top of page

Concerttip | Pertubator + Health + Author & Punisher, Ancienne Belgique Brussel


Een portie elektronische muziek op Brothers In Raw? Jawel! Sowieso omdat we hier bij BIR ons niet laten vastpinnen op hokjesdenken maar ook omdat deze 3 bands nu eenmaal even vaak spelen op een metal festival als op een gewoon mainstream festival. En ook omdat het laat zien dat er best wel een groot gedeelte van de metal fans openstaat voor nieuwe ideeën.

Pertubator, het pseudoniem van Fransman James Kent, laat al een tiental jaar zien dat je even metal kan zijn met een resem synths voor je en de juiste sfeer. Zeker sinds de toevoeging van een live drummer is dit nog sterker bevestigd. Pertubator is een van de uithangborden van de synthwave/cyberpunk en is dan ook zeer populair in het genre. Hoofdact op festivals als Hellfest bevestigen dit ook. Muzikaal kan je het vergelijken als een soundtrack uit de anime film Akira doorspekt met lagen van Nine Inch Nails, Front 242, Sisters Of Mercy. Uiteraard leent dat er zich toe om al dansend te headbangen. Moet je zeker proberen!

Health, een van de supports van de avond heeft ook alweer een link met Nine Inch Nails, zij het een vrij directe. Ze waren niet alleen ook al support act tijdens een van de NIN-tours in 2008, maar ook brachten ze brachten ze vorig jaar een nummer uit in samenwerking met de band. Muzikaal kan je Health het best vergelijken met een machine waar duidelijk stukken aan zijn. Het blijft doorwerken, de machine blijft zijn ding doen maar je hoort overal lawaai en je weet dat er een probleem is. Kortom een mengeling van Noise en industrial die zeer uniek is. En als je de support krijgt van industrial koning Trent Reznor, ja dan ben je goed bezig.

En iets wat je zeker niet moet missen, Author & Punisher. Een éénmans industrial doom act die echt tot de verbeelding speelt. Ingenieur en kunstenaar (en enige bandlid) Tristan Shore maakt namelijk zijn eigen instrumenten uit rauw materiaal en open source software/hardware die voor handen is. Niet enkel creëert dat een vrij unieke sound, het is tenslotte ook nog eens verdomd sterk dat deze man dat allemaal kan EN prachtige destructieve muziek kan maken. Ongetwijfeld zal Trent Reznor hier ook wel fan van zijn.

Mijn conclusie bij deze prachtige lineup is eigenlijk dat je in een fabriek vaak meer metaal vindt dan pakweg op een optreden van Behemoth. En dat je niet zozeer een gitaar nodig hebt om metal te zijn. Dus wees moedig en laat je eens verwonderen door 3 bands die echt wel uniek zijn.


donderdag 10 november, Ancienne BelgiqueComments


bottom of page