top of page

Albums | Sonata Arctica, Acoustic Adventures - Volume Two


Ik ben met deze review los mijn belofte aan mezelf aan het breken. Ik zou de akoestische nummers niet beluisteren voor de liveshow, om verrast te zijn op de moment zelf, maar bij hun nieuwe versie van Victoria's Secret kon ik mijn curiositeit niet meer onderdrukken. Spoiler allert, na het beluisteren van deze tweede Acoustic Adventures, kijk ik alleen maar harder uit naar hun show volgende maand in de 013.


Dit album was momenteel ook exact wat ik nodig had. De rustige akoestische tracks zijn niet alleen een absolute trip down memory lane voor fans van de oude Sonata nummers, ze maken dit ook een ideaal herfstalbum. Je kan hier perfect naar luisteren, al liggend in de zetel, met een dekentje en een kopje thee in de buurt, terwijl het buiten aan het regenen en waaien is en je voelt je meteen kalm en vredig. Die nostalgische teksten opnieuw verwerken in een herfstjasje is volgens mij ook echt een slimme zet van de band. Ikzelf was geen al te grote fan van de laatste albums welke ze hebben uitgebracht en ik weet dat ik hier niet alleen in ben. Niet dat die slecht waren, ze misten gewoon die power van vroeger. Akoestische tracks gaan je ook niet dat powergevoel geven waar je zo naar verlangt bij deze band, maar om de een of andere reden maakt dat echt niet uit.


Ik was op een groot deel van deze nieuwe versies al verliefd vanaf de eerste keer dat ik ze hoorde, maar ook de andere tracks gaan beter en beter klinken hoe meer ik er naar luister. Welke er wel vanaf de eerste luisterbeurt echt met kop en vlaggenmast bovenuit stak is Flag In The Ground. Ik had nooit verwacht een banjo te horen op een akoestische album van een powermetal band, but here we are. Geen idee hoe, maar dit werkt zo goed en ik moest meteen beginnen lachen bij de intro. Elke keer opnieuw wanneer ik deze versie hoor, krijg ik diezelfde glimlach op mijn gezicht en dat alleen al maakt dit album de moeite waard voor mij.


Ook de ingetogen, zachte nummers zoals I Have A Right, Gravenimage en Shamandalie komen heel goed over op deze manier. Het gebeurt niet vaak wanneer ik een album review dat ik gewoon wil zitten, luisteren en de muziek volledig in me wil opnemen. Vaak moet ik mij serieus inhouden omdat ik spontaan wil beginnen meezingen, dansen, springen, wat dan ook, maar deze Acoustic Adventures is de uitzondering op de regel. Ik wordt hier gewoon zo rustig van, het is niet normaal.


Tot slot kan ik niet genoeg benadrukken hoe benieuwd ik ben naar hun liveshow volgende maand in de 013 en wat voor een magische ervaring dit me lijkt. Als jij fan bent van de vroegere Sonata, maar ook wel een streepje rustige, akoestische muziek kan waarderen, dan zijn dit album en die liveshow misschien ook wel net wat jij nodig hebt.


Releasedatum: 30 september 2022


Luister

Lees

Finland’s SONATA ARCTICA need no introduction: besides significantly influencing the power/melodic metal scene, they’re a band that’s not only famous for consistently delivering studio albums of high quality but also for experimenting and breaking out of their musical comfort zone. Of course, fans of these ‘Northern Lights’ usually know what they get, but in 2016, the group even surprised them by starting their »Acoustic Adventures,« an idea allowing them to breathe, to challenge themselves and to gather new energy. Fresh Nordic wind that -- only brought to the theatres of their home country in the beginning -- made them enjoy popularity night after night and the run, which saw them leave their regular touring cycle routine, was a huge success. In 2019, the story finally found its continuation outside of Finland - and made SONATA ARCTICA decide that those adaptations, including almost completely re-arranged tracks and songs that the quintet rarely used to play live during the last years, shouldn’t only be available in the form of fan-made videos on YouTube.


No sooner said than done! Making good use of the 2020 pandemic, the band entered the studio to bring the atmosphere of aforementioned adventures to tape and to record a series of songs - some of which sounding very different in the end, but in an undeniably SONATA ARCTICA-esque acoustic wrapping. A process that generated so much creativity resulted in a total of 24 songs. Too many for one album, but has there ever been something wrong with more SONATA ARCTICA music? While part one of the album (released in January 2022) -- simply named »Acoustic Adventures« in remembrance of the tour that had led to all that -- featured rarities such as 'The Rest Of The Sun Belongs To Me' (an exclusive Japanese bonus track of »Winterheart’s Guild«; 2003), the majority of the second chapter consists of more speedy tunes such as 'Black Sheep,' all-time live classic 'FullMoon,' and 'Flag In The Ground.' But SONATA ARCTICA wouldn‘t be SONATA ARCTICA, if they played it safe: 'San Sebastian' or closing track 'Victoria’s Secret' -- both performed at a slower speed -- manage to spread a completely new, refreshing feeling for the listener; a feeling that of course can be experienced the best way in front of a stage! That’s why the outfit is now pleased to unveil »Acoustic Adventures - Volume Two« in autumn.


To complete this special saga and to finally celebrate the kick-off of their next, multiply postponed »Acoustic Adventures« trip in order to lift up the Corona-shaken Finnish and European mainland minds. But first: come to the living room, lay back and follow SONATA ARCTICA on their stripped down yet not less exciting journey into the acoustic music world…!Comentarios


bottom of page