top of page

Albums | Bring Me The Horizon, Post Human: Survival Horror


De fans van Bring Me The Horizon die er al sinds het eerste uur bij zijn, hebben de laatste jaren als het ware in een rollercoaster gezeten. De eerste drie albums van de Britse band zijn pure metalcore en hàrd hard. Met Sempiternal werd in 2013 gekozen voor een rustiger, doch nog steeds hard, album. In 2015 kwam daar dan de ommeslag met That's The Spirit, waarvan liedjes zelf op Vlaamse radiozender MNM gedraaid werden. En dan weet je wel dat ze niet langer onder de echt heavy muziek vallen, maar ineens een hoop gillende tienermeisjes achter zich krijgen. Vorig jaar kregen we nog amo, wat opnieuw een heruitvinding van de groep werd. Vergeet ook die EP met de veel te lange naam niet uit 2019, wat zonder twijfel de grootste verrassing van Bring Me The Horizon hun carrière werd. Nu krijgen we Post Human: Survival Horror, de eerste in de reeks Post Human releases.

Oh, wat ben ik gelukkig als ik Dear Diary, hoor als eerste tune op dit album (ja, de officiële titel is inderdaad inclusief de komma). Vooral de stukken waar zanger Oli Sykes opnieuw diep graaft en gaat screamen, nemen me terug mee naar de ‘good old BMTH tijden’ (zij het dan wel met een twist). Parasite Eve zingen we intussen allemaal al luidkeels mee, en dat is niet anders wanneer deze aan de beurt is op het album. Dit is en blijft een van mijn favoriete liedjes die de Britse groep ooit uitbracht. Met Teardrops krijgen we Oli’s stem in een meer pure vorm te horen; grotendeels toch. Obey, de samenwerking met YUNGBLUD werd begin september reeds erg goed ontvangen; het was dan ook een collab waar vele fans naar uitkeken. De energieke song eigent dan ook zeker zijn plaats op op dit album. Itch For The Cure (When Will We Be Free?) is het enige liedje op de CD waarbij geen ‘explicit’ staat vermeld. Deze duurt nog geen anderhalve minuut en zorgt vooral voor een korte dance break in de vorm van een intermezzo. De power komt terug met, opnieuw een collab, Kingslayer. Deze keer slaat Bring Me The Horizon de handen in mekaar met niemand minder dan de Japanse Babymetal. Het levert een snel en chaotisch nummer op dat een beetje buiten de rest van het album valt. Vooral het begin voelt wat rommelig en de rest van het liedje klinkt vooral als een deuntje waar een16-jarige op een fuif goed op los gaat. Not impressed.


En daar is… you guessed it, nog een samenwerking. Op 1x1 horen we Nova Twins samen met Oli Sykes een liedje brengen. Meer valt hier helaas niet over te zeggen, aangezien het geen liedje is dat blijft hangen. Ludens komt voor mij een beetje als een verrassing op deze nieuwe plaat. Het liedje kwam vorig jaar ergens in november uit en bleef lang een losse release. Het is een niet al te hard nummer dat wel een erg goede break bevat (die Oli ook aankondigt met de woorden ‘give me a break’), en hierdoor krijgt het liedje meteen een hoop power. De afsluiter is meteen een mondje vol: One Day The Only Butterflies Left Will Be In Your Chest As You March Towards Your Death. Het is een héél rustig einde van het album, waarbij de focus vooral op de emotionele tekst ligt. En niet onbelangrijk: ook hier gaat het om een samenwerking. Deze keer met niemand minder dan Amy Lee van Evanescence!


Post Human: Survival Horror is een enorm geslaagd album, dat is zeker! Ik ben alvast razend benieuwd naar de rest van de Post Human-reeks.


Releasedatum: 30 oktober 2020luister


lees

BRIT and Grammy-nominated, multi-platinum-selling quintet Bring Me The Horizon is one of the most electrifying and successful rock bands to emerge from the UK. The group released their sixth studio album, amo, in 2019, which debuted at Number 1 in 17 markets and was named “one of the most anticipated albums of 2019” by Billboard, with NME describing it as “bold, brilliant and boundary-pushing.” amo garnered the band their second Grammy nomination for ‘Best Rock Album’ after the LP’s first single, “MANTRA,” earned them a nod for ‘Best Rock Song’ in 2018. The Sheffield 5-piece also received their first BRIT Award nomination for ‘Best Group’ this year. Bring Me The Horizon has sold over 4 million albums globally to date, played sold-out shows in over 40 countries, including two sold out nights at London’s O2, one night at The Forum in Los Angeles, and wowed a traditionally non-rock crowd at Glastonbury Festival in 2016 and 2018, and stole the show at high profile festivals across Europe all summer 2019. amo followed 2016’s critically acclaimed, Platinum-certified That’s The Spirit, which entered the UK charts and the US Billboard album chart at Number Two. They have now also amassed over 1 billion video views on YouTube. Bring Me The Horizon are vocalist Oli Sykes, guitarist Lee Malia, bassist Matt Kean, drummer Mat Nicholls, and keyboardist Jordan Fish.


Comments


bottom of page