top of page

Albumbespreking | Leonard Cohen, Thanks For The Dance


Donderdag 21 november zak ik ’s avond af naar de Sint-Pietersabdij in Gent. De reden? Het nieuwe album van Leonard Cohen, Thanks For The Dance, en het bijhorende persmoment.

De naam Cohen zal waarschijnlijk vooral bij de oudere generaties een belletje doen rinkelen, of zeg maar een grote bel. De Canadese zanger en dichter (en ook nog eens schrijver) overleed in november 2016 maar nu, 3 jaar later, komt dus nog een album uit.

In de kelder van de abdij, dat trouwens nog als backstage heeft gediend toen Cohen optrad op het Sint Pietersplein, komen enkele geïnteresseerden samen. Het album komt pas vrijdag 22 november uit maar kunnen we nu reeds beluisteren dankzij hoofdtelefoons die zijn uitgestald. Ook een boekje met de songteksten is beschikbaar voor de bezoekers. De grote fans kunnen alvast een cd, lp of het boek van Francis Mus kopen.

Met enige vertraging begint het persmoment. Het publiek, dat een gemiddelde leeftijd heeft van 50 jaar gok ik, is er klaar voor. De gasten zijn schrijver Francis Mus, schrijver van het boek over Leonard Cohen, en Maarten Massa, een grote fan van de overleden artiest. Een eerste iets wat me opvalt, is dat dit beide jonge mannen zijn. Zij hebben de hoogdagen van Cohen dus niet meegemaakt, wat ik ergens wel minder vind. Tuurlijk kunnen zij even grote fans zijn, maar ik had graag ook iemand aan het woord gehoord die de zanger toen ook al volgde. Dit even ter zijde.

Francis Mus schreef een boek over Cohen. Hij vond namelijk dat er enkel biografieën en academische werken over de man zijn en daar moest verandering in komen. Mus’ doel was om een magische middenweg tussen deze twee te schrijven. Maarten Massa is een fan van Cohen en zag hem maar liefst 51 keer aan het werk.

Het grootste deel van het gesprek/interview ging, natuurlijk, over het nieuwe album Thanks For The Dance. Volgens Mus was de vorige plaat, You Want It Darker, een goed einde en is dit album geen opvolger maar een perfecte epiloog. Massa ziet het dan wel weer als een ‘nieuw’ album dat het vorige vervolgt. Dit laatste album, waar Cohen trouwens zelf nog aan meewerkte en zelf wilde uitbrengen, ook al wist hij dat het zelf niet meer zou kunnen, werd mede mogelijk gemaakt door Cohen’s zoon Adam. Een interessante opmerking van Massa was dat tijdens het laatste liedje op het album, Listen To The Hummingbird, je Adam de backing vocals hoort zingen. Dit kan gezien worden als de zoon die de vader een laatste keer ondersteunt. Een mooi idee en gebaar.

Wat nog het meeste opvalt op het laatste album is dat Cohen al helemaal niet meer zingt, maar nu echt langzaam praat. De laatste jaren is het tempo van zijn stem erg geëvolueerd en nu bereikt het duidelijk zijn hoogtepunt (of zeg ik laagtepunt?). Praktisch al pratend sleept Cohen zijn luisteraars doorheen zijn allerlaatste album. En zelfs zo weet hij ieder te raken. Een sterk werk, dat is zeker.

Score: -

Info

Release datum: 22 November 2019

Label: Sony Music

Uitgaven: CD/LP/Digital

Singles

Happens To The Heart The Goal

Tracklist

1. Happens to the Heart 2. Moving On 3. The Night of Santiago 4. Thanks for the Dance 5. It’s Torn 6. The Goal 7. Puppets 8. The Hills 9. Listen to the Hummingbird

#albumreview #albumbespreking #nieuwealbums #nieuwereleases #newalbum #newrelease #nieuwalbum #mauivindevogel #leonardcohen #Thanksforthedance

bottom of page