top of page

Concerttip | Aõ - Hnita Jazz ClubBrenda Corijn (zang), Siebe Chau (gitaar), Jolan Decaestecker (toetsen, elektronica, productie), Bert Peyffers (percussie)

Niets of niemand klinkt als Ão, het viertal dat in slechts enkele maanden is uitgegroeid van een goed bewaard geheim tot fonkelend juweel aan de kroon van de Belgische muziek. Met als kers op de taart een MIA-nominatie als “Doorbraak van het jaar”. Ão brengt een opwindende en verleidelijke mix van saudade, indie en subtiele elektronica, met de bloedmooie stem van frontvrouw Brenda Corijn als extra blikvanger.

Corijn put uit haar Mozambikaans-Portugese roots voor Portugese en soms ook Engelse zanglijnen, die verstrengelen met de zuiderse gitaar van Siebe Chau, de ambientklanken en productie van Jolan Decaestecker en de eclectische percussie van Bert Peyffers. Wie probeert om de muziek van Ão onder één noemer te plaatsen, komt al snel van een kale reis thuis. FKA Twigs, Lhasa de Sela, Madredeus, Arooj Aftab, Céu, Rosalía, James Blake en Naima Joris zijn namen die vallen, maar elke vergelijking loopt mank. “Wat misschien in ons voordeel speelt, is dat we slecht zijn in imitatie,” aldus Ão.

De nog prille carrière van Ão nam eind 2022 een hoge vlucht met de release van de bezwerende single “Mulher”, die niet enkel in eigen land indruk maakte, maar zelfs werd opgepikt door het invloedrijke KEXP-FM uit Seattle. Begin oktober 2023 kwam hun debuutalbum, Ao Mar, uit op Mayway Records. De plaat werd deels in Het Depot in Leuven, waar Ão artist in residence is, en deels in Portugal opgenomen. In de tussentijd opende Ão in het indrukwekkende Coliseu dos Recreios in Lissabon voor dEUS, en zette het opmerkelijke festivalprestaties neer op o.a. Gent Jazz en Dranouter.

In 2024 is de aandacht van Ão verder op het buitenland gericht. Aan de vooravond van hun optreden in de Brusselse AB doen ze de Hnita-Hoeve aan voor een intieme try-out.


(bron: Hnita Jazz Club)


vrijdag 16 februari 2024, Hnita Jazz Club (Heist-op-den-Berg, BE)bottom of page