top of page

Albums | RIP Bandcamp Friday, Bandcamp Friday releases

Bandcamp Friday was een prachtig initiatief en een aderlating voor dat maandelijkse loon. Nu de pandemie in de Westerse wereld het keerpunt voorbij is – maar helaas nog lang niet in de armere landen op deze aardkloot – behoort de maandelijkse uitspatting tot het verleden. Het is terug naar met een grotere regelmaat shoppen op het platform. En zoals steeds is vrijdag de releasedag bij uitstek. Omdat er soms behoorlijk wat opmerkelijke releases zijn op de gemiddelde vrijdag, vindt u er hieronder drie. Van memorabele en experimentele avant-garde black metal over de comeback van het jaar tot een nieuwe en unieke mengvorm van stijlen gedragen door een engelenstem die klinkt als onvoorwaardelijke liefde op het eerste gehoor.


Cloack of Altering, Sheathed Swords Drip with Poisonous Honey (Brucia Records)


Cloak of Altering is het experimentele project van Maurice De Jong, u bekend van Gnaw Their Tongues. Sheathed Swords … is intussen de zevende langspeler en de eerste voor het Italiaanse Brucia Records. Waar het bij avant-gardistische projecten al eens misloopt is dat de drang tot experimenteren leidt tot weinig memorabiliteit. Dat kan van dit album niet meteen beweerd worden. De mix van black metal, industrial, noise en eletronica bevat een stortvloed aan ideeën die meteen in je hoofd kruipen en enkele honderdduizenden neuronen weten te verontrusten. Vergeleken met de voorgaande releases van Cloak of Altering komt deze Sheathed Swords … een pak harder en ook wel directer voor de dag. Dat effect wordt mee gecreëerd door de contrasten die Maurice inbouwt. Er zijn flarden harmonische stukken te horen die afwisselen met zware industrial beats en compleet dolgedraaide gitaarpartijen. Die laatste klinken vetter dan ooit. Elk nummer is een kunstwerk op zich, dat volledig los staat van al de andere songs. Je zou kunnen stellen dat dit de coherentie niet ten goede komt, maar eigenlijk klopt dat geenszins. Wie lineair songschrijven maar iets beu vindt en graag de hersens een figuurlijke dreun hoort ontvangen, is hier aan het juiste adres. Dat Sheathed Swords … u uit evenwicht zal brengen, staat buiten kijf. Cloak of Altering is nog lang niet klaar met aftasten van de grenzen van black metal. En zo hoort het. Memorabel? Memorabel!


Releasedatum: 4 juni 2021LuisterAncient Wisdom, A Celebration in Honor of Death (Avantgarde Music)Zeventien jaar. Zolang heeft Magnus Norman erover gedaan om een vervolg te breien aan de op zich in kwaliteit uitblinkende discografie van Ancient Wisdom. Wie niet mee is met de geschiedenis van het project, hierbij in een notendop de samenvatting. Gestart in 1992 en in 1993 als één van de eerste acts getekend door het gerenommeerde Italiaanse Avantgarde Music, zagen intussen vier volwaardige albums het levenslicht, elk van hen parels. De laatste, Cometh Doom, Cometh Death dateert van 2004. A Celebration … is dus de vijfde volwaardige plaat van het project van Magnus, en ja, het is het heerschap dat ook deel uitmaakt van Naglfar en Bewitched. Comebacks gaan al eens mis, kunnen de hoge verwachtingen niet inlossen. Het lijkt echter alsof het lang in de kast blijven zitten van Ancient Wisdom enkel goeds gebracht heeft. A Celebration … bevat sfeer voor eeuwen. Toetsen en (al dan niet Gregoriaanse) koorpartijen fleuren de black metal aan doomtempo op. Al is opfleuren misschien een volstrekt misplaatste term, want het album klinkt bovenal sinister. Qua compositie zijn de zeven nummers werkelijk perfect. De wijze waarop ze vloeien en de luisteraar meenemen naar de donkere spelonken van Magnus' geest is gewoonweg fenomenaal. De lange stilte heeft er enkel voor gezorgd dat Magnus nog beter gaan schrijven is. Het is haast onvoorstelbaar. Na zeventien jaar een absolute must have voor iedere liefhebber van extreme metalen uit weten te brengen … wel, hoedje af en staande ovatie voor één van de beste platen van 2021! Comeback van het jaar? Comeback van het decennium, verdorie!!


Releasedatum: 4 juni 2021LuisterBlack Moon Mother, Illusions Under the Sun (Petrichor Records)


Psych Rock, pop, doom metal en shoegaze als amalgaam van waaruit een band vertrekt tijdens het creatieproces, zegt u? Dat wou ik wel eens horen. En het duurde zo'n anderhalf nummer voor ik zwichtte voor de sfeervolle doomy sound en ronduit verbluffend sterke stem van Brianne O'Neill. Opener Lost In the Maze zorgt meteen voor kippenvel. De haast tegelijkertijd etherische, poppy en episch klinkende vocalen slaan in als een bom. Fans van pakweg Emma Ruth Rundle of Chelsea Wolf kunnen hier wel wal mee. Dat de opgenoemde stijlen zo wonderwel kunnen samengaan is nieuw voor mij. Het zegt wat over de capaciteiten van de songschrijvers dat ze een transcendente sound als deze kunnen creëren. Hoogtepunt Radiant Sun start eerder als up-tempo stoner rocker maar halverwege het nummer duiken opnieuw shoegaze en psych rock elementen op en het vloeit allemaal moeiteloos netjes over en in elkaar. Deze korte review schrijvend kwam ik erachter dat deze veredelde EP – duurt slechts een half uur en van de zeven tracks kunnen we er vijf als volwaardige songs beschouwen – eigenlijk als self release op de wereld kwam eind augustus vorig jaar. Dankzij Petrichor Records is er nu een welverdiende release via een label. Laat ons hopen dat dit enige ruchtbaarheid met zich meebrengt, want Black Moon Mother doet vanuit de thuisbasis van de country pop, Nashville, iets behoorlijk nieuws. Benieuwd waar het in een prachtige albumcover gehulde Illusions Under the Sun de vier heren en dame heen zal brengen, want in wat ze doen liggen fantastische mogelijkheden. Enorm potentieel? Enorm potentieel!


Releasedatum: 4 juni 2021Luister

Comments


bottom of page