top of page

Concerttip | Cult Of Luna + Russian Circles + Svalbard - Ancienne Belgique


Toen ik in 2005 Cult Of Luna in de Lintfabriek (rip) zag als voorprogramma van Bleeding Through had ik meteen door dat deze band ooit heel groots zou worden. In 2022 headlinen ze grote festivals, spelen in grote zalen en hebben ze een fanbase op elk continent. De band bestaat ondertussen bijna 25 jaar en in die tijd heeft de Zweedse band toch wel hun stempel kunnen drukken op het post-metal genre met hun eigen sound. Ijzige soundscapes met vocals die elk zintuig weet te bespelen. Van euforie naar trustesse, de band kan dit allemaal, en hun nummers van vaak meer dan 10 minuten lenen er zich dan ook perfect toe.


Co-headliner Russian Circles doet het dan weer zonder vocals maar misschien met nog meer inzet. Russian Circles live is een ervaring en hun ,ja ik gebruik het woord, perfecte mengeling van post-metal en post-rock staat op punt. Telkens er een nieuwe plaat uitkomt bij hun label (Sargent House (Brutus, Emma Ruth Rundle, ...) weet je perfect wat je zal krijgen. Hun formule is bekend maar ze kunnen deze zo goed uitwerken dat je dit enkel goed kan vinden.


Opener Svalbard is onlangs verhuisd van label. Ze hebben hun vorige thuis Church Road Records verlaten voor metal mastodont Nuclear Blast Records en het doet me werkelijk plezier dat nog meer mensen gaan ontdekken wat deze Britse band allemaal kan. Hun vorige plaat When I Die? Will I Get Getter? uit 2020 is nog altijd een van de platen die ik het vaakst op leg op de platenspeler. Daarop wisten ze posthardcore te mengen met blackgaze, en metal. Ongelooflijk pijnlijke, doch hoopvolle teksten en een live reputatie die geen gelijke kent.


Kortom 3 topbands met elk hun eigen kwaliteiten op 1 avond in Brussel.


Dinsdag 21 Maart, Ancienne BelgiqueComments


bottom of page