top of page

Albums | Kansas, The Absence Of PresenceIk denk dat er maar bitter weinig artiesten kunnen beweren dat letterlijk iedereen ter wereld hen kent en al gehoord heeft. Kansas behoort ongetwijfeld tot dit exclusief clubje. Wie beweert Dust in the Wind nog nooit gehoord te hebben bevond zich de afgelopen vijftig jaar in een ander melkwegstelsel. Alhoewel ik er zeker van ben dat bezoekende aliens de track ongetwijfeld opgeladen hebben in het Hi-fi systeem van hun vliegende schotel en het tijdens hun intergalactische roadtrips uit volle borsten (sic) zitten mee te zingen. Net zoals de reacties op het nummer bij ons van het ene uiterste naar het andere lopen brengt het ook Kang Johnson in een vredelievende stemming terwijl het Kodos enkel nog maar sterkt in zijn overtuiging dat de planeet aarde dringend vernietigd moet worden.


Kansas is echter meer dan ‘dorst in de wind’. De band bestaat al 50 jaar ondertussen en verkocht wereldwijd zo’n slordige 16 miljoen platen, verspreid over 15 studioalbums, 26 singles en een trosje live- en compilatiealbums. In al die jaren was er een gaan en komen van bandleden maar de twee sterkhouders, gitarist Rich Williams en drummer Phil Ehart loodsten de band door menig woelig water. Zelfs nadat de, volgens sommigen, enige èchte Kansas zanger Steve Walsh zijn microfoon in 2014 definitief aan de haak hing gingen ze resoluut door. Zo komt het dat de band tegenwoordig voor de helft uit ‘ouwe rockers’ bestaat en voor de andere helft uit jonge honden. Een combinatie die wonderwel werkt en er voor zal zorgen dat Kansas nog heel lang mee kan gaan.


Maar ik was hier eigenlijk gekomen om u hun nieuwe album, The Absence Of Presence, voor te stellen. Een plaatje waar ik eerlijk gezegd zonder enige verwachting naar ben beginnen luisteren. Mijn persoonlijke gevoel tov Kansas slingert over en weer tussen dat van Kang en Kodos. Eerste vraag die velen zich samen met mij zullen stellen is: “Kunnen ze het nog?” Het antwoord daarop is luid en duidelijk: “Maar ja, ze kunnen het nog begot! En hoe …” TAOP is een fantastische muzikale trip geworden. Een plaat waaraan je hoort dat iedereen die eraan meewerkte dat met volle goesting deed en als doel had de fans het beste Kansas album te schenken dat ze in jaren gehoord hadden. Composities, productie, mix, alles werd tot in de puntjes verzorgd.


Negen progrock tracks telt het album maar uitdaging nummer één zal alvast zijn om voorbij het openings- en titelnummer te geraken. Dit is werkelijk zo’n heerlijk brokje muziek dat ik al een keer of vijf op repeat had gedrukt voor ik besefte dat ik de rest van het album ook nog moest beluisteren indien ik er u iets zinnigs over zou willen vertellen. Een gevoel dat ik bij zowel de tweede track, Throwing Mountains als bij het derde nummer, Jets Overhead, ook had.


Vind ik daarom elk nummer op het album zo goed? Neen, natuurlijk niet. Propulsion 1 is een instrumentaal intermezzo dat wat ingekort en als intro voor een ander nummer gebruikt had moeten worden. Memories Down the Line is wat te flauw om lang herinnerd te kunnen worden en de ballad Never balanceert voortdurend op het randje van tenenkazig zijn. Het afsluitende en bijzonder fris klinkende The Song the River Sang maakt echter bijzonder veel goed en stimuleert om nogmaals op het play-knopje te drukken.


Kansas speelt Classic Rock met een zeer grote C. Kansas wordt ook geschreven met een grote K. Die van Grote Klasse! Elke band die na vijftig jaar met zo’n sterk album voor de dag komt verdient een plaatsje in het grote Rock ‘N’ Roll paradijs. Maar eerst nog heel wat jaartjes bij ons blijven rocken aub.


Releasedatum: 24 juni 2020luister

Lees


The Absence of Presence follows-up 2016’sThe Prelude Implicit, which debuted at #14 on Billboard’s Top 200 Albums chart. KANSAS has sold more than 30 million albums worldwide, and is famous for classic hits such as"Carry On Wayward Son" and"Dust in the Wind" to the progressive epic"Song for America." 


The Absence of Presence, released by InsideOutMusic, features nine all new tracks written by the band, produced by Zak Rizvi, and co-produced by Phil Ehart and Richard Williams. KANSAS’s signature sound is unmistakable throughout. The album showcases Ronnie Platt’s towering vocals, David Ragsdale’s searing violin, Tom Brislin’s dazzling keyboards, Williams and Rizvi’s electrifying guitar riffs, Ehart’s powerful drums, and Billy Greer’s rocking bass.


The Absence of Presence will be released June 26, 2020, on InsideOutMusic. The album will be available on CD, Double LP 180 Gram Vinyl, Limited Edition Deluxe CD + 5.1 Blu-Ray Artbook, and digitally on iTunes, Google Play, Spotify, Apple Music, Amazon Music, and all other streaming services.
댓글


bottom of page