top of page

Albums | Turmion Kätilöt, Omen X


Nu begrijp ik eigenlijk wel graag wat een band probeert te vertellen met hun nummers, maar bij Turmion Kätilöt versta ik dus echt geen hol (pardon my French) van wat die mannen aan het zingen zijn. Fins is dan ook nog eens een ramp om te vertalen dus daar ga ik niet aan beginnen. Echter is dit wel een band die ik persoonlijk heel interessant vind om naar te luisteren. Ze hebben een unieke stijl en sound waardoor je meteen weet welke band je voor je hebt als je een van hun nummers hoort.


Kleine backstory; in 2019 heb ik Turmion Kätilöt (ruw vertaald wordt dat: vroedvrouwen des verderfs) als voorprogramma van Beast In Black gezien in de Biebob. Ik wist toen totaal niet wat ik moest verwachten en wanneer er dan een zogoed als naakte frontman het podium op kwam, vond ik het ineens niet zo heel erg meer dat de helft van mijn zicht geblokkeerd was door de persoon voor mij. Hun show aan de andere kant... GE-WEL-DIG! Energie die ik nooit eerder had gezien/ervaren en muziek die, ondanks dat ik er niets van kon verstaan, best nog wel grappig klonk. Bij het bekijken van hun music video's werd dan ook meteen duidelijk dat duistere humor inderdaad de ondertoon van hun nummers is.


Dan nu, Omen X; zo'n 14 seconden in Totuus vraag ik mezelf af waar ik in godsnaam aan begonnen ben en of dit nu wel zo'n goed idee was. Laten we zeggen dat het best wel een intense track en een intens album is. Als ik dan eenmaal een beetje gewend ben aan de sfeer, begint die unieke sound me weer te overtuigen en mee te sleuren. Toegegeven, er zitten wel echt verschrikkelijk irritante geluiden verwerkt in enkele nummers (voornamelijk bij Gabriel) waar ik even op mijn tanden moet bijten er er gewoon door moet, maar over het algemeen klinkt het echt vet. Er zijn volgens mij geen grenzen van hoe je kan bewegen op deze muziek; headbangen, springen, moshen, dansen, beetje twerken, ik kan het me allemaal wel inbeelden en it all makes sense, op de een of andere manier.


Afsluiter Kuolettavia Vammoja begint met een deuntje dat me heel erg bekend voorkomt, maar ik kan er dus niet opkomen hoe het nummer heet waar het me aan doet denken. Als je het hoort weet je misschien wel wat ik bedoel, dus als jij de naam wel kent, please let me know, dit spookt al een hele week door mijn hoofd en ik kan het niet loslaten. Wel vind ik dit echt een geweldige track en dus ook een hele leuke afsluiter van deze super energieke wervelwind van een album. Blijkbaar werd deze ook al eerder uitgebracht als single, maar op de een of andere manier is die mij even ontglipt. Samen met Sormenjälki zijn dit mijn favorieten van de nummers die ik nog niet kende, maar mijn absolute nummer één blijft de eerst uitgebrachte single van Omen X: Isä Meidän.


Het is niet bepaald een alledaags album dat je eventjes op de achtergrond kan opzetten wanneer de bomma komt eten (tenzij je echt de coolste bomma ooit hebt), maar het klinkt allemaal wel echt vet en uniek. Hoe hard ik ook twijfelde na die eerste noten, op het einde van het album kijk ik er even hard naar uit om het gewoon nog eens op te zetten en mee te dansen. Dus ik daag u uit, geef dit album een kans en wie weet word jij ook helemaal meegezogen in deze chaos. Als je dit feestje trouwens live eens wil meemaken, dan heb ik goed nieuws! Op 25 februari staan deze gekke Finnen namelijk nog eens in de Biebob en de kans is zeer groot dat je mij daar ook gaat terugvinden.


Releasedatum: 13 januari 2023


Luister


Ter info

TURMIONKÄTILÖT was formed in 2003 in Finland by MC Raaka Pee and Dj Vastapallo. Soon they were joined by the other members of what would become TURMIONKÄTILÖT: Master Bates, Run-Q, DQ and Spellgoth as a second vocalist. With a couple of line-up changes as Dj Vastapallo left the band in 2009 replaced by Bobby Undertaker on guitars (ex-Deathchain) and Spellgoth leaving in 2017 replaced by Shag-U (Fear Of Domination) on vocals, TURMIONKÄTILÖT has become the mean disco metal machine they are today.


From the very beginning TURMIONKÄTILÖT has had a reputation for being a great live band. Disco beats from the 90’s, stomping metal, melodies, sing-a-longs, you name it – there are no rules. Yet still if you peek under the skin you can find the darkness pointing its finger at you. Their live shows have been praised to be the fiercest and craziest mayhem that can be witnessed creating the twisted world of TURMIONKÄTILÖT.
Comments


bottom of page