top of page

Albumbespreking | Marko Hietala, Pyre of the Black Heart


De Finse zanger, bassist en songwriter Marko Hietala begon zijn carrière in de Finse band Tarot. Zijn voorbeelden enerzijds waren de bassisten Geezer Butler en Bob Daisley en anderzijds de zangers Ronnie James Dio en Rob Halford. In 2001 verving hij de bassist van Nightwish, waar hij tot op heden actief is. Nightwish' songwriter Tuomas Holopainen gebruikt Hietala’s harde stem om Nightwish een nieuwe dimensie te geven, waar hij een duet zingt met Tarja Turunen.


Via Nuclear Blast brengt hij nu zijn eigen solo-album Pyre Of The Black Heart uit. Hietala zelf beschrijft de stijl van de komende release als Hard Prog. Nightwish is en blijft zijn core business en daardoor kan hij zich een zijsprong veroorloven. Met dit album hoeft hij zich dan ook niet tussen bepaalde grenzen of lijntjes te houden. Het is een onvoorspelbare, spontane, avontuurlijke, woeste en intieme soloplaat met sterke emoties en diepe gevoelens.


Zo vinden we er erg goede en krachtige nummers terug, zoals de opener Stones. Een rustige intro opent het nummer, dat vrij traditioneel klinkt. Een keyboard maakt het luchtig maar de drijvende vocale kracht neemt beetje bij beetje toe. Het refrein is een serieus pak intenser en het nummer transformeert in een knap en bombastisch geheel. Het laat je headbangen op een spartaans ritme, met nu en dan een terugval tussen de refreinen die de kracht bij de andere momenten extra accentueert. De mokerslagen, die soms uit pauken lijken te komen, accentueren dat dreunende en meeslepende in het erg sterke openingsnummer, dat op YouTube de kaap van een half miljoen kijkers nadert.

Het voorspelt een stuk melancholischer te worden in The Voice Of My Father. Met een dergelijke titel weet je dat het weemoedig zal worden en dat is het ook. Het trage nummer wekt veel gevoelens op, die iedereen van een bepaalde leeftijd wel eens zal meegemaakt hebben. Opnieuw variatie in Star, Sand And Shadow met een sterke riff. Keyboard en zang trekken het nummer open en de bas/drum trein zorgen voor een stevige cadans in het ritme. Een erg goed nummer.

Het gaat op en neer, want Dead God's Son is een erg rustig vertelnummer dat crescendo aan kracht wint en enkele vocale uitspattingen kent. Ook For You is rustig en experimenteel, met veel gevoel en erg sfeervol back to basics. Het is genieten van een gitaarvirtuoos op zijn best. Met de woorden ‘I Am The Way’ opent ook opent het gelijknamige nummer dat terug enkele experimentele geluiden combineert. Na een rustige intro escaleert het naar een krachtig refrein. De variatie in ritme brengt tevens sfeerwisselingen teweeg. Met kracht, die soms weggaat en terug keert, toont Marko zijn vocale kunnen.

En alweer blijkt Marco zich helemaal niets aan te trekken van een genre of de grenzen ervan. Runner Of The Railways is erg energiek, oosters getint op een Russisch tempo, waar een vingervlugge gitarist afwisselt met een vingervlugge hammondspeler. Het nummer, dat tevens als YouTube-single uitgebracht werd, staat in schril contrast met wat we al gehoord hebben. Death March For Freedom klinkt verrassend vrolijk met veel soleerwerk van gitaar en keys, waardoor het nummer een duwtje in de rug krijgt. Er zit een theatrale onderlaag in het nummer, iets showachtigs, maar op stevig ritme. Na het zwaar beladen en soms tergend trage I Dream eindigen we met Truth Shall Set You Free, dat het album rustig en sfeervol met keyboard afsluit.


Vaak is het een terugkeren naar de kern van de muziek, de instrumenten en de basics. Zoals in het laatste nummer waarbij slechts een handvol instrumenten gebruikt worden en toch hij de drive van een volwaardig nummer kan creëren. Om dit nu nog metal te noemen is voor mij een brug te ver, maar het is een meesterwerk dat je met beide voetjes op de grond zet.


(Andy Maelstaf)


Score: 80/100

Info Release datum: 24/01/2020 Label: Nuclear Blast Producer: -

Uitgaven: CD/LP/Digital

Singles Stones


Tracklist Stones

The Voice of My Father

Star, Sand and Shadow

Dead God's Son

For You

I Am The Way

Runner of the Railways

Death March for Freedom

I Dream

Truth Shall Set You FreeComentários


bottom of page