top of page

Albums | Orden Ogan, Final Days


Het is ondertussen al wel weer een tijdje geleden dat ik nog eens een echt powermetal album heb mogen reviewen, dus je kan je waarschijnlijk al wel inbeelden hoe enthousiast ik was. En man, wat doet het goed om dan een album als dit voorgeschoteld te krijgen. Ik heb Orden Ogan een paar jaar geleden, eigenlijk volledig per ongeluk, leren kennen toen ze in de Biebob speelden, met Unleash The Archers als voorprogramma (waarvoor wij dus oorspronkelijk naar daar gingen). Ik ben die avond omver geblazen door de stem van Sebastian en de energie die de band overbracht op het publiek.


Ik was dan ook enorm benieuwd toen ik hoorde dat de band nu een nieuw album ging uitbrengen; Final Days. Na het duistere Western thema van Gunmen, heeft deze nieuwste release een duister Sci-Fi thema. Stuk voor stuk stevige nummers die al snel mee te zingen zijn. Ook herken je meteen dat dit een Orden Ogan album is door die typische riffs die ze in hun muziek steken. Uiteraard heb ik weer een aantal favorieten die er nog wat extra uitspringen voor mij. Deze keer zijn dat; Heart Of The Android, Inferno en Hollow. De stem van Seeb in Inferno is iets wat we nog niet eerder van hem gehoord hebben en ik was dan ook meteen aangenaam verrast door zijn "We're gonna burn it down!". Het is wat ruiger, geen typische powerstem meer, but I love it! Ook de solo van Gus G. in Interstellar is best wel episch.


Hollow is mijn absolute favoriet van dit album. Ik weet niet of het ligt aan het repetitieve gehalte en de build-up van het refrein of de stevige intro en riffs, maar ik vind het in elk geval een geweldig nummer. Ook afsluiter It Is Over is een prachtig nummer, maar ik kan me nu eenmaal niet over de tekst van de eerste strofe heen zetten. It Is Over gaat over het einde van de wereld, want, dat gebeurt er nu eenmaal in een duister Sci-Fi verhaal. De band neemt hier dan ook afscheid van iedereen die ze lief hebben, met lovende woorden en woorden van hoop, maar dan heb je die tweede zin; "Father! You did your best in your own way.". Well... Beetje anticlimactisch. Ik vind het hilarisch, maar ik kan helaas de rest van het nummer niet meer volledig serieus nemen hierna.


Conclusie; Final Days is een geweldig album, gevuld met power en die typische Orden Ogan riffs. Elk nummer heeft een zeer hoog meezinggehalte, wat er voor zorgt dat ik deze band super graag nog eens live wil zien. Had je hiervoor nog absoluut geen idee wie Orden Ogan zijn, maar heb je wel net zoals mij een voorliefde voor powermetal? Ga dan voor Final Days, je hebt absoluut niets te verliezen!


Releasedatum: 12/03/2021Luister

Lees

Since the band’s latest release, the superb „Gunmen“, ORDEN OGAN have been at the forefront of power metal. Now, after a few delays, the new album „Final Days“ will finally be released on March 12th, 2021.


The album, once again produced by band leader Sebastian “Seeb” Levermann, is a real smasher and shows that the German group is among the best songwriters in heavy metal. „Final Days“ combines finesse with huge riffs, clever arrangements with great melodies and even after the umpteenth spin you still discover something new. All of this is wrapped in a larger-than-life production so what more can one ask for? ... And you couldn't say that the previous album „Gunmen“ (also produced by Seeb), or the latest releases by Rhapsody Of Fire, Brainstorm or Asphyx (whose sound Seeb was also responsible for) weren't already great but nevertheless, with "Final Days" the Orden Ogan mastermind has surpassed himself.


Final Days" also features two interesting collaborations. On the song "Alone In The Dark", a melancholic ballad with symphonic elements, Seeb is supported by Ylva Eriksson (vocalist of Swedish band Brothers Of Metal) and for "Interstellar", ex-Ozzy Osbourne guitarist Gus G. contributed a solo.
Comments


bottom of page