top of page

Albums | Revulsion, Revulsion


Finland, waar duizend meren en een veelvoud ervan aan metalbands thuis zijn. Dat veel van die bands de obscuriteit van de ijskelder waar ze hun donkere kunsten praktiseren niet ontgroeien, spreekt voor zich. Zo begon Revulsion in 2005 aan een parcours dat hen via een demo en een EP in respectievelijk 2010 en 2011, pas begin 2021 eindelijk bij dat belangrijke debuut brengt. Beter laat dan nooit? Absoluut.

Revulsion brengt nochtans niet bepaald veel vernieuwing. De potige, agressieve death metal van deze Finnen is gestoeld op tradities uit de dagen van weleer, maar klinkt desondanks fris en eigentijds. Het quintet bewandelt de platgetreden paden bovendien met een stevige dosis natuurlijke groove. Het is aartsmoeilijk om niet gedurende de 37 minuten dat dit plaatje duurt wat extra calorieën te verbranden. En tussendoor een nekwervel of twee te ontwrichten, dat ook. Het amalgaam van riffs-for-days, gehoorgang martelende drums en moddervette bas dondert onverbiddelijk over je heen. De doodsrochel van Aleksi Huhta smaakt even zoet als een éclair tijdens een voorjaarsklassieker.

Morbid Angel, Dying Fetus en Suffocation duiken spontaan op in gedachten als invloeden. Ook een band als Incantation steekt het hoofd om de hoek. Niet zozeer qua stijl, maar het principe gas terugnemen om de dreiging te laten toenemen is ook hier van toepassing. De trein dendert immers niet het hele album aan een rotvaart voorbij. Mustaa Hiiltä bijvoorbeeld laat het tempo zakken tot het doom metal benadert, maar roept tegelijkertijd het meest duistere en sinistere sfeertje op dat op het album rijk is. De rest van het album beukt Revulsion met dolle pret furieus verder. Spontane spasmen dringen zich op bij pakweg Wastelands of Pyre. Muzikaal en speltechnisch is dit een uitermate verzorgd album. De productie is helder en klinkt even dik als de muren van Kasteel Turku. De keuze om de bas vrijuit te laten gonzen kan ik enkel toejuichen.

Het artwork van de Pool Kuba Sokólski is eveneens vermeldenswaardig. Het lijkt eenvoudig maar baart een ontegensprekelijk gevoel van chaos en vernieling in zich. Het leent zich perfect voor merchandise allerhande. Trek ik na deze crisis en ellenlange maanden telewerk opnieuw naar kantoor in een, ahum, gekleed metalshirt? Reken maar!

2020 was dan misschien een jaar dat we liever met zijn allen vergeten, het was een gouden jaar voor death metal. Als het aan Revulsion ligt, gaat 2021 nog even door op dat elan. Als de zaaltjes met geschikte dansvloer niet snel weer de deuren wijd open gooien, heeft mijn woonkamer een renovatie op de jaarplanning. Tonnen fun, deze Revulsion.


Releasedatum: 5 februari 2021


Luister

Lees


De oorsprong van het Indiase label Transcending Obscurity Records situeert zich in het magazine Diabolical Conquest, dat later uitgroeide tot een label met dezelfde naam. Die naam zou niet veel later wijzigen in de huidige en die is meer dan goed gekozen. Labeleigenaar Kunal gaat steeds op zoek naar verborgen pareltjes in de underground. En wanneer hij een band tekent, dan kan je er pats op zeggen dat er kwaliteit door je gehoorgangen zal denderen. Het label biedt een grote diversiteit aan extreme subgenres, van sludge en doom, old school en tech death, grindcore en black metal tot experimentele bands die je gerust als ahead of the curve kan omschrijven.


Revulsion happen to be one of Finland's best kept secrets. It's no surprise that the country boasts of some of the finest death metal bands and with their new full length, Revulsion are sure to be considered as one among them, joining label mates Sepulchral Curse and Sadistik Forest to take the Finnish death metal sound ahead. They're not stuck with the old school sound but are instead taking things forward with their aggressive, sharp and viciously groovy form of death metal that begs for repeat listens. There's an air of dissonance about their sound along with plodding doom metal influences that elevate them above the meat and potatoes kind of death metal bands, without allowing it all to affect the inexorable momentum that will knock you flat. This is death metal that is contemporary and practical, taking the best elements from all over and delivering it flawlessly without pulling any punches. Prepare yourself for a fantastic listening experience from start to finish.


#music #muziek #reviews #recensies #albumreviews #albumrecensies #newrelease #newalbum #nieuwalbum #kurthdeclercq #revulsion #transcendingobscurityrecords #tometal


bottom of page