top of page

Albumbespreking | Sodom, Out Of The Frontline Trench


We mogen dit stukje gelijk beginnen met een leuke aankondiging. Zopas vernamen we immers dat Sodom één van headliners zal zijn op Antwerp Metal Fest 2020 (30 + 31 Mei aan Fort Merksem, Antwerpen). Maar meer nieuws over AMF binnenkort.

Sodom is één van de vaandeldragers van de Duitse Thrash Metal scene, waarvan de roots al teruggaan tot in 1981. Frontman Tom Angelripper (lead vocals/bass) is de enige die er in die bijna veertig jaar altijd bij is geweest maar op de geestdrift van deze vijftiger lijkt er nog steeds geen sleet te komen. Het laatste full album van de band, Decision Day, dateert ondertussen alweer uit 2016. Toch lijkt Sodom ononderbroken op tournee te zijn en staat Tom met zijn alter ego Onkel Tom ook nog eens regelmatig op een podium van jetje te geven. Vandaar waarschijnlijk dat we de voorbije jaren enkele compilaties en een aantal EP’s voorgeschoteld kregen. Maar in 2020 zou er dan toch een nieuw volledig album moeten aankomen.

Dat album zal naar alle waarschijnlijkheid Genesis 19 gaan heten, net zoals de openingstrack van de EP, Out of the Frontline Trench, die we vandaag aan u mogen voorstellen. Het is in elk geval een flinke klepper van een track. De intro lijkt op een op gitaar nagebootst luchtalarm, gevolgd door een stevige riff en de blaffende strot van Angelripper die ons in niet mis te verstane termen opsomt waarom we met ons allen pijlsnel de afgrond der verdoemenis tegemoet gaan. Down on Your Knees en het titelnummer zijn al even vertrouwd klinkende Sodom nummers die de waanzin van oorlog beschrijven.

Op deze EP krijgen we ook nog een nieuwe versie van Agent Orange, het titelnummer uit de gelijknamige klassieker uit 1989, die dit jaar dus z’n dertigjarige jubileum viert. Het nummer werd opnieuw opgenomen met de huidige Sodom bezetting want volgens Angelripper is dit zowat de sterkste Sodom line-up sinds jaren. Ik zag hen vorige zomer nog aan het werk op het Alcatraz festival en moet den Tom hier inderdaad toch gelijk in geven.

De vijfde en laatste track is een live versie van Bombenhagel, opgenomen tijdens een show in Gelsenkirchen in 2018.

Een bijzonder onderhoudend EP’tje dus maar eigenlijk meer voer voor de die hard fans. De iets meer gematigde liefhebber zal eerder uitkijken naar de nieuwe LP èn naar het optreden op Antwerp Metal Fest natuurlijk!

Score: 75/100

Info

Release datum: 22 November 2019

Label: Steamhammer / SPV

Producer: -

Uitgaven: Digi CD-EP, 12" Vinyl-EP, green transparency, printed inner sleeves

Singles

Tracklist

Genesis 19 Down On Your Knees Out Of The Frontline Trench Agent Orange (re-recorded with the current lineup) Bombenhagel (live in Gelsenkirchen 2018)

bottom of page