top of page

Albums | Raven Invicta, Sidequests


Begin 2020 bundelde Raven Invicta al zeventien instrumentale/orkestrale composities die je via Apple Music onder de titel The Power Of Music kan terugvinden. Datzelfde jaar - in augustus én oktober - nam ze deel aan Seven Days of Videogame Music, waarbij ze telkens gedurende zeven dagen, elke dag één eigen compositie maakte.

Nu bundelt ze nog maar eens dertien van haar meest fantastische werkstukken onder de titel Sidequests.


Het moet gezegd, van videospellekes(muziek) heb ik totaal geen kaas gegeten en wat filmmuziek betreft, wel, dat beluister ik met plezier tijdens het bekijken van een film of een serie. Ik sta daar verder zo niet bij stil. Ik leerde Katrien (de immens getalenteerde jongedame achter Raven Invicta) echter onlangs kennen tijdens één van onze reportages en was gepakt door de passie waarmee ze over haar diverse projecten vertelde. Dat moest ik gewoon blijven opvolgen, dus ... luisterde ik een hele week, elke dag, naar Sidequests.

Zeven dagen lang bevond ik me in een wereld die je uitdaagt om je fantasie de vrije loop te laten. Zeven dagen lang werd ik keer op keer verrast door de kwaliteit van haar composities, de grootsheid ervan maar ook de verscheidenheid. Het zijn grotendeels immens bombastische stukken, maar er is ook ruimte voor subtiliteit, voor speelsheid, voor rustmomenten zodat je toch even naar adem kan happen nadat je voor de zoveelste keer in volle snelheid over de meest diverse landschappen bent gevlogen. Ik stelde me telkens de vraag: in welke film of serie speel ik nu mee, op welk slagveld storm ik op de vijand af, doorheen welk landschap rij ik in volle galop of zelfs, in welk tijdperk bevind ik me in hemelsnaam. Voor mij werd het één en ander geleidelijk aan duidelijk: dit is Game Of Thrones én Westworld: een combinatie van historische grandeur, fantasy en futuristische (western) elementen.

Laat jullie eigen fantasie echter de vrije loop en laat je zeker niet inperken of sturen door wat ik hier schrijf of wat iemand anders voelt. Het échte plezier en genot beleef je pas wanneer je jezelf laat gaan. Heb je echter toch wat hulp nodig: de titels kunnen een eerste aanzet geven.

De laatste twee tracks? Inderdaad, daar laat Raven Invicta haar liefde voor symfonische metal horen. Niet dat er plots gitaren of zang aan te pas komen, wel razend drumwerk, vingervlug bespeelde keys en een heus koor.


Voor meer tekst en uitleg laten we de composer in kwestie zelf aan het woord (zie 'lees' hieronder). En laat iemand aub helpen Raven Invicta haar droom te realiseren!


Releasedatum: 12 februari 2021luister


Lees


Mijn inspiratie om te componeren komt meestal voort uit verhalen. Ik componeer muziek zoals iemand een verhaal zou vertellen. Heel beeldend en evocatief. Om de luisteraar tijdens het luisteren zich verhalen te laten inbeelden en zijn geest de vrije gang kan laten gaan. Zo kwam ik op een dag op het idee om een album te maken getiteld 'Sidequests' waarbij elk nummer een titel zou krijgen dat zowaar een aansporing is tot het uitdenken van een verhaal. En de muziek begeleid je dan als het ware bij je eigen hersenspinsels.

Ik had ook gewoon nood om wat muziek te bundelen in de vorm van een album om zo aan een 'discografie' te bouwen die beschikbaar is op alle streaming platformen i.p.v. enkel op mijn YouTube kanaal. Dat is toch wat handiger voor de luisteraars.

De titel van het album verwijst natuurlijk overduidelijk naar videogames en tabletop roleplaying games. Beide zijn een hele grote inspiratiebron zijn voor mijn creaties!

Wat je hoort op 'Sidequests' is allemaal (bombastische) orkestrale muziek: hetgeen dat ik het liefste creëer! Door verschillende combinaties van instrumentatie te zoeken kan je heel specifieke beelden gaan oproepen. Dat merk je al aan de eerste noten van het album: het harpostinaat van de openingstrack 'Travel by Air to your next Destination', geeft meteen het waaien van de wind weer, alsof je zweeft op een continu voortgaande stroom boven de wolken.

Over de technische kant van dit album: wat je hoort is geen echt live orkest natuurlijk, alles is digitaal geprogrammeerd. Ik gebruik realistische orkestsamples waarbij elke noot van elk instrument apart is opgenomen in verschillende speelwijzen en klankkleuren. Deze worden dan in de vorm van midi allemaal 'georganiseerd' tot het geheel dat je nu hoort: een heel orkest, koor, percussie etc. Ik kan mezelf daar echt in verliezen, zo alle details tot in de puntjes uitwerken, dat is echt therapie ofzo hahaha! En als alles af is geeft dat zo een ontzettend goed gevoel van voldoening!


Mijn droom is nog altijd om ooit mijn werken te laten uitvoeren door een écht orkest. Als de wereld eenmaal terug op zijn pootjes terecht komt wordt daar zeker aan gewerkt.Comentários


bottom of page