top of page

Concertverslag | Avatar, 013


Avatar in 013 © Lorena Aal

Avatar is al enkele jaren een van mijn favoriete bands. Hier, in 013, hebben ze nog maar eens bewezen waarom dat nu net zo is. Het viel bij de voorprogramma's al op dat er iets groots op het podium stond. Er leek een hele constructie verborgen te zitten onder grote doeken en het werd al van het begin duidelijk dat er veel lichten aan te pas gingen komen. Ook de sfeer zat er meteen in, zowel Kassogtha als Veil of Maya kregen een warm welkom van het publiek. Nog voor de main act aan hun set begon, weerklonken er al volop “Avatar”-chants doorheen de zaal. Het is lang geleden dat ik nog zo'n enthousiast publiek heb kunnen aanschouwen, iedereen had er dus zin in!

Kassogtha (links) & Veil of Maya (rechts) in 013 © Lorena Aal


Aan het begin van de Avatar show konden we zien wat er nu net op het podium stond; een gigantische constructie met in het midden op een verhoog de drums waar John plaatsnam. Daarrond waren verschillende soorten belichting verwerkt en waren er vier “poortjes”. Een voor een verschenen dan de vier overige bandleden, elk in hun eigen poortje, om zo het podium op te komen. Eenmaal in positie was het Dance Devil Dance waarmee hun set werd ingezet. Deze mannen weten ook echt hoe ze een liveshow moeten brengen en Johannes is absoluut de beste frontman die ik al aan het werk heb gezien.

Avatar in 013 © Lorena Aal

Van begin tot eind krijg je meer dan een liveoptreden; je krijgt een spektakel. Zowel hun act als het visuele aspect waren weer geweldig om naar te kijken. Buiten enkele typische skits die elke show wel weer terugkomen (zoals het hele Smells Like A Freakshow gebeuren), weet je ook nooit helemaal zeker wat je kan verwachten. Zo stond Johannes tijdens Puppet Show opeens op het balkon. Hier maakte hij eerst nog even een ballonhond om daarna zijn trombone boven te halen en te bespelen. Na Let It Burn was het dan weer aan John om wat gekke bewegingen te maken en in het publiek te schieten met een confetti geweer. Na elk schot, viel een banner naar beneden, met daarop de King afgebeeld. Toen werd het duidelijk, het was tijd voor A Statue Of The King!

Avatar in 013 © Lorena Aal


Verdere hoogtepunten waren voor mij: Bloody Angel, de ingetogen piano versie van Tower (ondanks dat de bas echt wel irritant hard stond daar) en afsluiter Hail The Apocalypse. Ergens had ik wel verwacht dat ze Paint Me Red ook nog zouden spelen, helaas voor mij was dit niet het geval. Maar hey, deze zomer staan ze ook weer op Graspop, dus wie weet spelen ze hem daar wel! Het was een show van net geen twee uur, die Avatar ons hier heeft gebracht. Nu ja... Twee uur... Het zal eerder anderhalf uur aan muziek en een half uur aan praatjes geweest zijn. Dat hoort er nu eenmaal bij, als de woorden “ladies and gentlemen, boys and girls, children of all ages, freaks and outcasts, mistakes and miscarriages” niet gevallen zijn, heb je dan eigenlijk wel een Avatar show meegemaakt?

Het was in elk geval weer de moeite, voor als dit nog niet duidelijk genoeg was. Indien je fan bent van deze band, dan moet je hen gewoon eens een keer live aan het werk zien. En dan nog eens en nog eens... .

Avatar in 013 © Lorena Aal

 

Zondag 12 maart 2023, 013 (Tilburg, NL) | Foto's: Lorena Aal, Tekst: Ilke Clissen


bottom of page