top of page

Concertverslag | Battle Beast, Biebob


Battle Beast in Doornroosje, Nijmegen (2020) © Lorena Aal

Battle Beast in de Biebob, een show die blijkbaar bijna niet had kunnen doorgaan, maar ik ben zoooo blij dat dit wel gelukt is!


Je hebt het misschien al wel door, maar bij mij moet je niet zijn voor in debt reports over elke noot en elk nummer, ik geef je rauwe, ongefilterde verslagen over de hele avond, over het gevoel, over alles wat mij écht wist te raken of wat er mis ging, elke ervaring. En deze keer geef ik je Battle Beast en Future Palace in een van mijn favoriete zalen; Biebob. Helaas hadden we tijdens deze show geen fotograaf aanwezig.


Het was al van voor de eerste lockdown geleden dat ik nog in de Biebob was geweest, het was die dag aan het stormen en ook nu weer was het behoorlijk aan het regenen. Mijn broer en ik zouden aankomen om 19u stipt, oké, net op tijd om dus niet meer in de regen te staan aanschuiven, dachten we. Wel, niet dus. We reden voorbij de zaal en zagen de tourbus staan, al lachend maakten we nog de opmerking "ze zijn er in elk geval, dan zal de show wel doorgaan ook!". Little did we know, dat het wel eens helemaal anders had kunnen uitdraaien. Wandelend naar Biebob werd duidelijk dat de rij nog niet aan het bewegen was, een kwartier later stonden we nog steeds buiten. Na de socials even te bekijken, wisten we dat het de komende minuten nog veel harder zou gaan regenen en dat de zaal pas een half uur later open zou gaan omdat de bands te laat waren aangekomen. Oké half 8 dus.


Ik denk dat het rond 20 voor 8 was wanneer we uiteindelijk binnen waren, maar in het midden van de zaal hing nog een gesloten gordijn. Ik had zelfs geen idee dat dit een ding was in de Biebob maar oké, we stonden nu op zen minst droog. Sardientjesgewijs wachtten we met z'n allen naast de bar en de merch, hopend dat die gordijn snel open zou gaan. Toen dit dan eindelijk gebeurde voelde je een enorme opluchting in het publiek; iedereen kon weer makkelijk ademhalen en een plekje uitkiezen vanwaar ze de bands zouden aanschouwen.


Future Palace

Als voorsmaakje voor Battle Beast, kregen we Future Palace; een driekoppige band uit Berlijn met een roosharige frontvrouw. Ik kende hen nog niet, maar het zag er in elk geval al uit als mijn soort muziekgroep. En ja hoor, tijdens het eerste nummer werd meteen duidelijk dat ik dit wel zou kunnen appreciëren, maar het was pas bij de tweede track, wanneer de zangeres naar mijn verbazing haar gruntstem bovenhaalde dat ik compleet van mijn combatboots geblazen werd. Zalige stem en geweldige muzikanten, man wat een straffe band! Ze kregen dan ook al vrij snel de hele zaal met zich mee. Wat ik ook niet wist, is dat dit de laatste show van hun tour was, grapjes gegarandeerd dus! Er zat om te beginnen al een kleine rubberen eend (of anka) op de microfoon van Maria, waardoor ze meteen in haar lach schoot en bij hun voorlaatste nummer kwam Battle Beast mee het podium op om de band te verrassen. Het beloofde dus een avond te worden waar je naar huis zou gaan mijn pijn in je kaken van het lachen.


Battle Beast

Wanneer Battle Beast met Circus of Doom dan aan hun set begon, ging de zaal helemaal los. Noora legde nog even uit wat er nu net was gebeurd, waardoor de band te laat was en waarom deze show voor hetzelfde geld helemaal niet had kunnen doorgaan. Toen de tourbus onderweg was van de ene grootstad, Londen, naar de andere grootstad, Vosselaar, kwam een van de wielen los te zitten. Na een hele hoop getrek, gesleur en gesleutel van de crew- en bandleden, wisten ze het probleem op te lossen en konden ze toch weer verder. OEF. Ze vertelde ons ook, met tranen in haar ogen, hoe belangrijk het voor hen was dat we naar hun liveshows kwamen en hoe moeilijk de corona periode is geweest: "the government, they kept taking things away, didn't understand how important music is to all of us". Ze zei hoe dankbaar de band is dat ze dit nog steeds/opnieuw kunnen doen. I feel you Noora, het was werkelijk een kutperiode, zo zonder live muziek!


Aangezien dit hun laatste show was, vloeide de drank rijkelijk. Op de vele "Battle Beast"-chants na, weerklonk het woord "adje" dus ook wel eens door de zaal. We hebben Noora zelfs zo ver gekregen om dit mee te roepen naar de rest van de bandleden. Buiten hun eigen nummers, had de band nog iets speciaals voorbereid; A Whole New World, of beter, Een Nieuw Begin werd gebracht door Eero. Jawel hoor, de Vlaamse versie! Al had ik er af en toe mijn twijfels bij of hetgeen wat hij aan het zingen was wel effectief Vlaamse woorden waren. Hilarisch in elk geval!


Verdere hoogtepuntjes uit hun set waren voor mij Wings of Light en Eden, welke toevallig net na elkaar gespeeld werden. Dit zijn mijn twee favoriete Battle Beast nummers en Eden heeft voor mij ook een speciale, liveshow gerelateerde betekenis. Magische momentjes dus. Battle Beast is en blijft ook gewoon geweldig goed live; hoe moeiteloos Noora die hoge noten blijft halen en hoe strak de band hun nummers blijft spelen, het is ongelooflijk. Je moet het echt ervaren om te beseffen hoe goed deze band nu net is. Naar eigen zeggen spelen ze enorm graag in België en in de Biebob en dat spatte er ook vanaf (letterlijk). Ze noemen onze shows de heetste van elke tour, iets wat ik wil best geloven aangezien de ganse zaal stond te zweten als otters.


Bij Master of Illusion ging Future Palace op hun beurt dan weer Battle Beast verrassen door het podium op te klimmen en niet zomaar; Maria had zich verkleed als wiel en de twee andere zagen er uit als een depanagecrew, met duct dape props en al. De sfeer op deze tour zat duidelijk niet enkel óp het podium goed. Het was dan ook enorm leuk om de interactie tussen beide bands te zien.


De show werd afgesloten met Beyond the Burning Skies. Een paar foto's met het publiek later konden we weer moe, maar voldaan richting thuis vertrekken. Deze show was het allemaal waard; die 40 minuten staan wachten en aanschuiven in de regen, de man aan de ticketcontrole die het maar raar leek te vinden dat ik op de guestlist stond, het sardientjes moment achter die gesloten gordijn, het zweet van de kerel voor mij dat, naar mijn grote spijt, op mijn rechter arm hing, alles. Ik zou deze avond direct over doen, zonder ook maar één seconde te twijfelen. Het klinkt misschien cliché, maar ik leef voor dit soort avonden, deze shows... dat is nu mijn Eden.


Setlist

Circus of Doom Straight to the Heart Familiar Hell Armageddon Place That We Call Home No More Hollywood Endings Eye of the Storm A Whole New World (Alan Menken cover) (Flemish version) Where Angels Fear to Fly Bastard Son of Odin

Russian Roulette Wings of Light Eden

Encore:

Master of Illusion

King for a Day

Beyond the Burning Skies

Comentarios


bottom of page