top of page

Albums | VOLA, WitnessDaar is die dan, het nieuwe album van de Deense/Zweedse progressieve metalband VOLA. Witness is inmiddels het derde studio album van de band en is één van de releases waar ik dit jaar persoonlijk het meest naar uitkeek. Ik heb het al eerder geschreven; VOLA is wat mij betreft één van de sterkste en meest solide bands van dit moment en lijkt met elke release beter te worden. De verwachtingen waren dan ook al hoog voor het album dankzij die sterke eerdere releases Inmazes (2015) en Applause of a Distant Crowd (2018) en nieuwe singles als Head Mounted Sideways, Straight Lines, 24 Light Years en These Black Claws. Witness maakt de verwachtingen gelukkig helemaal waar en laat een VOLA in absolute topvorm horen die zelfs weet te verrassen.


Om te beginnen bij het sterke concept. De rode draad van op het album is van karakters die getuige zijn van grote veranderingen in hun leven. Als luisteraar ervaar je het concept als "witness". De cover van het album sluit hierbij perfect aan.

Twee van de eerder genoemde singles Straight Lines en Head Mounted Sideways zijn de openers van Witness en beloofden al een heavier VOLA, maar de grootste verrassing op dit album komt met These Black Claws feat. SHAHMEN. Op dit nummer, dat tekstueel gaat over verslaving, zijn ze voor het eerst een samenwerking aangegaan, met als resultaat een van de meest heavy tracks die de band tot nu toe gemaakt heeft. Een prog en hiphop nummer dat herkenbaar VOLA en tegelijkertijd vernieuwend voor de band is, met een heavy vibe, rap en melodieuze vocals, djenty riffs en zelfs invloeden die wat doen denken aan bands als Korn. Ook het wat later op het album voorkomend Stone Leader Falling Down is weer een heavy track, waarin de vocals van Asger Mygind lager klinken dan normaal. De breakdown in Stone Leader Falling Down maakt het geheel compleet. Wat een sterke breakdown die gemaakt is om hard uit je speakers te knallen.

Freak, Napalm en Future Bird zijn vette tracks waarin we de kenmerkende sounds van VOLA terug horen. Vette en technisch sterk gitaarwerk, doordringende baslijnen, krachtige drums, keys, soundscapes en mooie vocalen met nog een verrassende gitaarsolo in Freak. Voor je het weet ben je alweer bij het laatste nummer Inside Your Fur, waarmee het album met nog een mooi hoogtepuntje wordt afgesloten.

Met Witness levert VOLA een album af dat stuk voor stuk uit geweldige, dynamische en volle tracks bestaat die samen een machtig geheel vormen. De kracht van VOLA is dat ze met elk nummer een perfect evenwicht en sfeer weten neer te creëren, van agressief naar subtiel, van het geweldige instrumentale werk, de vette vocals, de mooie soundscapes tot aan de krachtige teksten, en dat doen ze op dit album weer fenomenaal. Waar het vorige Applause of a Distant Crowd een iets subtielere sound over het geheel liet horen, krijgen we met Witness een heavier kant van VOLA en dat levert misschien wel het beste album van de band tot nu toe op. Een ontzettend sterke release die je als liefhebber van het genre zeker zou moeten horen en voor mij nu al één van de beste platen van 2021!


Releasedatum: 21 mei 2021Luister:


Lees:

Witness comes nearly three years after the release of Applause of a Distant Crowd, which saw the band go deep into the rabbit-hole, exploring society’s distractions from thoughtfulness and examined the way human relationships have evolved.The album will be released through Mascot Records on May 21.


The new album goes a step further, shining a light on the subject of failed relationships, on a societal scale — the friction between leaders and followers, caused by the misuse of power.


Witness will be released digitally, on CD, and on 3 different vinyl colors. It has been produced by the band and was mixed and mastered by the Grammy nominated Jacob Hansen (Volbeat, The Black Dahlia Murder, Amaranthe).


Comments


bottom of page