top of page

Albums | K's Kabaal - augustus 2022


Augustus zinderde. De hittegolf zo ergens in het midden van de maand trof de prison grounds van Alcatraz vol in het kruis. Gelukkig brengt augustus traditioneel ook een lading meer herfstig gekleurde albums. Of ze psychisch gezien echt verkoeling brachten, laat ik in het midden, maar afleiding brachten ze zeer zeker.Liminal Shroud - All Virtues Ablaze


Hypnotic Dirge Records heeft er altijd een handje van weg gehad om met volstrekt onbekende projecten aan te komen draven die je telkens weer verbazen. Het was niet anders toen Through the False Narrows in november 2020 verscheen. Het debuut van Liminal Shroud was niet minder dan een verademing. Atmosferische, progressief getinte black metal, beetje in de lijn van een Falls of Rauros, maar bijzonder uitgekiend en ingenieus gearrangeerd. De aandacht dat het trio schonk aan geluid van bijvoorbeeld gitaar en drums en het schrijven van ijzersterke lyrics (beetje een uitzondering in metalland) lieten me toen grote ogen trekken. Hypnotic Dirge Records laat, ook door een verhuis van Canada naar Portugal, de activiteitsgraad wat zakken en het is momenteel onduidelijk of het überhaupt nog eigen releases zal uitbrengen nadat het geland is op het oude continent. Liminal Shroud vond voor hun tweede echter onderdak bij een ander kwaliteitshuis: Willowtip Records. Op All Virtues Ablaze behoudt de band niet enkel haar identiteit, maar raffineert het die verder. Hoe goed hun debuut ook was, deze nieuweling weet te overtreffen. Heet aanbevolen!


Releasedatum: 5 augustus 2022

Label: Willowtip RecordsTomb of Finland - Across the Barren Fields


De geneugten van sociale media. Een connectie aan het andere eind van de wereld deelt een link naar een Bandcamppagina en je ontdekt een voor jou nieuwe naam al zijn ze dan toe aan hun derde langspeler. Tomb of Finland brengt waar Finnen een patent op lijken te hebben. Bij momenten melancholisch klinkende, maar zeer melodieuze death/doom vol hooks en memorabele passages. Je denkt spontaan aan bijvoorbeeld vroege Sentenced, niet toevallig landgenoten en vaandeldragers van de stijl. Across the Barren Fields laat meteen indruk na en weet bij herhaalde luisterbeurten nog sterk te groeien. Het recept om één van de meest beluisterde platen van het jaar te worden? Zeker en vast. De plaat luistert heerlijk weg en past bij zowat elke stemming. Of de luisteraar nu nood heeft aan iets donkerder klanken of net eerder de energieboost die melodeath kan bieden, Across the Barren Fields levert beide simultaan. Vernieuwend is het niet, de uitvoering zit een heel stuk boven de middenmoot. Conclusie: sociale media hebben dan toch echt nut en het vallen der loof mag gerust een aanvang nemen. Tomb of Finland zorgt voor de soundtrack.


Releasedatum: 19 augustus 2022

Label: Uprising RecordsMorbid Evils - Supernaturals


Nou goed. Er moet toch één plaat zijn die perfect paste bij temperaturen die de gemiddelde mens liters water doet drinken, maar niet laat plassen, niet? Jawel. En de oorsprong ervan ligt in het land der duizend meren. Morbid Evils meandert doorheen doom, sludge en death metal en laat één indruk na: een zwartgeblakerd landschap waar elke voetstap een hoopje as doet opwaaien, waar een snikhete wind gloeiende sintels van verschroeide bomen blaast, waar roetwolken de zon weerhouden het verzengde land te bereiken. Supernaturals is een verpletterend apocalyptisch album. Het is de echt zware stuff die uw gemoed beroert en u verweesd achterlaat. U voelt zich na het beluisteren ervan een ander mens. U zal alle joligheid even mijden of er op zijn minst gezegd even geen zak om geven. Supernaturals draineert eenvoudigweg alle hoop uit uw leven. 40 graden plus, dit.


Releasedatum: 19 augustus 2022

Label: Transcending Obscurity Records


Toegegeven, de tweede helft van augustus bood bitter weinig luistertijd. Er ontbreekt gegarandeerd een release of twee hierboven, maar we komen er vermoedelijk pas deze maand toe om ze te beluisteren.

Comments


bottom of page