top of page

Concerttip | Jinjer + Humanity’s Last Breath + Hypno5e, Doornroosje

De uit Oekraïne afkomstige metalband Jinjer geldt inmiddels al lang niet meer als band to watch. Het viertal heeft zich in sneltreintempo naar de top van de internationale metalscene gewerkt. De kracht van Jinjer zit hem in het adapteren en combineren van vele verschillende stijlen. De band haalt inspiratie uit de death metal, progressieve metal, rock en flirt daarbij ook nog met de grooves van de nu-metal.


Boegbeeld van Jinjer is onbetwistbaar de charismatische zangeres Tatiana Shmailyuk die zowel diepe grunts als heldere, cleane zang erg goed aankan. Ook de meeste recente plaat ‘Macro’ uit 2019 is hier een bewijs van. De Oekraïeners laten horen met speels gemak van metal naar reggae, naar death metal en vervolgens naar progressieve metal te kunnen switchen zonder dat er ook maar iemand af zal haken bij deze opwindende mash-up van stijlen. Daarnaast klinkt het ook nog eens allemaal als een klok. Jinjer ís metal anno 2021.


De Zweden van Humanity’s Last Breath tappen uit een iets ander vaatje dan Jinjer, maar zeker niet minder opwindend. De deathcore die ze produceren valt onder de categorie ‘sloopmuziek voor gevorderden’. Alles moet kapot, maar wel met beleid en uiterste precisie. Het laatste wapenfeit ‘Välde’ uit 2020 doet bij vlagen denken aan Thy Art is Murder. Er bestaat minder vergelijkingsmateriaal. De nummers knallen uit de speakers, maar niet continue op volle snelheid, wel zo fijn. Dat maakt de impact des te groter. Perfecte support op deze avond.


Hypno5e uit Frankrijk laat zich niet makkelijk omschrijven. De avontuurlijke band produceert muziek waar je de tijd voor moet nemen, maar die uitblinkt in schoonheid. De cinematische nummers kennen veelal een lange opbouw en monden uit in een opwindende rollercoaster van progressieve metalstijlen. Soms bruut, dan weer ingetogen. Denk aan een kruising van The Ocean, Gojira en Amenra. De instrumentbeheersing is daarnaast fenomenaal. Wat goed tot uiting komt op hun laatste wapenfeit uit 2019 en tevens een parel van een album; ‘A Distant (Dark) Source’.

(Bron: Doornroosje) Website Jinjer

Zondag 26 september 2021, Doornroosje (Nijmegen)Comments


bottom of page