top of page

Albums | The Halo Effect, Days Of The Lost


Toen vorig jaar het nieuws kwam dat deze voormalige In Flames leden opnieuw samen zouden komen en The Halo Effect gingen opstarten, begon mijn hartje net iets sneller te slaan (en ik denk dat ik niet de enige was). Niet alleen ben ik een grote fan van de (vroegere) muziek van In Flames, ook hou ik enorm veel van de unieke stem van Mikael Stanne door zijn werk bij Dark Tranquillity. Ergens had ik een dubbel gevoel, langs de ene kant moest dit gewoon een super sterke band zijn waar ik instant van zou gaan houden, langs de andere kant... leek dit te mooi om waar te zijn.


Toen Shadowminds dan uitkwam was het een beetje bang afwachten voor mij, even anticiperen voor ik op die play knop van YouTube zou gaan klikken om de eerste single van deze gloednieuwe band te beluisteren. Zijn mijn verwachtingen te hoog? Is het echt te mooi om waar te zijn? Nee hoor, The Halo Effect stelde absoluut niet teleur! Dit nummer was alles wat ik van deze artiesten verwachtte en meer. Ook de andere singles die de band op ons af gooide waren keer op keer top. Vooral titeltrack Days Of The Lost en Feel What I Believe wisten mij echt te raken met hun stevige riffs, prachtige melodieën en betekenisvolle teksten. Deze twee zijn nu nog steeds mijn favorieten van dit album. Feel What I Believe heeft mij ook echt door die laatste maanden zonder live muziek weten te sleuren. Dat nummer beschreef mijn passie voor de metalscene, stevige muziek, liveshows en festivals echt perfect. Dit is het gevoel dat ik steeds probeer neer te pennen en over te brengen in mijn convertverslagen en albumreviews.


Het feit dat ik deze singles zó goed vond, is dan misschien ook wel de reden dat ik in eerste instantie niet helemaal weggeblazen werd door de overige nummers van dit album. Iets in mij was aan het wachten op een track die me van begin tot eind zou meehebben en overweldigen, maar dit kwam bij mijn eerste luisterbeurt niet. Ergens was ik een klein beetje bummed: "Maar allez, hoe kan da nu? Die andere tracks waren zo goe???", om dan te beseffen: "Wacht... misschien is dat het probleem...". Ik moest die verwachting om nog een Shadowminds-effect te krijgen even loslaten en gewoon luisteren, nummer voor nummer.


Tweede luisterbeurt; ja, dat was dus het probleem. The Halo Effect heeft ons zoveel gegeven bij die eerste releases dat ik steeds meer en meer verwachtte en dat is voor niks nodig. Elk nummer op dit album heeft geweldige melodieën, stevige screaming vocals en een tekst om U tegen te zeggen, ik heb gewoon mijn favorieten die er nog extra bovenuit steken, maar dat verandert niets aan de kracht van dit ganse album. Je voelt in de stem van Mikael hoeveel passie hij heeft voor deze muziek en dit project. Het feit dat dit ondersteunt wordt door zo'n sterke muzikanten is iets waar elke melodic death fan alleen maar gelukkig van kan worden.


Voor fans van het originele In Flames, Dark Tranquillity of melodic death in het algemeen, is Days Of The Lost een must-have (of op zen minst een must-listen). The Halo Effect is een zeer sterke band die ons gegarandeerd nog veel bijzondere muziek gaat brengen in de toekomst. Ze komen trouwens in oktober naar België en Nederland als support act voor Amon Amarth en Machine Head, maar aangezien Brussel niet bepaald mijn favoriete plaats is om naartoe te cruisen met mijn auto, is deze niet aan mij besteed. Daarom hoop ik stiekem dat er nog een albumrelease tour aan zit te komen, want ik zou deze band maar al te graag eens live zien.


Releasedatum: 12 augustus 2022


Luister

bottom of page