man stond ook redelijk ver vanachter èn links opzij op het podium dat hij deelde met één andere muzikant die half verscholen achter een booth David Eugene begeleidde met percussie, synthesizer en occasioneel wat bijkomende gitaarklanken. Redelijk statisch dus allemaal. De muziek moest overduidelijk primeren vanavond.

Om de fans misschien toch ook enkele bekende klanken toe te schuiven begon hij aan de set met Hutterite Mile, een nummer uit de laatste 16 Horsepower plaat Folklore. Daarna speelde hij het hele Hyacinth album in de volgorde waarin de nummers ook op de plaat staan. Hier en daar onderbroken, door bv nog een 16HP song, Outlaw Song maar ook door een rits Wovenhand nummers (Kingdom of Ice, The Speaking Hands, All Your Waves). Enkel The Cuckoo werd overgeslagen. De encores bestonden uit Horse Head Fiddle van 16HP en Wovenhand's Whistling Girl.

Bijna anderhalf uur wist deze eigenzinnige bard zo onze aandacht vast te houden.


 

zaterdag 30 september 2023, De Roma (Antwerpen) | tekst + foto's: Jan Guisset

Met dank aan: Sargent Housebottom of page