top of page

RAWreport | Het favoriete instrument van: Katrien van den Hurk


Onze derde reeks RAWreports bracht ons bij enkele Belgische en Nederlandse muzikanten.

Doel was te polsen naar hun favoriete instrument, hun verhaal te brengen gecombineerd met één of meerdere portretfoto's. Onze verlaggevers en fotografen kwamen terug met een aantal erg leuke en/of verrassende portretten.


"Hoe bombastischer hoe beter!"


A quick guide to... Ten huize van den Hurk speelde mzuiek altijd een belangrijke rol. Zo kwam Katrien reeds op zevenjarige leeftijd in contact met instrumenten als viool en piano. Dat ze erg jong muziekles zou gaan volgen bleek dan ook voorbestemd.

Katrien is Master in de musicologie (KU Leuven) en ondertussen al zeven jaar zelfstandig violist en componist. Ze is gespecialiseerd in orkestrale muziek en soundtracks en opereert onder de naam Raven Invicta. Wat haar betreft: "Hoe bombastische, hoe beter!"

Nogal logisch dus dat ze in haar composities graag genres combineert, o.a. metal. Daarnaast speelt ze elektrische viool. Ook in bands zoals Cathubodua waar ze gedurende zes jaar actief was (juni 2013 - mei 2019).


Wat is jouw favoriete instrument? "Ik herinner mij nog goed toen ik voor de eerste keer een viool vast had. (Het is moelijk te zeggen hoe oud ik precies was maar ik schat rond 7 jaar). Mijn vader had nog viool gespeeld vroeger en liet mij toen op zijn, voor mij toen veel te grote, viool spelen. Ik weet nog hoe fascinerend ik het vond om verschillende tonen te maken door mijn vingers te verschuiven op de hals van het instrument en zo een melodie voort te brengen. Er heeft bij ons thuis ook altijd een piano gestaan. Geweldig was het om daarop gewoon intuitief muziek te maken. Het zou goed kunnen dat daar de basis ligt voor mijn liefde voor componeren!"


"Het is gewoon zo badass om met gepast volume en klank mee te jammen op je favoriete soundtracks en metal songs."

En zo kon de piepjonge Katrien niet om de beruchte violles heen en dat gedurende vijf jaar! "Daarna was ik het instrument beu en had er geen enkele interesse meer voor! Dat veranderde toen ik metalmuziek ontdekte. Met bands zoals Nightwish en Within Temptation kwam de viool in een ander licht te staan, het was cool en vernieuwend om in dit genre viool te spelen. Don't get me wrong, ik hou ook enorm veel van klassieke muziek!"


Toen Katrien in 2013 symphonic metalband Cathubodua oprichtte is ze overgeschakeld van akoestische viool naar elektrische. "De elektrische viool heeft nu zeker mijn voorkeur, alhoewel ik soms nog graag eens afwissel. Er is sound-gewijs zoveel mee te doen en te experimenteren! En het is gewoon zo badass om met gepast volume en klank mee te jammen op je favoriete soundtracks en metal songs."


Ben je professioneel muzikant of heb je (nog) een (vaste) job? "Ik verdien niets met mijn muziek, maar dat is wel het doel waarnaar ik streef. Het liefste zou ik muziek componeren voor videogames.""Sfeer scheppen, situaties uitbeelden, acties, emoties, ... prachtig!"

Is er nieuw werk van je in het vooruitzicht? "Héél binnenkort verschijnt de nieuwe single/videoclip van Jelle Van Loo en mezelf! Deze single is het begin van een nieuwe band die we aan het opstarten zijn! De muziek is een combinatie van epic hybrid orchestral muziek met melodic deathmetal." Je leest er hier dus snel meer over.

Haar meest grootse en ambitieuze project ooit heeft ze echter moeten uitstellen. "In september zou ik naar Budapest reizen om enkele nieuwe composities te laten opnemen door een echt orkest! Doel was om later dit jaar een heel persoonlijk album portfoliomateriaal van meeslepende soundtracks uit te brengen."

Katrien blijft echter niet bij de pakken zitten. "Ik ben ik ook nog aan een album met moderne 'cinematic' nummers aan het werken met zangeres Rosmerta, die de lyrics en zang voorziet. Het is een heel leuk proces om samen creatief te zijn en op verassende catchy resultaten te stoten. Haar stem is echt hetgene waar ik lang naar heb gezocht om mijn muziek te vervolledigen."

"Ik componeer eigenlijk gewoon heel veel (lacht). Laatst deed ik nog mee aan een 'componeer-challenge' om voor een week elke dag een stukje muziek te schrijven. Geweldig om er zo ideeen uit te gooien! Ja, nieuwe muziek maken is echt het liefste dat ik doe in de hele wereld! Sfeer scheppen, situaties uitbeelden, acties, emoties, ... prachtig!" Een passie die ons zowaar emotioneel doet worden.


Fav instrument om te spelen "Elektrische viool. Je kan er zoveel mee doen qua sound en het gevoel dat je erin kan leggen is geweldig."

Fav instrument om naar te luisteren "Als componiste van symfonische muziek kan ik echt niet één instrument kiezen!! Ik hou van alle instrumenten hun unieke klank en karaktereigenschappen."


Fav instrument dat je ooit zou willen spelen

"Cello!"
liveshots: Mariëlle Groot-Obbinkbottom of page