top of page

Albumbespreking | Kvelertak, Splid


Splid. Het woord zelf betekent discord (onenigheid) in het Noors, en is hopelijk geen referentie naar hoe het album klinkt. Voor degenen die nog nooit gehoord hebben van Kvelertak: dit is een noorse band dat rock ‘n roll mixt met elementen die thuishoren in een black metal omgeving, wat zorgt voor een energetische mix waar je niet op stil blijft staan.


In classic Kvelertak fashion bezit het album een hoop fun en variatie, black metal, thrash metal en een overvloedige portie rock en roll. Toch is hier de (kalmere) rock meer aanwezig dan op hun vorige albums. Het is het eerste album sinds zanger Erlend had besloten de band te verlaten, maar niet getreurd: Ivar Nikolaisen is een meer dan waardige troonopvolger.


Toegegeven, ik had mijn twijfels of iemand Erlend wel überhaupt ging kunnen vervangen. Hij was een wandelende legende die telkens op het podium kwam met een opgezette uil op zijn hoofd. Als je vooraan stond bij een optreden ging je naar huis met een ongoddelijke hoeveelheid bier en zweet in je haar. Het was goor, het was wild, het was rauw.

En toch, afgaande van hun laatste Belgische show op Graspop blijkt Ivar zelfs nog een groter beest uit te hangen dan Erlend (Ik weet ook niet hoe dat mogelijk is). Je gaat nog steeds naar huis met zweet en bier in je haar door de ambiance. Maar wat echt belangrijk is: in live vocals en op opnames mis je niets. Erlend en Ivar zijn griezelig hard aan elkaar gewaagd.

De eerst uitgebrachte single van de vierde Kvelertak heette Bråtebrann. Die was op het gemak, had een leuke vibe en was een beetje naar de poppy kant toe. Dan kwam de tweede single met Troy Sanders van Mastodon, Crack of Doom. Geweldig veelbelovende collaboratie, maar ditmaal ging het nog meer de pop-tour op. Catchy meezingrefreintjes, en voor het eerst bracht Kvelertak ook een nummer uit in het Engels.

En net omdat ik de verwachting had dat dit een poppy album ging zijn, viel ik achterover in mijn stoel wanneer Fanden ta dette hull hoorde. Gevolgd door Delirium Tremens. De reden waarom het album Splid noemt zou enkel en alleen al door deze nummers kunnen gekomen zijn. Hoe ze zo vlot overgaan van black metal in een donkere sfeer naar een vrolijke luchtige gitaartune met weinig distorsie is fascinerend en vernieuwend. Kvelertak is back, baby.


Je wordt godverdomme vrolijk van hun nummers, maar je kan ook weer je woede uitleven in hun dissonante riffs gemixt met blastbeats in één grote black en roll soep. Kvelertak is een energy shot, anger manager en een workout allemaal voor de prijs van één.

Hoewel ze jammergenoeg België skippen in hun album tournee, komen ze dit jaar wel naar Alcatraz metal festival in Kortrijk. De dranghekkens zullen eraan mogen geloven.


(Goedele Godfroid)


Score: 92/100


Info

Release datum: 14 Februari 2020

Label: Rise Records

Uitgaven: CD/LP/Digital


Website


Singles

Fanden ta dette hull!

Crack of Doom

Bråtebrann


Tracklist

Rogaland

Crack of Doom

Necrosoft

Discord

Bråtebrann

Uglas hegemoni

Fanden ta dette hull!

Tevling

Stevnemøte med Satan

Delirium tremens

Ved bredden av Nihil

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #goedelegodfroid #kvelertak #splid #riserecords

bottom of page