top of page

Albumbespreking | Molly Hatchet, Battleground


Molly Hatchet, Southern Rock uit Florida.

De band werd in 1975 opgericht, ze werden wereldberoemd met hun hit Flirtin' With Disaster van het gelijknamige album.

Veel van hun album covers zijn gemaakt door Frank Frazetta, deze ruige dwerg is echter gemaakt door Paul Raymond Gregory. Het verschil zal voor de fans meteen duidelijk zijn: het werk van Frazetta was een pak duisterder en had véél meer diepte. Ook op muzikaal vlak is het allemaal een pak vlakker en minder 'dirty' geworden.

Dit live album werd opgenomen in Pratteln, Zwitserland – Ludwigsburg, Duitsland en gedurende hun 40th anniversary tour in de United States.

De huidige leden van de groep zijn John Galvin/Toetsen, Bobby Ingram/Gitaar, Shawn Beamer/Drums, Tim Lindsey/Basgitaar, Dave Hlubek/Gitaar. Helaas overleed in april van dit jaar zanger Phil McCormack, hij zal vervangen worden door Jimmy Elkins. Jimmy speelde bij de band Bounty Hunter (Florida) en stond de voorbije jaren al diverse keren samen met zijn band op het podium met Molly Hatchet.

Een leuk weetje is dat de band zijn naam dankt aan een prostituee die naar verluidt haar klanten verminkte en onthoofde. Verminken en onthoofden doet deze Molly echter al lang niet meer, toch niet wat hun studioalbums en recenter materiaal betreft.

Deze dubbel cd bewijst dan weer hoe sterk ze zijn met hun live performances. Vele fans vragen al jaren om een nieuwe live cd. Met Battleground worden alle wensen ingewilligd. De titel Greatest Hits van Molly Hatchet kon evenzeer de naam van dit album geweest zijn. De gitaren janken, de piano honky-tonkt er vrolijk op los en de strot is nog steeds doordrenkt van whiskey en sigarettenrook...en die vette southern brawl. Neen, het meer recente materiaal kan niet tippen aan het oudere werk: wanneer Bounty Hunter, Whiskey Man, Beatin' The Odds, Flirtin' With Disaster en vooral het epische Fall Of The Peacemakers door de speakers knallen, dan kloppen de harten van de fans een stuk sneller. Anderzijds zijn de live versies van het nieuwere materiaal een pak krachtiger dan op (studio) albums. Dus laat ons niet teveel mierenneuken: negentien songs Southern Rock, wie hoor ik hier nog klagen?

Zoals Duane Allman van The Allman Brothers Band ooit zei : "Rock was born in the South, so saying ‘Southern Rock’ is like saying ‘Rock Rock’!"

En rocken zullen we.

Score: 78/100

Info

Release datum: 29 November 2019

Label: SPV/Steamhammer

Uitgaven: 2CD/Digital/Vinyl

Singles

Tracklist

CD1

Bounty Hunter

Whiskey Man

Why Won’t You Take Me Home

Son Of The South

American Pride

Edge Of Sundown

Fall Of The Peacemakers

Devil’s Canyon

One Man’s Pleasure

The Creeper

In The Darkness Of The Night

CD2

Justice

As Heaven Is Forever

I’m Gonne Live ‘Til I Die

Beating The Odds

Jukin’ City

Dreams I’ll Never See

The Journey

Flirtin’ With Disaster

bottom of page