top of page

Albums| Scarred, Scarred


In de 200+ albumbesprekingen die ik tot nu toe heb gedaan, is er nog nooit een album voorbij gekomen van een band uit Luxemburg. Tot nu. Vrijdag is namelijk het derde wapenfeit van Scarred uitgekomen, een album dat de bands eigen naam draagt.


Het laatste album van Scarred, Gaia – Medea, dateert alweer uit 2013. Sindsdien is er veel met de band gebeurd. Zo is er gebroken met de toenmalige zanger, Sacha Breuer, en is diens plaats in 2016 ingenomen door Yann Dalscheid. Het heeft er alle schijn van dat met het aantreden van Yann de band ook muzikaal een andere weg is ingeslagen. Nou ja…andere weg…misschien is er meer sprake van een verbreding van de weg waar men al op zat.


Was er op eerdere albums, onder leiding van Breuer, nog sprake van schoolvoorbeeld progressive/deathmetal, op Scarred lijkt er bovendien ruimte te zijn voor een lekkere hoeveelheid grindcore.


Het achter zich laten van het verleden wordt sterk aangezet door het openingsnummer Sol, waarbij het zelfs zo is dat het idee ontstaat dat we te maken hebben met folk-, viking- of paganmetal. In het clipje dat bij dit korte, instrumentale nummer werd gepresenteerd, zie je het vijftal bandleden ook naar een graf lopen. ‘RIP Scarred 2003 – 2020” staat op de grafsteen.


Sol gaat over in Mirage en op het eerste oog lijkt er dan nog steeds niet aan de hand. Echter, zodra Dalscheid zijn strot open trekt wordt duidelijk dat er toch wel een verandering heeft plaatsgehad. A.D…Something daarentegen ademt toch weer meer de deathmetalkant van Scarred. Ergo: niet zo zeer een andere weg, maar eerder een verbreding.


Het nummer Chupacabra ademt de heerlijke agressie die we van de band gewend zijn in combinatie met nieuwe strot binnen Scarred. Maar het is niet allemaal agressie en heftigheid wat de klok slaat. Merry-Go-Round is een van de rustiger nummers op dit album dat maar liefst dertien titels telt. Nothing Instead is weliswaar rustiger dan het gemiddelde, maar nog steeds heerlijk technisch, aanzettend tot hoofdschudden.


Bij het nummer Petrichor wordt zonder meer duidelijk wie één van de inspiratiebronnen van deze Luxemburgers zijn: de Fransen van Gojira. Wat een fijn nummer is dit. Gevolgd door één van de verschillende instrumentale nummers van dit album, Yours Truly, wordt het album even rustig afgesloten als dat het begon.


Releasedatum: 22 januari 2021Luister
Lees After four years of hard-work and dedication since their last studio effort “Gaia-Medea”, Luxembourg-based tech metal group Scarred are now back with their third and self-titled full-length album and the first to feature new singer Yann Dalscheid.


Set to be released on January 22nd on Klonosphere Records with worldwide distribution via Season of Mist, the new album is like a statement, reflecting the transformation the band has gone through over the past four years and is by far their most personal work to date, hence the choice of the album title.


Recorded by the band and Patrick Damiani at Tidalwave Studio, in Karlsruhe-Germany, mixed by Patrick Damiani and mastered by Robin Schmidt at 24-96 Mastering, Karlsruhe, “Scarred” sees the band churning out their powerful and heavy death-metal sound present on previous efforts yet this time around, it also incorporates more melodic and atmospheric moments and even some psychedelic elements.bottom of page