top of page

Album | Billy Howerdel, What Normal WasMisschien zegt de naam je vaag nog iets, en daar zouden we helemaal niet van verschieten. Billy Howerdel is mede-oprichter van A Perfect Circle, maar in die band ging zowat alle aandacht naar frontman Maynard James Keenan, de alom gelauwerde zanger van Tool. Nochtans was Billy eigenlijk op zoek naar een zangeres voor de muziek die hij schreef voor Mer de Noms. Nu stapt Billy uit de schaduw van Maynard en toont hij de wereld wat hij als multi-instrumentalist in zijn mars heeft.


Terwijl Tool aan het prachtige 10.000 Eyes aan het werken was, bracht Billy Howerdel onder de naam Ashes Divided in 2008 al een eerste album uit. Maar de muziek waar hij de laatste jaren zo hard aan gewerkt heeft, was zoveel persoonlijker en dichter bij zijn echte muzikale stijl dat hij besloot om het onder zijn eigen naam uit te brengen. Aangezien het bij Ashes Divided voelde alsof hij als zanger een rol speelde, wilde hij nu volledig zichzelf zijn.


Het hele album baadt in intimiteit en de invloeden van Pink Floyd (zijn eerste inspiratie om muzikant te worden) en The Cure ( zijn grote liefde, vooral Japanses Whispers) druipen er langs alle kanten af. Dit is het album dat hij als tiener had willen schrijven indien hij toen al over de huidige technologieën had kunnen beschikken. De inspiratie kwam toen hij besefte naar welke hedendaagse "rommel" zijn kinderen aan het luisteren waren. Opening track Selfish Hearts is hier een uitstekend voorbeeld van. De sterkte van het album zit hem vooral in het feit dat het alle kanten uit kan gaan. Free en Weightless is opvallend vrolijk en krachtig, bijna dansbaar, Poison Flowers is dan weer heel strak en EXP klinkt dan weer zeer etherisch. Afsluiter Stars is het meest persoonlijke nummer en een heerlijke afsluiter.


Billy Howerdel neemt zijn fans mee langs op een reis doorheen de muziek die hem in de jaren '80 inspireerde maar geeft er zo'n hedendaagse twist aan dat diezelfde fans niet weggejaagd worden.


Het hele album is, net zoals het Ashes Divided album, van zijn eigen hand. Enkel de drums werden weer ingespeeld door Josh Freese. Op Bring Honour Back Home maakt Billy zelf zijn debuut als drummer.


Naast Josh zocht Billy ook (weer) de hulp van een ander lid van A Perfect Circle, Danny Lohner (best gekend van Nine Inch Nails, één van de vele bands waar Danny als guitar technician aan zijn carriere werkte). Net als bij Ashes Divided neemt Danny de productie voor zijn rekening, want Billy werkt het best als hij weet dat hij kan vertrouwen op de mensen rondom hem.

Een zeer geslaagd "debuut" voor een man met zo'n groot palmares.


Releasedatum: 10 juni 2022luisterlees


Billy Howerdel(A Perfect Circle/Ashes Divide) has released his new debut album What Normal Was today. The album includes his recent singles, "Selfish Hearts", "The Same Again", "Beautiful Mistake", "Free and Weightless" and "Poison Flowers".Comments


bottom of page