top of page

Albums | Modder, ModderNa Mudslinger (november 2020), een muzikaal stuk van ruim twintig minuten die op zichzelf stond, zijn de mannen van Modder toe aan de release van hun gelijknamige debuutalbum Modder.

- Let’s keep it simple. ‘Less’ is nog altijd ‘more’.

Modder kwam op 3 december uit via Consouling Sounds en Lay Bare Recordings.


Vier nummers die goed zijn voor een halfuur aan ambient sludge metal en dat volledig instrumentaal. Het album opent met Mount Frequency. Ruim negen minuten gevuld met repetitieve riffs. Letterlijk de ene riff na de andere in je gezicht geknald. Iets wat deze mannen heel bewust doen. Wel mis ik ietwat variatie in het nummer. Toch spreekt het aan en de opbouwende sfeer geeft me het gevoel dat ik aan het wachten ben op iets.


Ik wacht op het volgende nummer Wax Rituals, die op het eerste gehoor erg veel lijkt mee te hebben van z’n voorganger Mount Frequency. Door het gebruik van synths krijgt alles een hele duistere en geladen sfeer. Maar net zoals bij het vorige nummer heb ik niet het gevoel dat iets mijn aandacht echt grijpt of vasthoudt. Sommige mensen zouden op dit punt misschien afhaken of het album omschrijven als monotoon.


Vier nummers die evenwel één dertig minuten durend nummer had kunnen zijn. Terwijl ik dit schrijf eindigt Wax Rituals. Even een korte stilte en dan vangt Spasm aan. Ik trek mijn woorden van daarnet weer in. De toon waarmee dit nummer begint toont aan dat er toch meer variatie in de nummers zit dan dat ik oorspronkelijk dacht. Terwijl de vorige nummers misschien meer mijn nieuwsgierigheid prikkelden door het overweldigend gebruik aan riffs, lijkt dit nummer voorspelbaarder te zijn. Althans, de eerste drie minuten. Want dan volgt er een kort stukje die wel uit een ander lied geplukt zou kunnen zijn. Compleet anders en tegelijk zo passend. Als je aandacht al even was afgezwakt door de eerdere voorspelbare melodie, dan was die nu opnieuw volledig aangescherpt. Zoveel verrassende elementen in één song. Wow! Ja, ik denk dat dit mijn persoonlijke favoriet van het album is.


Het vierde en laatste nummer van het album klinkt wat contrasterend met Spasm die we daarnet hoorden. Terwijl bij de drie eerdere nummers sludge metal overduidelijk het hoofdingrediënt was, lijkt dat hier toch een beetje anders te zijn. De duistere sfeer waar ik eerder over sprak lijkt hier boven alles uit te zweven. Geheimzinnig. Mysterieus misschien. Met een titel als Your Bones Weren’t Meant To Be kunnen we dan ook wel een duister kantje verwachten.


Modder, het debuutalbum van Modder. De meningen zijn verdeeld, maar voor mij persoonlijk een meevaller die me erg goed smaakt. Het begon misschien wat twijfelachtig maar van die twijfels blijft ondertussen niets meer over! Zoals m'n collega eerder schreef over Mount Frequency: "Wanneer ook de rest van de songs raak zijn, dan zullen we er proper uitzien onder al die smurrie." Wel ik moet hem gelijk geven, het is inderdaad een moddervette plaat! Een nieuwe ontdekking die al staat te pronken in m’n platenkast.


- July Bara -


Releasedatum: 3 december 2021luister

lees

The self-titled album, which was already recorded by the time ‘Mudslinger’ saw the light of day, releases December 3rd 2021 through Lay Bare Recordings & Consouling Sounds. The record’s sonic palate consists of riffs that are designed to make your neck break, supported by thundering bass lines and grooving drums. Surrounded by industrial samples and synths they forge a unique sound in the sludge landscape that Modder finds themselves in.

(bron: Consouling Sounds)

Comments


bottom of page