top of page

Albumbespreking | Just For The Record: Tyler Childers - Country Square


In onze nieuwe rubriek Just For The Record laten onze recensenten albums aan bod komen die ze om één of andere reden niet hebben kunnen bespreken, maar die toch té sterk zijn om ze zomaar te laten liggen. Releases 2019 welteverstaan.

De Amerikaanse singer/songwriter Tyler weet op geniale wijze traditionele countrymuziek modern te laten klinken.

Met zijn rauwe door whisky gesmeerde stemgeluid zorgt Tyler dat hij in de nieuwe generatie van country grootheden terecht komt.

In 2011 kwam zijn debuutalbum Bottles & Bibles uit.

In 2017 kwam zijn tweede album uit, Pergatory. De plaat werd geproduceerd door zijn vriend en collega Sturgill Simpson en betekende zijn doorbraak.

Nu is het tijd om uit te pakken met Country Squire, zijn derde album.

Het eerste nummer Country Squire. En neen, we bedoelen niet het Ford model Country Squire uit 1969, maar een mooi lied die wacht op de linedancers onder ons om je eens volledig te laten gaan.

Ever Lovin’ Hand is lekker swingende bluegrass waar de rauwe stem van Tyler mooi het harde/eenzame leven op de weg vertaalt in een swingend nummer.

Een mooie ballade is Piece Of Mind, waar de werkman het licht tracht te vinden in de duisternis, terwijl hij terugkijkt op zijn leven.

House Fire schenkt je dan weer pure old time country vibes. In de bijhorende videoclip kan je genieten van een prachtige choreografie waar velen jaloers op zullen zijn. Damn sexy!

Matthew is een liedje over zijn schoonbroer en is één van de weinige nummers op dit album dat meer een bluegrass sound heeft. De viool en de mandoline brengen dit nummer volledig tot leven.

Creekers dan: Tyler tovert met muzieknoten het portret van een eenzame alcoholverslaafde in een klein stadje. Prachtig gesteund door piano en viool.

Terwijl we dan weer een melodieuze song te horen krijgen met Gemini. Een kort maar krachtig nummer.

All Your’n, een tijdloos liefdesliedje die menig country liefhebber op zijn huwelijksreceptie zal laten klinken uit de boxen. Een prachtig liedje maar zeker even krachtig is de bijhorende videoclip. Psychedelisch, animatie, liefde dit alles in een geestverruimende clip die je toch zeker één keer gezien moet hebben.

Childers zegt over dit album dat hij hoopt dat de mensen uit de streek waar hij opgroeide er iets van zichzelf in terug vinden. En voor alle anderen, dat ze een idee krijgen van het leven van een Kentucky boy.

"Americana ain’t no part of nothing". En Tyler zegt dit niet alleen, maar met dit album bewijst hij ook dat Americana ruim en groots is.

Score: 81/100

Info

Release datum: 2 Augustus 2019

Label: Hickman Holler Records/RCA

Uitgaven: CD/Digital/2LP

Singles

Tracklist

Country Squire

Bus Route

Creeker

Gemini

House Fire

Ever Lovin’Hand

Peace Of Mind

All Your’n

Matthew

 

bottom of page